Dsf Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Witam,zastanawiam się nad zakupem silnika epropulsion. Czy są wśród forumowiczów użytkownicy tego silnika. Szukam informacji o żywotności akumulatora, doświadczeniach z serwisem w PL, ewentualnych minusach tego silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dobra, chodzi o to, czy Spirita można zablokowac w pozycji tak jak obrazuje to strona 25 instrukcji? https://www.epropulsion.com/wp-content/uploads/2021/12/SPIRIT-1.0-Plus-User-Manual-ENDE-V2.6-2021122701.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Wg instrukcji, można zablokować silnik w pozycji 75', ale faktycznie tak jak napisał jeden z Kolegów, jak ktoś ma bakiste, to nie podniesie w ten sposób silnika - tak sie przynajmniej wydaje, moge się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 i to zmienia wysokosc (pionowa) sruby wzgledem dna ?? czy odchylenie od pawezy? bo na yt to pokazuja jako odchylenie a nie unoszenieW spirytach mozesz ustawic silnik pod katem 45 stopni i masz shallow water... , nie bronie epropulsiona , ale tj zwykly trym. w splinach sa dostepne takie :"sanki" elektryczno/ hydrauliczne, nie wiem jak to sie nazywa , ktorymi mozna uznosic i opuszczac silnik + trym odchylenia. zwykle silniki spalinowe masz poprostu trymowanie i tyle w temacie Adam, to popodnosi silnik "po skosie" ale powoduje, że dół silnika względem dna idzie do góry o 9cm przy każdym z dwóch stopni i można bez ryzyka uderzenia śrubą wpłynąć na płytszą wodę. Jak na w zeszłym roku w marcu miałem dylemat czy kupić Spirita nie kupiłem go właśnie z tego powodu, że nie jest przystosowany do pływania po płytkiej wodzie. Widziałem jak znajomy się męczył przy płytkim brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dobra, ten film rozwiał moje wątpliwości,https://www.youtube.com/watch?v=yp5752yx07M Ale fakt, nie ma opcji etapowego tiltowania, albo w wodzie, albo w górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dobra, ten film rozwiał moje wątpliwości,https://www.youtube.com/watch?v=yp5752yx07M Ale fakt, nie ma opcji etapowego tiltowania, albo w wodzie, albo w górze.Dla właśnie brak tego dyskredytuje ten silnik do zastosowań wędkarskich Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Nie wiem po jakich wodach plywacie , mnie to nigdy nie przeszkadzalo. jak mam 30cm wody pod kilem to biore pagaj i dobijam do brzegu , podobnie jak odplywam. nie plywam po wodach o glebokosci 0,5m lowiac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORKA Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Dla właśnie brak tego dyskredytuje ten silnik do zastosowań wędkarskich Moim zdaniem to o czym piszesz zdecydowanie nie dyskredytuje tego silnika jeśli chodzi o zastosowania wędkarskie .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 10 Grudnia 2022 przez ORKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Ja cały czas się zastanawiam nad epropulsion czy zestaw elektryk + LiFePo4 (patrząc na moje wcześniejsze wpisy to już długo myślę ????????) Jestem zapalonym wędkarzem i oczywiście nie zgadzam się z opinią, że brak tzw. "opuszczania" silnika (przy normalnym elektryku) dyskwalifikuje spirita do celów wędkarskich. Jeśli kończymy pływanie to podpływając do brzegu, rozpędzamy się, przekręcamy, przechylamy i tyle. Rozumiem kolegę o co mu chodzi z tym "podnoszeniem elektryka", ale ja również nigdy nie pływam po wodzie płytszej niż 1 metr (oczywiście pomijam początek i koniec pływania). Rozumiem także sytuację z bakistą z tyłu i faktycznie może to być trochę niewygodne. Ale wtedy silnik przekręcamy, przechylamy i po kłopocie. Może kolega nie wie, że tak można? Reasumując dla mnie jest to pomijalne przy wyborze. Ja bardziej zastanawiam się nad kupnem spirita bez baterii i dokupienia od razu dedykowanej LiFePo4, czyli E40. Oczywiście trzeba także dokupić przewód i ładowarkę. Nie jest już to tak mobilne. Ale jak ktoś ma łódkę i chce zamontować taki akumulator na stałe to warte rozważenia. Dochodzi trochę kasy, ale mamy 2kW energii w technologii LiFePo4. Co dla niektórych może także rozwiązać problem małej ilości cykli w baterii z zestawu. Reasumując mamy elektryka + LiFePo4 czyli w pewnym sensie wybór jest ten sam ???? Dobre LiFePo4 jest ciężko kupić. Kilka dobrych lat bawiłem się w karawaning i miałem kilka przygód. Bardziej mi chodzi o nieuczciwość ludzi. W tym przypadku sprzedawców i pseudo serwisantów. Można kupić z zagranicy, ale w przypadku ewentualnego serwisu pojawia się problem (wysyłka, czas reklamacji, itp.) Można także samemu zrobić i nie jest to jakieś spacjalnie trudne. Jednak znowu kłania się uczciwość sprzedawców, bo ogniwa są różne ???? Dlatego obecnie ciężko u mnie z zaufaniem do innych. Ale to jest odrębną historia, raczej nie na temat ???? Edytowane 16 Stycznia 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Ja cały czas się zastanawiam nad epropulsion czy zestaw elektryk + LiFePo4 (patrząc na moje wcześniejsze wpisy to już długo myślę ) Jestem zapalonym wędkarzem i oczywiście nie zgadzam się z opinią, że brak tzw. "opuszczania" silnika (przy normalnym elektryku) dyskwalifikuje spirita do celów wędkarskich. Jeśli kończymy pływanie to podpływając do brzegu, rozpędzamy się, przekręcamy, przechylamy i tyle. Rozumiem kolegę o co mu chodzi z tym "podnoszeniem elektryka", ale ja również nigdy nie pływam po wodzie płytszej niż 1 metr (oczywiście pomijam początek i koniec pływania). Rozumiem także sytuację z bakistą z tyłu i faktycznie może to być trochę niewygodne. Ale wtedy silnik przekręcamy, przechylamy i po kłopocie. Może kolega nie wie, że tak można? Reasumując dla mnie jest to pomijalne przy wyborzeMasz rację, dla mnie także na początku było to kłopotliwe jak przesiadłem się z minn koty na epropulsiona, ale kilka wyjazdów i do wszysykiego można sie przyzwyczaić. Jak podpływam pod slip to na chwilkę trochę więcej gazu, a potem wyłączam i podnoszę. Nie ma z tym problemów. Lekkość zestawu, mobilność, moc i zasięg wynagradzają wszytsko. Mam go dwa sezony na małopolskich zaporówkach gdzie nie raz jest sporo km do przepłynięcia i mogę szczerze polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Na chwilę obecną, faworytem mimo wszystko jest spirit ???? Trochę nie pasuje mi ta cena. Wszystko rozumiem, że jest wart, itp. itd. Jednak powinna być trochę niższa, około 9k. Martwi mnie również przypadek kolegi ORCA ???? Naprawdę dużo pływam. Od rana do wieczora, szczególnie jak mam wolne. I jednak jest mała obawa, że zabranie energii. Ale póki nie kupię to się nie przekonam ???? Ehh..... Gdyby to było LiFePo4, dużo cykli. No, ale ciężar znowu. Dlatego wszystko zawsze to "coś za coś" ???? Edytowane 16 Stycznia 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 NIe ma urzadzen doskonalych , wszytsko sie potrafi zepsuc . czy to spiryt , navy czy haswing itd. Kup pakiet lfp 48v i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 NIe ma urzadzen doskonalych , wszytsko sie potrafi zepsuc . czy to spiryt , navy czy haswing itd. Kup pakiet lfp 48v i tyle a nie świszczy ten silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 spiryt ? - nie , nowe navy evo też są ciche, navy gen1 to.traktory, evo są.ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yglo Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Cześć,czy teraz trzeba co jakiś czas doładować akumulator Spirita, czy nie ma to znaczenia i wystarczy po ostatnim pływaniu załadować go np w maju... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 zaladuj go w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Ja swoj ładowałem w styczniu i to samo zrobię w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 to raczej tego nie rob , bo nie powinno sie przechowywac w pelni naldowanych akumulatorow z rodziny litu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Lepiej jednak naładować, ale nie do pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Przechowuje się w stanie nie pełnego naładowania, tak jak.amsz w instrukcji. 60% czy 50% to nie ma.praktycznie znaczenie. Nie w 100%. To degraduje ogniwa. Ogniwa fabrycznie nowe są zazwyczaj w.20% naladowane do.magazynowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORKA Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 W instrukcji jest napisane , że nawet jak ktoś naładuje do pełna i nie będzie używał to po jakimś czasie akumulator sam ulegnie rozładowaniu do tych zalecanych 60 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Bo następuje samorozladowanie, dla mnie możecie i pod ladowarka trzymać non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yglo Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 @siarq czyli po ostatnim pływaniu powiedzmy w listopadzie, naładować i zostawić w spokoju akumulator do wiosny... Samoczynnie zejdzie do około 60-50% stanu i to bedzie dla ogniw najlepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Chodzi o to aby nie był w pełni naladowany- tak jak macie w instrukcji . Czy to 50 czy 60% nie większego znaczenia. Jeśli pakiet jest zdrowy to do 0 nie zejdzie. Wcześniej i tak go bms oddetnie. Samorozladowanie nie powinno być większe niż okolo 1-3 % miesięcznie. Więc jak zostawisz w 50% to na wiosnę powinno być z 40... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yglo Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Używa ktoś zewnetrznej baterii do plusa? Jeśli tak to jaką ?Czy użycie baterii nie dedykowanej nie powoduje błędu komunikacji między silnikiem a baterią?Oryginalna bateria po trzech sezonach ,a wlasciwie dwóch, bo pół roku spędził w serwisie już wyraźnie straciła na pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Dsf
Witam,zastanawiam się nad zakupem silnika epropulsion. Czy są wśród forumowiczów użytkownicy tego silnika. Szukam informacji o żywotności akumulatora, doświadczeniach z serwisem w PL, ewentualnych minusach tego silnika.
Top użytkownicy dla tego pytania
89
24
23
19
Popularne dni
10 Gru
19
8 Gru
18
26 Sty
17
22 Sty
16
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 89 odpowiedzi
Kokot 24 odpowiedzi
Salmon63 23 odpowiedzi
Koza11 19 odpowiedzi
Popularne dni
10 Gru 2022
19 odpowiedzi
8 Gru 2022
18 odpowiedzi
26 Sty 2021
17 odpowiedzi
22 Sty 2020
16 odpowiedzi
Popularne posty
maras5
10km? Chyba z górki ????
lukson
https://www.technik-fuer-angler.de/epages/63452625.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63452625/Categories/Elektromotor/Epropulsion/Spirit_10_PLUS
bartekmaj
Dzięki za odpowiedź ale ja wolę wspierać krajowych przedsiębiorców i kupować sprzęt u nas.
Opublikowane grafiki
307 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi