Dsf Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Witam,zastanawiam się nad zakupem silnika epropulsion. Czy są wśród forumowiczów użytkownicy tego silnika. Szukam informacji o żywotności akumulatora, doświadczeniach z serwisem w PL, ewentualnych minusach tego silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 zewnetrzne baterie mozesz:-uzyc firmowej z seri E40 i wiekszych , tam zadnego problemu nie ma z komunikacja-uzyc innej nie z epropulsion. i odczytywac np z bt bateriiJa uzywalem do spiryta zewnetrznej baterii swojej oraz do navy6 . Ich dedykowane baterie te na czapke , w starszej wersji byly polimerowe- lekkie ale zywotnisc taka sobie . Zewnetrzne robia na lfp i zywotnosci jest okdo zewnetrznej trzeba kabel dokupic - nie tani , bodajaze okolo 700zl... Ogolnie ten odczyt jak dla mnie to sie mija z celem, gdyz majac bateire do plusa 50Ah to raczej nie bedziesz w stanie za dzien jej wykorzystac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Obecnie firma EPROPULSION baterie E40, E80 i E175 zastąpiła nowymi bateriami E60 i E163. https://www.epropulsion.com/e-series-batteries/ Cały czas zastanawiam się nad zestawem, Spirit 1.0 EVO + nowa bateria E60. Dobrze, że nie kupiłem wcześniej E40, bo teraz bym pewnie żałował. Mam czas póki moja łódka nie zostanie sprowadzona Będzie drożej, ale w zamian mam LiFePo4 i prawie trzykrotnie więcej energii. Z możliwością późniejszej rozbudowy np. do Navy 3.0 EVO Ciekawostka:Mercury Marine wyprodukował też fajne silniki elektryczne, sugerując się specyfikacją techniczną to mają mniej energii co przekłada się na krótszy czas pływania. https://www.mercurymarine.com/en-gb/europe/land/mercury-avator-electric-outboards/ Wygląd powala, przynajmniej mnie. Są ładniejsze od EPROPULSION. Ale to kwestia gustu. Jednak dla mnie ważniejsze są walory użytkowe / praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Obecnie firma EPROPULSION baterie E40, E80 i E175 zastąpiła nowymi bateriami E60 i E163. https://www.epropulsion.com/e-series-batteries/ Cały czas zastanawiam się nad zestawem, Spirit 1.0 EVO + nowa bateria E60. Dobrze, że nie kupiłem wcześniej E40, bo teraz bym pewnie żałował. Mam czas póki moja łódka nie zostanie sprowadzona Będzie drożej, ale w zamian mam LiFePo4 i prawie trzykrotnie więcej energii. Z możliwością późniejszej rozbudowy np. do Navy 3.0 EVO Ciekawostka:Mercury Marine wyprodukował też fajne silniki elektryczne, sugerując się specyfikacją techniczną to mają mniej energii co przekłada się na krótszy czas pływania. https://www.mercurymarine.com/en-gb/europe/land/mercury-avator-electric-outboards/ Wygląd powala, przynajmniej mnie. Są ładniejsze od EPROPULSION. Ale to kwestia gustu. Jednak dla mnie ważniejsze są walory użytkowe / praktyczne.Zobacz jakie wielkie są te E od Merkurego, obudowa jak z silnika 75km w spalinie, a w środku bateria na godzinę pływania vmax. Są na Yt porównania tego, co jest na rynku w elektrykach +, póki co w relacji ceny do możliwości Spiryt...najmocniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 (edytowane) Najlepsze rozwiązania są , gdy istnieje możliwość wpięcia nie tylko dedykowanej baterii. W ten czas mozna dokładać baterie nie dedykowane od producenta. To znacząco ogranicza koszty przy zakupie dodatkowej baterii czy wymiany zużytej . Evo3.0 to taka moc ni jaka… nie dużo szybciej od spiryta i wolniej od navy6. Już lepiej dołożyć do navy6 vs navy3 lub pozostać czy spiryt Edytowane 6 Września 2023 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Najlepsze rozwiązania są , gdy istnieje możliwość wpięcia nie tylko dedykowanej baterii. W ten czas mozna dokładać baterie nie dedykowane od producenta. To znacząco ogranicza koszty przy zakupie dodatkowej baterii czy wymiany zużytej . Evo3.0 to taka moc ni jaka… nie dużo szybciej od spiryta i wolniej od navy6. Już lepiej dołożyć do navy6 vs navy3 lub pozostać czy spirytDo najmniejszego E od Mercurego nie można wpiąć się kablem z obcymi aku na stan mojej wiedzy, może ktoś ze sprzedawców co to oglądał u Parkera się wypowie tak/nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 (edytowane) Dla mnie WYGRYWEM nadal jest Spirit 1.0 EVO + E60 Mercurego podałem bardziej jako ciekawostkę Edytowane 6 Września 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Na chwilę obecną, faworytem mimo wszystko jest spirit Trochę nie pasuje mi ta cena. Wszystko rozumiem, że jest wart, itp. itd. Jednak powinna być trochę niższa, około 9k. Martwi mnie również przypadek kolegi ORCA Naprawdę dużo pływam. Od rana do wieczora, szczególnie jak mam wolne. I jednak jest mała obawa, że zabranie energii. Ale póki nie kupię to się nie przekonam Ehh..... Gdyby to było LiFePo4, dużo cykli. No, ale ciężar znowu. Dlatego wszystko zawsze to "coś za coś" W MC-sklep dobra cena i 5-letnia gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PABL0 Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 No i niestety dał mi się we znaki system podnoszenia silnika w Spirit, spadł przy slipowaniu i przydzwoniłem o podłoże w efekcie czego wygiął się o kilka stopni. Wie ktoś jak to jest zbudowane, da radę to naprawić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 (edytowane) Siodło całe jest z dwóch połówek jak je zdejmiesz to będziesz miał kolumnę w ten czas, tak jest w navy. Sruby są silikonem takim twardy zaklejone, wydlubiesz będa śruby imbusowe 6- 4 szt. Jak to zdejmiesz to zobaczysz więcej co się stało. W ten czas można zamówić części w serwisie bądź wyslac Edytowane 10 Października 2023 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Albo serwis , ogólnie części są dosyepne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 Pierwsze próby silnika z akumulatorem Littokala 48 v 50 Ah za niecałe 1700 zł. Zbiornik 760 ha ,4 na 2 km , na pełnej prędkości wzdłuż linii brzegowej nadrabiając w miejscach gdzie siedzą grunciarze bez problemu.Pytanie czy wyświetlacz na silniku ,przy zasilaniu z innego źródła, pokazuje poziom naładowania akumulatora? Po całej trasie zniknęły trzy kreski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 Oryginalna bateria komunikuje się z wyświetlaczem na zadzie bms - wyświetlacz , przy obcej baterii przy spiryt plus jest to przeliczane na postawie napięć/zuzytej lub zdeklarowanej energii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2024 (edytowane) Nie mila niespodzianka dzisiaj rano. Moj spirit pokazuje komunikat E21, co oznacza brak komunikacji. Wedlug instrukcji trzeba wylaczyc silnik i podlaczyc ponownie silnik do baterii. Niestety nic to nie daje... Jakies moze pomysly jak rozwiazac problem bez udzialu serwisu, jestem na urlopie i fajnie byloby poplywac. Zreszta gwarancja minela jakies 2 lata temu???? Sent from my SM-S908B using Tapatalk Edytowane 18 Czerwca 2024 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2024 Moim skromnym zdaniem będzie problem z manetką -najsłabszym ogniwem . Nie pojawił się dym /swąd itd.? Nie dawał wcześniej jakiś objawów ? Typu zwolniona reakcja / wymagał większej mocy by ruszyć itd. ? Posprawdzaj jeszcze raz kable czy wszędzie dochodzą. Daj mu chwile odpocząć - a jak nie to tylko serwis. Możesz profilaktycznie z wyczuciem ,,trochę go obstukać". Raz na ileś razy pomoże -ale z mojego doświadczania nie na długo Trzeba będzie go musowo dać do serwisu po urlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2024 Jedybe co mnie troche zaczelo niepokoic to jak by odglos slabego tarcia w pedniku. Takie cos podobne do dzwiku zacierajacego sie lozyska. Po rozmowie z serwisem, sa dwie opcje zalany pednik albo uszkodzony bms. W najgorszym wypadku wydatek rzedu 2000zl lub w najlepszej opcji 500zl za naprawe. Ale to jeszcze nic, mam drugi klasyczny silnik 12v minn kota polaczony z lifepo4. I teraz jeszcze jedna niespodzianka, rzadko go uzywam bo preferuje spirita. Chcialem go naladowac, bo jesli jest dlugo nienuzywany to bms go usypia. Ostatnio byl ladowany w listopadzie i pozniej skaldowany w cieplym garazu. Niestety po podlaczeniu ladowarki, laduje przez 30min i bms sie nie podnosi. Wiec on tez leci na serwis bo jednak kupiony z pewnego zrodla. Mam nadzieje, ze to tylko bms szaleje albo celle sie rozjechaly i dlatego on nie chce wystartowac. Ciekawe co jeszcze sie stanie podczas upragnionego urlopu[emoji848]???? Sent from my SM-S908B using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Maly update sytuacji serwisowej, niestety wersja nsjgorsza sie potwierdzila i szlak trafil uszczelniacz pednika. W sumie to moze byc glownie moja winna ale jesli nie widac niczego pod sruba to jak mozna wiedziec. Jakis troglodyta wywalil do wody plecionke, ktora sie wkrecila pod srube i pociela uszczelniacz. Niestety impreza z serwisem to prawie 2300zl z przesylkami. Wniosek po rozmowie z serwisantem, trzeba czesto zdejmowac srube bo tylko tak mozna kategorycznie stwierdzic czy nic sie nie wkrecilo. Sent from my SM-S908B using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Było miło ale się skończyło. Na zewnętrznej baterii,przy obciążeniu silnika powyżej 300 W, silnik się wyłącza i nie da się go załączyć. Dopiero odcięcie zasilania na przełączniku, pozwala z powrotem załączyć silnik. Na oryginalnej baterii idzie na maxa czyli 1000 W. Może ktoś coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Było miło ale się skończyło. Na zewnętrznej baterii,przy obciążeniu silnika powyżej 300 W, silnik się wyłącza i nie da się go załączyć. Dopiero odcięcie zasilania na przełączniku, pozwala z powrotem załączyć silnik. Na oryginalnej baterii idzie na maxa czyli 1000 W. Może ktoś coś pomoże?A BMS w tej zewnętrznej nie odcina aby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Na początku było ok,szedł na maxa . Raptem może 15 ładowań . Jak można to sprawdzić i czy da się jakiś temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 co to za bateria zewnetrzna? oryginal , aliexpres ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Aliexpres Liitokala. Używamy kilku sztuk z tej firmy 12 i 24 v. Wszystkie sprawują się bardzo dobrze. Ta jest pierwszą 48 v. Kilka wyjazdów nie było problemu, przepłynięte około 14 km prawie z maksymalną prędkością, ale jak pisałem około 15 ładowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Trzeba rozbierać i sprawdzać , zapraszam na serwis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Ten zewnętrzny ma jakiś bezpiecznik termiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Nie mila niespodzianka dzisiaj rano. Moj spirit pokazuje komunikat E21, co oznacza brak komunikacji. Wedlug instrukcji trzeba wylaczyc silnik i podlaczyc ponownie silnik do baterii. Niestety nic to nie daje... Jakies moze pomysly jak rozwiazac problem bez udzialu serwisu, jestem na urlopie i fajnie byloby poplywac. Zreszta gwarancja minela jakies 2 lata temu Sent from my SM-S908B using TapatalkWitamDziś mi wyskoczył podobny błąd co u Ciebie w silniku czyli error 21 i też tak patrze że jakaś plecionka jest w srubie.Czy masz jakieś namiary na dobry serwis tych silników?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 6 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 Wyslalem Ci priv Sent from my SM-X800 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Dsf
Witam,zastanawiam się nad zakupem silnika epropulsion. Czy są wśród forumowiczów użytkownicy tego silnika. Szukam informacji o żywotności akumulatora, doświadczeniach z serwisem w PL, ewentualnych minusach tego silnika.
Top użytkownicy dla tego pytania
89
24
23
19
Popularne dni
10 Gru
19
8 Gru
18
26 Sty
17
22 Sty
16
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 89 odpowiedzi
Kokot 24 odpowiedzi
Salmon63 23 odpowiedzi
Koza11 19 odpowiedzi
Popularne dni
10 Gru 2022
19 odpowiedzi
8 Gru 2022
18 odpowiedzi
26 Sty 2021
17 odpowiedzi
22 Sty 2020
16 odpowiedzi
Popularne posty
maras5
10km? Chyba z górki ????
lukson
https://www.technik-fuer-angler.de/epages/63452625.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63452625/Categories/Elektromotor/Epropulsion/Spirit_10_PLUS
bartekmaj
Dzięki za odpowiedź ale ja wolę wspierać krajowych przedsiębiorców i kupować sprzęt u nas.
Opublikowane grafiki
307 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi