Skocz do zawartości

Ryby z deformacjami i uszkodzeniami - przyroda się broni...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gdzieś jeszcze parę takich zdjęć, pod ręką natomiast tylko pstrągi.

wydra:

zsjg.jpg

czapla:

mq1e.jpg

oraz prawdopodobnie ofiary tych co umieją łowić pstrągi tylko na duże woblery, święcie wierząc że to najlepsza, najskuteczniejsza i najbardziej selektywna przynęta, przez co zacinać też oczywiście należy z całej pary, bo przecież biorą same pięćdziesiątki:

1q1u.jpg

p9f6.jpg

a co jest przyczyną okaleczenia tego, nie podejmuję się spekulować:

uwj5.jpg

Tym niemniej należy zwrócić uwagę, że wszystkie te ryby, mimo że okleczone, są zdolne kontynuować swoje rybie życie. Trzeba tylko dawać im szansę.

no rybka trochę po przejściach :(

• 1 miesiąc temu...

Taka ciekawostka http://www.24sata.hr/zanimljivosti/bodljikava-riba-ulovili-pravo-cudoviste-iz-dubina-save-356876

I tłumaczenie według translatora ;)

Nie mam pojęcia, co to ryby , ale ma ostre kolce na całym ciele . Łowię z siedmiu lat i nigdy nie widziałem czegoś takiego , mówi Joseph Župarić od końca Posavski Podgajaca Županje .

To byłow sobotę rano w rzece Sava w pobliżu wioski dziwne ryby złowione z wybitnymi kolce . Wszystkie okoliczne rybacy byli zdumieni , i stwierdził, że musi mieć mutację w ryby .

- Ledwo wysiadł hak w miarę pieczenia . Była jeszcze i bardzo niespokojny . Chciałem zachować , ale zmarł . Teraz jestem w zamrażarce , jeśli ktoś chciał go zbadać - mówi Župarić , co jest złowione ryby na zwykłym ciekawej wioski rybackiej wzdłuż rzeki .

- To jest Pomfret ryb . Jej mężczyźni podczas kojarzenia otrzymywać kolce łatwiej się bronić niż innych mężczyzn do walki o samice podczas krycia . Jest to wspólne ryby w rzece Sava i się mieć rybaków złowione w okresie godowym , choć wtedy porusza się głównie w głębi. Kolce są bardzo ostre, ale nie twarde i koścista . Rosną jako naturalną obecność w tych gatunków ryb . Tu nie chodzi o mutację - wyjaśnił Mladen Dogan , prezes Stowarzyszenia Sport Fishing Sawy w powiecie .

a nie sądzicie, że lepiej takie zdeformowane, przez naturę rzecz jasna, rybki usmiercać? Nie chodzi mi o ryby, które ewidentnie doznały szkody z ręki człowieka - takie rybki mają dobre geny i powinny przeżywać. Ale takie mutanty wynikające z krzyżowania się blisko spokrewionych osobników dodają do populacji słabej jakości geny. Luźne pytanie, tylko nie wyjeżdżajcie mi tu z jakimś antyfaszyzmem :) 

• Like 1

a nie sądzicie, że lepiej takie zdeformowane, przez naturę rzecz jasna, rybki usmiercać? Nie chodzi mi o ryby, które ewidentnie doznały szkody z ręki człowieka - takie rybki mają dobre geny i powinny przeżywać. Ale takie mutanty wynikające z krzyżowania się blisko spokrewionych osobników dodają do populacji słabej jakości geny. Luźne pytanie, tylko nie wyjeżdżajcie mi tu z jakimś antyfaszyzmem :)

Uważam, że nie :) Prawdopodobieństwo powtórzenia się deformacji u potomstwa jest bardzo małe, jeśli są to poważne deformacje to i tak wcześniej czy później taki osobnik będzie miał problem z pobieraniem pokarmu lub zostanie zjedzony przez większe drapieżniki. Uważam, że ze względów genetycznych nie ma takiej potrzeby, takie moje zdanie:)

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...