Skocz do zawartości
  • 0

Silniki ePropulsion Spirit 1.0 - informacje, uwagi, opinie

Dsf

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

i to zmienia wysokosc (pionowa) sruby wzgledem dna ?? czy odchylenie od pawezy? bo na yt to pokazuja jako odchylenie a nie unoszenie

W spirytach mozesz ustawic silnik pod katem 45 stopni i masz shallow water... , nie bronie epropulsiona , ale tj zwykly trym. w splinach sa dostepne takie :"sanki" elektryczno/ hydrauliczne, nie wiem jak to sie nazywa  , ktorymi mozna uznosic i opuszczac silnik + trym odchylenia. zwykle silniki spalinowe masz poprostu trymowanie  i tyle w temacie 

Adam, to popodnosi silnik "po skosie" ale powoduje, że dół silnika względem dna idzie do góry o 9cm przy każdym z dwóch stopni i można bez ryzyka uderzenia śrubą wpłynąć na płytszą wodę. Jak na w zeszłym roku w marcu miałem dylemat czy kupić Spirita nie kupiłem go właśnie z tego powodu, że nie jest przystosowany do pływania po płytkiej wodzie. Widziałem jak znajomy się męczył przy płytkim brzegu

• 0

Dobra, ten film rozwiał moje wątpliwości,

https://www.youtube.com/watch?v=yp5752yx07M

Ale fakt, nie ma opcji etapowego tiltowania, albo w wodzie, albo w górze.

Dla właśnie brak tego dyskredytuje ten silnik do zastosowań wędkarskich

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Dla właśnie brak tego dyskredytuje ten silnik do zastosowań wędkarskich

Moim zdaniem to o czym piszesz zdecydowanie nie dyskredytuje tego silnika jeśli chodzi o zastosowania wędkarskie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez ORKA

• 0

Ja cały czas się zastanawiam nad epropulsion czy zestaw elektryk + LiFePo4 (patrząc na moje wcześniejsze wpisy to już długo myślę ????????)

Jestem zapalonym wędkarzem i oczywiście nie zgadzam się z opinią, że brak tzw. "opuszczania" silnika (przy normalnym elektryku) dyskwalifikuje spirita do celów wędkarskich. Jeśli kończymy pływanie to podpływając do brzegu, rozpędzamy się, przekręcamy, przechylamy i tyle. Rozumiem kolegę o co mu chodzi z tym "podnoszeniem elektryka", ale ja również nigdy nie pływam po wodzie płytszej niż 1 metr (oczywiście pomijam początek i koniec pływania). Rozumiem także sytuację z bakistą z tyłu i faktycznie może to być trochę niewygodne. Ale wtedy silnik przekręcamy, przechylamy i po kłopocie. Może kolega nie wie, że tak można? Reasumując dla mnie jest to pomijalne przy wyborze.

Ja bardziej zastanawiam się nad kupnem spirita bez baterii i dokupienia od razu dedykowanej LiFePo4, czyli E40. Oczywiście trzeba także dokupić przewód i ładowarkę. Nie jest już to tak mobilne. Ale jak ktoś ma łódkę i chce zamontować taki akumulator na stałe to warte rozważenia. Dochodzi trochę kasy, ale mamy 2kW energii w technologii LiFePo4. Co dla niektórych może także rozwiązać problem małej ilości cykli w baterii z zestawu. Reasumując mamy elektryka + LiFePo4 czyli w pewnym sensie wybór jest ten sam ????

Dobre LiFePo4 jest ciężko kupić. Kilka dobrych lat bawiłem się w karawaning i miałem kilka przygód. Bardziej mi chodzi o nieuczciwość ludzi. W tym przypadku sprzedawców i pseudo serwisantów. Można kupić z zagranicy, ale w przypadku ewentualnego serwisu pojawia się problem (wysyłka, czas reklamacji, itp.) Można także samemu zrobić i nie jest to jakieś spacjalnie trudne. Jednak znowu kłania się uczciwość sprzedawców, bo ogniwa są różne ???? Dlatego obecnie ciężko u mnie z zaufaniem do innych. Ale to jest odrębną historia, raczej nie na temat ????

Edytowane przez cudak

• 0

Ja cały czas się zastanawiam nad epropulsion czy zestaw elektryk + LiFePo4 (patrząc na moje wcześniejsze wpisy to już długo myślę )

Jestem zapalonym wędkarzem i oczywiście nie zgadzam się z opinią, że brak tzw. "opuszczania" silnika (przy normalnym elektryku) dyskwalifikuje spirita do celów wędkarskich. Jeśli kończymy pływanie to podpływając do brzegu, rozpędzamy się, przekręcamy, przechylamy i tyle. Rozumiem kolegę o co mu chodzi z tym "podnoszeniem elektryka", ale ja również nigdy nie pływam po wodzie płytszej niż 1 metr (oczywiście pomijam początek i koniec pływania). Rozumiem także sytuację z bakistą z tyłu i faktycznie może to być trochę niewygodne. Ale wtedy silnik przekręcamy, przechylamy i po kłopocie. Może kolega nie wie, że tak można? Reasumując dla mnie jest to pomijalne przy wyborze

Masz rację, dla mnie także na początku było to kłopotliwe jak przesiadłem się z minn koty na epropulsiona, ale kilka wyjazdów i do wszysykiego można sie przyzwyczaić. Jak podpływam pod slip to na chwilkę trochę więcej gazu, a potem wyłączam i podnoszę. Nie ma z tym problemów. Lekkość zestawu, mobilność, moc i zasięg wynagradzają wszytsko. Mam go dwa sezony na małopolskich zaporówkach gdzie nie raz jest sporo km do przepłynięcia i mogę szczerze polecić.

• 0

Na chwilę obecną, faworytem mimo wszystko jest spirit ????

Trochę nie pasuje mi ta cena. Wszystko rozumiem, że jest wart, itp. itd. Jednak powinna być trochę niższa, około 9k.

Martwi mnie również przypadek kolegi ORCA ????

Naprawdę dużo pływam. Od rana do wieczora, szczególnie jak mam wolne. I jednak jest mała obawa, że zabranie energii. Ale póki nie kupię to się nie przekonam ????

Ehh..... Gdyby to było LiFePo4, dużo cykli. No, ale ciężar znowu. Dlatego wszystko zawsze to "coś za coś" ????

Edytowane przez cudak

• 0

Chodzi o to aby nie był w pełni naladowany- tak jak macie w instrukcji . Czy to 50 czy 60% nie większego znaczenia. Jeśli pakiet jest zdrowy to do 0 nie zejdzie. Wcześniej i tak go bms oddetnie. Samorozladowanie nie powinno być większe niż okolo 1-3 % miesięcznie. Więc jak zostawisz w 50% to na wiosnę powinno być z 40...

• 0

Używa ktoś zewnetrznej baterii do plusa? Jeśli tak to jaką ?Czy użycie baterii nie dedykowanej nie powoduje błędu komunikacji między silnikiem a baterią?

Oryginalna bateria po trzech sezonach ,a wlasciwie dwóch, bo pół roku spędził w serwisie już wyraźnie straciła na pojemności.