Skocz do zawartości

Ekooszołomy biorą się za wędkarzy...

Paweł nizinny

Rekomendowane odpowiedzi

Tęsknię za czasami autorytetów i bohaterów.

Bo nad czym się dziś ludzie rozdrabniają? Nad karpiem? Nad populistyczna nietolerancją?

To jest śmieszne i przykre.

Zawsze byłem mocno zbulwersowany teoriami spiskowymi o NWO redukcji populacji itp

Jak na to wszystko dzisiaj patrzę to niestety naturalnych wrogów brak, pojedynki zakazane, na polujące tygrys czy dinozaury na ulicy nie ma szans. Naturalnej selekcji brak.

A przydało by się delikatnie oczyścić z otaczającej głupoty.

Ludzie maja zbyt dużo czasu z którym nie więdza co mają zrobić.

• Like 10

• 2 tygodnie później...

Osobiście widzę analogię do tego co się teraz dzieje, z nagonką najbardziej moralnej i ekologicznej części społeczeństwa na myśliwych. Jeszcze 20 lat temu, nie do pomyślenia była taka hipokryzja.

Ej tam Paweł. Ja według kolegów tu piszących jestem takim "eko-oszołomem". 25-30 lat temu też były protesty przeciw myśliwym. Pamiętam bo brałem w nich udział. Nawet krowy z rzeźni uwalniałem. Miałem znajomych, którzy potrafili oblać kobietę noszącą futro czerwoną farbą. Soros ani żadne LGBT nam nie płaciło  :)

• Like 3

Mysza, ale Ramoneske i Glany to z ekoskóry miałeś?? ;)

Marian wtedy to ja konsekwentny byłem i w zimie w trampkach poginałem  :), buty z Gore były poza zasięgiem . Prócz tego ze mnie był/jest taki bardziej HC straight edge niż miłośnik Exploiteda i tanich win  :D . Choć pasek z Ramonsami mam - parciany  ;)

• Like 1

Mysha to jak w takim razie mogłeś pracować w tym czasie na hodowli pstrąga, nie kłóciło Ci się to wewnętrznie ? :)

Boję się w takim razie sam do Ciebie do sklepu chodzić..... Mam nadzieje że stare czasy Ci się nie przypomną którymś razem :)

Wspominam tu czasy późnego liceum. Pasja do ryb była silniejsza :) .

Spoko. Zachodź. Choć sądząc po grającej u mnie muzyce to nie do końca zapomniałem. BTW w niedzielę klientka powiedziała, że w końcu weszła do sklepu gdzie nie gra jakieś "dżingołajtbelskrismas". Grał Cwill - szwajcarski HC-crust!

• Like 2

Trzeba karać takich zwyrodnialców, a samemu kupować jedynie filety z ryb, które humanitarnie się udusiły z braku tlenu. Wszystkim wrażliwcom kupującym jedynie mrożonki polecam, zobaczyć co dzieje się z rybami morskimi w czasie odłowów.

Przykładów idiotyzmu wyznawców ortodoksyjnej ochrony braci mniejszych jest więcej. Na ten przykład, w jednym z krajów UE który chcemy jako społeczeństwo dogonić w poziomie życia, pod naporem organizacji nazywających się ekologicznymi, zakazał polowania na gęsi. Dziś sprawa wygląda tak, że pod naporem rolników, którym rozrost ich populacji robi ogromne szkody w uprawach, młode ptaki jeszcze nie latające są odławiane ze swoich miejsc w których się legną, następnie są humanitarnie zagazowywane i utylizowane....  Mimo, że rodzi to ogromne koszty dla państwa, oraz nie przynosi zysków w postaci podatków z polowań, broni, amunicji.... a także względów czysto zdrowotnych z racji jedzenia bardzo zdrowej gęsiny, nie wznawia się polowań, regulujących kiedyś populację gęsi.... Jest wiele innych przykładów, np zwierzyny płowej zdychającej z głodu itp...

• Like 2

Dla mnie cała idea obecnej "ekologii" jest zupełnie irracjonalna i stanowi przykład idiotyzmu pierwszej wody bez rozdrabniania się na poszczególne drobiazgi. Jednym z grzechów głównych tego nurtu jest totalne przekłamanie i wymieszanie pojęć, wplątanie do ekologii, czy raczej do sozologii elementów moralności i dorabianie ideologii.

Ekologia jest amoralna, nie ma w niej żadnego znaczenia czy zwierzątko cierpi, ważne jest by łańcuch pokarmowy dobrze funkcjonował, żeby obieg materii działał i nie było ucieczki bądź nadmiernego napływu pierwiastków do ekosystemu. Żeby jak coś się wyjmuje,trzeba wsadzić coś w odpowiednie miejsce, a jak się coś wsadza to w odpowiednim czasie i miejscu coś trzeba wyjąć.

• Like 3

Przykładów idiotyzmu wyznawców ortodoksyjnej ochrony braci mniejszych jest więcej. Na ten przykład, w jednym z krajów UE który chcemy jako społeczeństwo dogonić w poziomie życia, pod naporem organizacji nazywających się ekologicznymi, zakazał polowania na gęsi. Dziś sprawa wygląda tak, że pod naporem rolników, którym rozrost ich populacji robi ogromne szkody w uprawach, młode ptaki jeszcze nie latające są odławiane ze swoich miejsc w których się legną, następnie są humanitarnie zagazowywane i utylizowane....  Mimo, że rodzi to ogromne koszty dla państwa, oraz nie przynosi zysków w postaci podatków z polowań, broni, amunicji.... a także względów czysto zdrowotnych z racji jedzenia bardzo zdrowej gęsiny, nie wznawia się polowań, regulujących kiedyś populację gęsi.... Jest wiele innych przykładów, np zwierzyny płowej zdychającej z głodu itp...

Się tak właśnie zastanawiałem kiedy będzie o tych nieszczęsnych gęsiach :)

Zwykłych debili i zwyrodnialców nie brakuje w każdej grupie społecznej. Jednak ich zachowania są najbardziej medialne, i rzutują na postrzeganiu całej grupy, głównie wśród ludzi niezorientowanych w sprawie. 

Edytowane przez Paweł nizinny
  • Like 1

witeg, on 18 Dec 2018 - 14:32, said:

... Żeby jak coś się wyjmuje,trzeba wsadzić coś w odpowiednie miejsce, a jak się coś wsadza to w odpowiednim czasie i miejscu coś trzeba wyjąć.

Złota myśl.

Nie tylko w ekologii tak to działa, na mój gust ;) :)

????

Edytowane przez dreadknight
  • Like 1

Wracając jeszcze do artykułu odnoszącego się do teksu o : https://www.20min.ch/ro/news/suisse/story/Devant-la-justice-pour-un-brochet-geant-23123706.  - o wędkarzu, który został podany do sądu za to, że holował ponad metrowego szczupaka i naraził zwierzę na niewyobrażalne cierpienia. (Swoja drogą uważam, że troszkę zbyt wcześnie tamten wątek został zamknięty). 

Mnie się w tym artykule spodobało to, co zostało wyrażone w ostatnim passusie. Otóż to, że wędkarze bardzo licznie stawili się do sądu - ponad 50 osób i śledzili postępowanie. Jednak wyjątkowa solidarność z kolegą. Jeden za wszystkich wszyscy za jednego - chciałoby się napisać, chociaż rzecz miała miejsce w Szwajcarii. 

Ciekawy jestem jak bardzo solidarni są polscy wędkarze. A taka sytuacja może się też u nas zdarzyć, skoro wędkarze po myśliwych stali się  obiektem ataków organizacji ekologicznych.

• Like 1