Dsf Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Witam,zastanawiam się nad zakupem silnika epropulsion. Czy są wśród forumowiczów użytkownicy tego silnika. Szukam informacji o żywotności akumulatora, doświadczeniach z serwisem w PL, ewentualnych minusach tego silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 epropulsion ogolnie nie jest tania marka, zarowno silniki jak i akcesoria sie cenia. Aczkolwiek tyczy sie to chyba wszytskich marek znanych...w echosondach kabelki , przetworniki i inne gadzety tez kosztuja nie zle kwoty. W spiryt plus , mozna wpinac zewnetrzne baterie, jesli ktos chce moze po taniosci plytwac na kwasach , tylko zabija to caly fun ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Silnik bardzo fajny,ale jak dobrze trafisz. Mój poleciał czwarty raz na serwis. Gwarancja jeszcze tylko miesiąc............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Czy jak silnik padnie po gwarancji, to ktoś to w PL w ogóle naprawia, czy na złom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Silnik bardzo fajny,ale jak dobrze trafisz. Mój poleciał czwarty raz na serwis. Gwarancja jeszcze tylko miesiąc............A z tytułu rękojmi nie wymienią ci na nowy egz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORKA Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Jeśli chodzi o długość stopy to do pontonu stopa „s” zdecydowanie wystarczy. A co do samego silnika jest to dobry sprzęt . Jest bardzo cichy a bateria wystarcza na cały dzień trollingu .Z minusów to jeśli kupisz ten silnik to uważaj aby Ci się w śrubę nie wkręciła jakaś grubsza żyłka ponieważ grozi go rozszczelnieniem i zalaniem elektroniki .Naprawa to ponad 2 tyś. Powiem tylko że ja już dwa razy miałem taką sytuację . Jest to jedyny minus który zauważyłem choć bardzo poważny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Czy jak silnik padnie po gwarancji, to ktoś to w PL w ogóle naprawia, czy na złom?Serwis oficjalny w PL jest na moją wiedzę jeden. I tylko oni posiadaja czesci, główny importer w DE , ale z nimi nie pohandlujesz bez kontenerow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 A z tytułu rękojmi nie wymienią ci na nowy egz?Na razie poszedł do serwisu i od tygodnia cisza. Napiszę ja to się skończy. W sumie ponad dwa miesiące byłem beż silnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Hej. Cały czas bije się z myślami, czy brac Spirita 1.0 Plus czy klasyczny silnik z dolaczana bateria na pokładzie. Spirit 1.0 Plus cały komplet to ok 10k (super wygoda).Np Traxxis 55lbs + 100ah lifepo4 to łącznie ok 6k (klasyczny pająk kablowy z aku na pokładzie). Różnica pi razy oko ok 4k i na pierwszy rzut oka jedyną wadę jaką widzę przy Spirycie to wysoki koszt zakupu nowej baterii.Jakie pytania powinienem sobie jeszcze zadać, aby świadomie podjąc decyzje? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Faja Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 4k różnicy ale jaka wygoda kupujesz jeden markowy produkt. Baterią przy średnim użytkowaniu bym się nie przejmował bierz bo taniej już nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Hej. Cały czas bije się z myślami, czy brac Spirita 1.0 Plus czy klasyczny silnik z dolaczana bateria na pokładzie. Spirit 1.0 Plus cały komplet to ok 10k (super wygoda).Np Traxxis 55lbs + 100ah lifepo4 to łącznie ok 6k (klasyczny pająk kablowy z aku na pokładzie). Różnica pi razy oko ok 4k i na pierwszy rzut oka jedyną wadę jaką widzę przy Spirycie to wysoki koszt zakupu nowej baterii.Jakie pytania powinienem sobie jeszcze zadać, aby świadomie podjąc decyzje? Pozdrawiam.Ja miałem 2 lata temu ten sam dylemat i finalnie zdecydowałem się na Haibo M250 + 2x100ah LiFePo. Prędkości jakie uzyskuje to 8-8,5KM/h czyli tylko ok 1 km/h mniej niż na ePropilsion ale za to aku LiFePo ma 2KW energii czyli 2x więcej i mogę pływać cały dzień. Tym zestawem zaliczyłem już 2 tygodniowe wyprawy na każdej pływam ponad 100km i zestaw super się sprawdził Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Od dwóch sezonów użytkuję epropulsiona i nie zamieniłbym go na nic innego. Plywam glownie na rożnowskim i czorsztynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 ORKA napisał kosztowna naprawa 2k # 231 . To już masz dwie wady i to kosztowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Od dwóch sezonów użytkuję epropulsiona i nie zamieniłbym go na nic innego. Plywam glownie na rożnowskim i czorsztynie.Czy Spirit ma możliwość pochylania i ustawienia na płytką wodę? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 @Czechofil - nie ma żaden eporpoulsion czegoś takiego , tak samo jak nie mają silniki spalinowe. Tu nie ma regulowanej kolumny góra/dół jak w standardowych silnikach elektrycznych. Jest trym i pozycja transportowa. Miałem dwa spiryty - zero problemow , dwa navy 6.0 - pierwszy bubel serwisowy i ogólnie lipa konstrukcyjna - bardzo głośny, drugi navy 6.0 evo - tip-top , zero zastrzezen ( no może ciezkie jedynie).Moim zdaniem spiryt / torqeedo ,Karwiny,aqumot - to są całkiem inne konstrukcje niż tradycyjne 12/24v. Mają swoje zalety i wady jak.kazdy silnik. Za markę i jakość się placi wszędzie. Prostym rozumowaniem każdy z nich zda egzamin i będzie pchał.lodke , więc można wogole.kupic silnik za 1000zl i kwasa za 300 - też plywac będzie i mnóstwo $ zaoszczędzić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Ja mam jeszcze jedno pytanie przyszłościowo.W pontonie moja wysokość pawęży wynosi 40 cm, więc z techniki wynika że górna krawędź śmigła będzie 8,5 cm poniżej pawęży. Pytanie brzmi, jaka może być maksymalna wysokość pawęży, do której pasuje kolumna S?Sądzę, że za kilka sezonów pewnie kupię jakąś łajbę, i zastanawiam się czy już w tym momencie mogę o tym pomyśleć, tak by już nie zmieniać elektryka. https://mc-sklep.pl/images/silniki/EPropulsion/plus/Spirit%20L.JPG Dajcie znać . Edytowane 10 Grudnia 2022 przez wook-wlkp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Jak kupisz lodke z paweza L to epropulsiony z stopa S będą za krótkie, przerabiałem to u siebie Jak do detki dasz L to jest.bardzo długie i będziesz musiał na plytkiej wodzie bardzo uważać. Jak kupisz lajbe to zmień silnik i tyle Edytowane 10 Grudnia 2022 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Jak kupisz lodke z paweza L to epropulsiony z stopa S będą za krótkie, przerabiałem to u siebieJak do detki dasz L to jest.bardzo długie i będziesz musiał na plytkiej wodzie bardzo uważać. Jak kupisz lajbe to zmień silnik i tyleKumam, ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 @Czechofil - nie ma żaden eporpoulsion czegoś takiego , tak samo jak nie mają silniki spalinowe. Tu nie ma regulowanej kolumny góra/dół jak w standardowych silnikach elektrycznych. Jest trym i pozycja transportowa. Miałem dwa spiryty - zero problemow , dwa navy 6.0 - pierwszy bubel serwisowy i ogólnie lipa konstrukcyjna - bardzo głośny, drugi navy 6.0 evo - tip-top , zero zastrzezen ( no może ciezkie jedynie).Moim zdaniem spiryt / torqeedo ,Karwiny,aqumot - to są całkiem inne konstrukcje niż tradycyjne 12/24v. Mają swoje zalety i wady jak.kazdy silnik. Za markę i jakość się placi wszędzie. Prostym rozumowaniem każdy z nich zda egzamin i będzie pchał.lodke , więc można wogole.kupic silnik za 1000zl i kwasa za 300 - też plywac będzie i mnóstwo $ zaoszczędzićMoim zdaniem brak tej regulacji to kolejna wada Spirita vs klasyczne elektryki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 To mnie troche zaniepokoiło, innymi słowy czy przy pawęży (ponton) 40 cm, da się podnieść silnik z wody, nie trzaskając 'gazem' o dno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 To mnie troche zaniepokoiło, innymi słowy czy przy pawęży (ponton) 40 cm, da się podnieść silnik z wody, nie trzaskając 'gazem' o dno ?Pytanie do użytkowników jak dużo jest regulacja trymu. Np w małej spalinie mam 2 pozycje shallow drive i każda unosi silnik o 9cm - czyli w sumie mogę go unieść o 18cm (Storm 13,5) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Trym to nie unoszenie silnika , a odchylenie od pawezy - jest chyba 3 czy 4 pozycje jeśli dobrze pamietam, w jakiej spalinie możesz regulować uniesienie silnika do góry?? Możesz mi to pokazać na jakimś filmie yt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Trym to nie unoszenie silnika , a odchylenie od pawezy - jest chyba 3 czy 4 pozycje jeśli dobrze pamietam, w jakiej spalinie możesz regulować uniesienie silnika do góry?? Możesz mi to pokazać na jakimś filmie yt?Jest dzwignia przestawiajaca skokowo silnik, taki mały wihajster przy kolumnie silnika, który działa jak masz bieg do przodu włączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Trym to nie unoszenie silnika , a odchylenie od pawezy - jest chyba 3 czy 4 pozycje jeśli dobrze pamietam, w jakiej spalinie możesz regulować uniesienie silnika do góry?? Możesz mi to pokazać na jakimś filmie yt?Wpisz sobie na YT shallow drive i będziesz miał setki filmików - każda spalina bez power trym ma taka funkcje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) i to zmienia wysokosc (pionowa) sruby wzgledem dna ?? czy odchylenie od pawezy? bo na yt to pokazuja jako odchylenie a nie unoszenieW spirytach mozesz ustawic silnik pod katem 45 stopni i masz shallow water... , nie bronie epropulsiona , ale tj zwykly trym. w splinach sa dostepne takie :"sanki" elektryczno/ hydrauliczne, nie wiem jak to sie nazywa , ktorymi mozna uznosic i opuszczac silnik + trym odchylenia. zwykle silniki spalinowe masz poprostu trymowanie i tyle w temacie Edytowane 10 Grudnia 2022 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Adam, tak, chodzi o to czy Spirita można wytrymować tak (np na potrzeby parkowania), aby kolumna silnika była równolegle do wody ?Oczywiście nie chodzi o unoszenie pionowe silnika do góry . Adam, jesteś bardzo precyzyjny, i bardzo dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Dsf
Witam,zastanawiam się nad zakupem silnika epropulsion. Czy są wśród forumowiczów użytkownicy tego silnika. Szukam informacji o żywotności akumulatora, doświadczeniach z serwisem w PL, ewentualnych minusach tego silnika.
Top użytkownicy dla tego pytania
89
24
23
19
Popularne dni
10 Gru
19
8 Gru
18
26 Sty
17
22 Sty
16
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 89 odpowiedzi
Kokot 24 odpowiedzi
Salmon63 23 odpowiedzi
Koza11 19 odpowiedzi
Popularne dni
10 Gru 2022
19 odpowiedzi
8 Gru 2022
18 odpowiedzi
26 Sty 2021
17 odpowiedzi
22 Sty 2020
16 odpowiedzi
Popularne posty
maras5
10km? Chyba z górki ????
lukson
https://www.technik-fuer-angler.de/epages/63452625.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63452625/Categories/Elektromotor/Epropulsion/Spirit_10_PLUS
bartekmaj
Dzięki za odpowiedź ale ja wolę wspierać krajowych przedsiębiorców i kupować sprzęt u nas.
Opublikowane grafiki
307 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi