Skocz do zawartości

Ranking multiplikatorów na rynku japońskim

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

To wiadomość dla wszystkich miłośników ruchomej szpulki. W Japonii właśnie rozstrzygnięto konkurs na TOP5 multiplikatory 2006r. Pod uwagę brane były różne parametry. Testowano je w różnych warunkach. Ogłoszono dwie listy. Pierwsza to najlepsze multiki, druga to najlepsze biorąc pod uwagę współczynnik jakości do ceny.

TOP5 multiki to:

1. Shimano Antares DC7

2. Daiwa Steez

3. Shimano Conquest DC

4. Shimano Conquest

5. Revo STX

Stosunek jakości do ceny:

1. Shimano Conquest

2. Antares Scorpion

3. Shimano Scorpion 1000 MG

4. Team Daiwa-Z 100M/100ML

5. Shimano Metanium 2005 XT

Tyle ze świata :D

Pozdrawiam

Remek

Witam,

Remek a co to takiego scorpion ver. 2?? podejrzewam, że to nastepca tego, ktorego znamy juz dobrze. Gdzie można zobaczyć to cudo?? ciekawe, ze Abu revo STX znalazlo sie na 5 miejscu.

pozd JW

Jurku (z Poznania) tutaj troszkę zrobiłem skrótowca myślowego (przepraszam) i przy okazji walnąłem byka. Oczywiście chodziło o Antaresa Scorpiona (nie ver.2) tego z płytką magnezową szpulką. Revo jest bardzo cenione na rynku japońskim choćby ze względu na bardzo mocny hamulec walki oraz nowatorskie rozwiązanie hamulca rzutowego Linear Magnetic Brake. Wg testów wychodzi, że to na prawdę świetna maszynka wziąwszy pod uwagę jej właściwości rzutowe. Ponadto możliwość stosowania w słonej wodzie, zewnętrzne nastawianie hamulca rzutowego. Kołowrotek z pewnością do średniego castingu - czyli u nas do szczupakowego (jak dla mnie). Ponadto pamiętajmy Japończycy mają świra na punkcie ABU :D

Jurku (z Chicago), dlaczego przyjacielu aż taki wielki kołowrót? Myślisz, że ten Shimano Curado 201DPV byłby dla Ciebie za mały?

Pozdrawiam

Remek

Remek, czyli chodzi o Antaresa AR?? tak? ja sie gubie w tych scorpionach. Co do STX to wychodzi, ze to swietny multik pod jerki właśnie więc może jerry hzs powinieneś sie zastanowić nad tym nowym ABU. Curado 201 DPV to maszyna pancerna. w teście na TT zarzucono temu multikowi wielkośc i ciezar, to jednak konsekwencja, faktu, ze niski profil może być mocniejszy niż wiele roundów. Ja zwijalem bez zmeczenia mepssa 7 :huh: i żadnych chrobotań w przekładni, co do rzutów to rzucałem tym kołowrotkiem 100g ciężarek ołowiany i tez OK. jerry jak chcesz to moge ci przesłac na mejla wygląd bebechow tego multika.

pozd jerzy (Poznań) :mellow:

Remku :D tez i o tym mysle . Sadzisz ze wytrzyma duze przynety i duze muskie . Mysle raczej o tym co ma przylozenie mniejsze 5,1 ...co tym myslisz ?

Jurku, moim zdaniem nie (pamiętasz na co łowi Pepe muskie :D, a to 10 razy mocniejsza maszyna). Myślę, że być może powinieneś właśnie zainwestować w Revo. Tam masz piekielny hamulec. Widziałem na filmie gościa, który na Amazonce łowił wielkie pacock bassy na multika. Właśnie wybrał niskoprofilowiec Abu ze względu na hamulec walki. Ja bym właśnie wybrał STX czyli przełożenie 6.4:1. Myślę, że nawet Revo S (ze zwykłym hamulcem odśrodkowym) byłby odpowiedni przy Twoich przynętach.

Pozdrawiam

Remek

Pierwszy i dwa ostatnie kojarzę, ale te wsrodku to nie bardzo. gdzie te cuda można zobaczyc i poczytać specyfikacje??

JW

http://fishing.shimano.co.jp/body/product/bass/antares5/anta _v2.html

http://fishing.shimano.co.jp/body/product/bass/antares5/anta 5.html

http://fishing.shimano.co.jp/body/product/bass/ant.html

Pozdrawiam

Remek

@ Jerzy dziekuje , wiem ze go posiadasz i nadal testujesz .Ja pisze ze mnie korci z zakupem , ale kogoz to nie korci ? :lol: . A przktycznie to jest pol roku na podjecie decyzji ...zima przeciez przed nami i jeszcze duzo rzeczy [ czytaj multikow] moze nam sie pojawic :mellow:

@ Remku nie mam pojecia co to jest to Revo S , moze bys przyblizyl :mellow:

@ Remku nie mam pojecia co to jest to Revo S , moze bys przyblizyl

To ABU Revo tylko z hamulcem odśrodkowym. W Twoim przypadku, kiedy używasz dużych przynęt nie ma znaczenia czy będzie to STX czy S. Oczywiście STX będzie troszkę bardziej inteligentny przy przynętach mniejszych.

Pozdrawiam

Remek

I to Revo STX-L dałoby radę dużym przynętom??

A jak jest z wykonaniem i np z oporami szpuli??

Porównywałem curado 201 i abu c4 5601, to różnica jest..... duża. A rounda zmieniłbym bo... rozwalam sobie palce o śrubki wystające z obudowy koło hamulca gwiazdki - jest zimno, nie czuję tego, a później mam masakre :( więc chętnie zmieniłbym na lowprofile.

Cześć,

Revo będę miał prawdopodobnie w następnym tygodniu. Dam znać czy się nada. Wersja STX przewidziana jest też do lżejszego łowienia, myślę, że może to być niezła konkurencja do metanium XT. Kilka rozwiązań może doprowadzić do tego, że maszynka ta będzie być może nawet bardziej uniwersalna (liniowa charakterystyka hamulca, lekka szpulka, bardzo dokładny hamulec walki oraz mechanizm zawieszenia szpulki). Dam znać.

Pozdrawiam

Remek