Skocz do zawartości

Ekooszołomy biorą się za wędkarzy...

Paweł nizinny

Rekomendowane odpowiedzi

Pozyskiwać to można ziemniaki z pola. Zwierzynę trzeba zabić i nazywać rzeczy po imieniu.

Z pola ziemniaki to zbierasz, a jak nie twoje pole to po prostu jest to zwykła kradzież. Za tzw odstrzał się płaci i to nazywane jest pozyskaniem. Zresztą temat nie dotyczy myślistwa tylko wędkarstwa i tak coś mi zimą pachnie ta jałowa dyskusja.

• Like 3

Cały ten ruch ekologiczny wywodzi się i jest inspirowany przez te same siły, które promują ideologię Gender, LGBT i wszystko co zaburza znaczenie podstawowy, tradycyjnych pojęć i wartości. Robione to jest bardzo sprytnie pod pozorem takiej ekologii dla przykładu, zwróćcie uwagę jak zmanipulowany jest ten fragment " pojawiają się haki z zadziorem rozrywające podniebienia zwierząt", te zwierzęta to ryby - one nie mają podniebienia w takim rozumieniu jak ssaki czy ludzie. Jednak taki przeciętny człowiek jak przeczyta o rozrywaniu podniebienia hakiem to pomyśli o swoim podniebieniu i haku w nim. Inny przykład, ogólne personifikowanie zwierząt i/lub przedstawianie ich na podstawie fałszywych wzorców, taką przykładową zwierzynę płową uosabia "Jelonek Bambi", który to jest bardzo "miły" ma duże oczy z niesamowitymi rzęsami - jak to możliwe, że ci wstrętni myśliwi mogą zabijać, nie nie zabijać, używa się sformułowania mordować (zapominając, że tylko człowieka można zamordować) takie śliczne i miłe zwierzątko.

Janusz, niestety tu się z Toba nie zgodzę. Jelonek Bambi jest bardzo miły i ma duże oczy z niesamowitymi rzęsami :angry: 

post-58255-0-08231600-1543859876_thumb.jpg

Poza tym nawet Ci źli myśliwi w bajce o tym tytule polowali na rodziców, nie na niego. Młode zwierzęta należy chronić tak jak... młode (niemiarowe) ryby.

Co do podniebienia- oczywiście, że ryby mają takowe (wierzę, że my zacinamy tylko i wyłącznie za wargę ,nieszkodliwie jak kiedyś pociągnięcie za ucho uczniaka przez profesora). Nie słyszałeś nigdy o zębach szczupaczych na podniebieniu  :P ?Bo jak inaczej nazwać wewnętrzną część pyska powyżej wargi? Zdarza się niestety, że ryby są zacinane (nawet na spinning) za podniebienie, przełyk, oko, a przy połowach na przynęty naturalne nawet w żołądku.. :( 

Sprawy trzeba nazywać po imieniu a nie "sprytnie manipulować". Ja bym nie chciał być przycinany przez mistrza nawet na sucharka :D  :D 

pozdrawiam, K. 

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 4

Wstawiając to zdjęcie posługujesz się taką samą manipulacją, na koźlęta sarny nikt nigdy nie polował. Chyba, że były to wilki, rysie, lisy czy wałęsające się psy - no i oczywiście kłusownicy stawiający wnyki. 

Tak na marginesie, "problem" którym się tu zajmujemy to temat zastępczy. Prawdziwe problemy są tuż, tuż - ale to nie miejsce na takie tematy.

• Like 3

Ojj, Janusz nie brnij...przecież sam wyciągnąłeś "Bambi" i wpadłeś w sidła własnej manipulacji ;)  Pokazałem tylko, że to działa w dwie strony. 
Jak masz ciekawy, kontrowersyjny temat to dawaj nowy wątek, przecież po to jest CAFE żeby sobie wieczorem popykać w klawiaturę z kolegami na luzie :)  

• Like 2

Cały ten ruch ekologiczny wywodzi się i jest inspirowany przez te same siły, które promują ideologię Gender, LGBT i wszystko co zaburza znaczenie podstawowy, tradycyjnych pojęć i wartości. Robione to jest bardzo sprytnie pod pozorem takiej ekologii dla przykładu, zwróćcie uwagę jak zmanipulowany jest ten fragment " pojawiają się haki z zadziorem rozrywające podniebienia zwierząt", te zwierzęta to ryby - one nie mają podniebienia w takim rozumieniu jak ssaki czy ludzie. Jednak taki przeciętny człowiek jak przeczyta o rozrywaniu podniebienia hakiem to pomyśli o swoim podniebieniu i haku w nim. Inny przykład, ogólne personifikowanie zwierząt i/lub przedstawianie ich na podstawie fałszywych wzorców, taką przykładową zwierzynę płową uosabia "Jelonek Bambi", który to jest bardzo "miły" ma duże oczy z niesamowitymi rzęsami - jak to możliwe, że ci wstrętni myśliwi mogą zabijać, nie nie zabijać, używa się sformułowania mordować (zapominając, że tylko człowieka można zamordować) takie śliczne i miłe zwierzątko.

Wstawiając to zdjęcie posługujesz się taką samą manipulacją, na koźlęta sarny nikt nigdy nie polował. Chyba, że były to wilki, rysie, lisy czy wałęsające się psy - no i oczywiście kłusownicy stawiający wnyki. 

Tak na marginesie, "problem" którym się tu zajmujemy to temat zastępczy. Prawdziwe problemy są tuż, tuż - ale to nie miejsce na takie tematy.

Może w ramach elementarnej uczciwości wobec innych użytkowników podzielisz się z nami informację jakież to "siły" i "prawdziwe problemy" zagrażają nam wędkarzom, zamiast posługiwać się formami, które zgodnie z wszystkim definicjami są zwykłą manipulacją? Ocenę treści pozostawiam Moderatorom, chociaż z dyskusji znikały wpisy o wiele bardziej banalne a kolega jedzie sobie bez skrępowania z polityką ... 

No to zna ktoś jakichś "eko-oszołomów", którzy chcą nam w wymierny sposób ograniczyć możliwość realizacji pasji wędkarskiej? 

• Like 3

http://biuletyn.zrodla.org/06/relacje.htm

Problem jest raczej nie na teraz, ale można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że przy 'sprzyjających' okolicznościach ruch antywędkarski stanie się słyszalny. Pytaniami otwartymi pozostaje to, jak głośni będą antywędkarze, jakich użyją argumentów, czego będą żądać i kogo przekonają do swoich postulatów. Pewne jest to, że istnieje spora rzesza 'ekologów', która, bardzo eufemistycznie to ujmując, nie lubi nas :rolleyes:

Edytowane przez cristovo
  • Like 3

Kolego Wojtku, Twój post potwierdza tylko, że jest środowisko (delikatnie mówiąc), które nie toleruje innych poglądów.

Przypomnę powiedzenie, przypisywane Wolterowi, a którego autorką była  Evelyn Beatrice Hall;

"Nie zgadzam się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć" 

W obecnej rzeczywistości jest tak, że jak mówisz zgodnie z oczekiwaniami i w/g poprawnego "klucza" to możesz manipulować, kłamać czy co tam jeszcze chcesz. Natomiast, jak mówisz prawdę, popartą dowodami, ale nie zgodną  z oczekiwaniami to jesteś zły i nierzadko penalizowany.

Z mojej strony koniec tematu, jak ktoś ma ochotę podyskutować to proszę na PW

• Like 1

http://biuletyn.zrodla.org/06/relacje.htm

Problem jest raczej nie na teraz, ale można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że przy 'sprzyjających' okolicznościach ruch antywędkarski stanie się słyszalny. Pytaniami otwartymi pozostaje to, jak głośni będą antywędkarze, jakich użyją argumentów, czego będą żądać i kogo przekonają do swoich postulatów. Pewne jest to, że istnieje spora rzesza 'ekologów', która, bardzo eufemistycznie to ujmując, nie lubi nas :rolleyes:

"biuletyn" pochodzi z przed lat dwudziestu. 

Właściwie to tyle, co mogę publicznie powiedzieć na jego temat.\

:P

• Like 2

Najbardziej rozpowszechniona, bo przecież najsilniej na zinfantylizowane umysły oddziaływująca jest popkultura o nośnej nazwie ekologia. Każdy znaczący podmiot gospodarczy, każde silne państwo, korporacja polityczna albo lobby ma w swoim portfelu własne, odgórnie organizowane i opłacane pracownie, towarzystwa i ruchy, wykorzystywane w razie potrzeby , co doskonale kanalizuje i profiluje oddolne emocje :) U nas są popularnym sponsorem niemniej popularnych protestów są np: fundusze norweskie,   fundacja Batorego, albo George Soros, albo nasz wielki sąsiad - co ma stolicę w Moskwie. Autentyków brak..:)

• Like 2

"biuletyn" pochodzi z przed lat dwudziestu. 

Właściwie to tyle, co mogę publicznie powiedzieć na jego temat.\

:P

Janusz, wiem, idiotą, jak czasami nazywa się tego czy innego, chyba nie jestem, w każdym razie daty rozumiem :rolleyes: Pytanie było następujące: 'no to zna ktoś jakichś "eko-oszołomów", którzy chcą nam w wymierny sposób ograniczyć możliwość realizacji pasji wędkarskiej?'.

Mój link był tylko na powyższe pytanie odpowiedzią. A że 20 lat temu? Tym bardziej! Nie 'czy'.....raczej i na pewno 'kiedy' takie głosy staną się głośniejsze. Za 10, 20 czy za 100 lat? Chociażby metoda żywcowa. Tu jesteśmy bez szans. Zero argumentów na obronę. Zadziory. Sport. Zawody. No i wbrew naszej intuicji, C&R. To wszystko i wiele więcej może być argumentem przeciwko nam. Przeprowadzenie akcji antywędkarskiej jest banalne. Karykatura wędkarza, brudnego, zapijaczonego, śmiecącego, z papierochem, w gumofilcach i kufajce.....można takie kukły pod sejmem palić, zresztą zapewne niejeden z nas chętnie coś takiego puściłby z dymem B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 4

A co do ruchów przeciw nam generowanych.. Chyba wszyscy słyszeli, albo może nawet brali udział w nieskończenie infantylnej akcji, pod medialnie nośnym tytułem - Uwolnić karpia!. Inicjatorem jest pro wędkarski ponoć klub Gaja, a nasza kultowa kolorówka ów klub promuje, albo kiedyś promowała. Sojusznicy, jakby nie patrzył.. :) 

Nie jest to akcja wymierzona bezpośrednio w nas, łowiących, ale automatycznie buduje u słabo zorientowanych złe skojarzenia, nakręca uprzedzenie, a w efekcie wywołuje niechęć skierowaną także przeciw nam. Myśmy też są okrutnicy!

To jest reedukacja w stylu ekopop.. :) 

Osobiście widzę analogię do tego co się teraz dzieje, z nagonką najbardziej moralnej i ekologicznej części społeczeństwa na myśliwych. Jeszcze 20 lat temu, nie do pomyślenia była taka hipokryzja. Dlatego wydaje mi się, że za jakiś czas, będziemy musieli się z tym zmierzyć. I najlepiej zawczasu się osobiście przygotować, bo jak widać na przykładzie PZŁ, na PZW nie ma co liczyć. 

• Like 1

Przy tym wyposażeniu jakie teraz maja  wędkarze myśliwy to biedak . Mit obalony dawno temu  .

W moim kilkunastoletnim lesie od wiosny zatrzymało  się  stadko 6 szt saren . 

Nie wiem jak inni ale ja nie maił bym sumienia do nich strzelać i nie dziwie się że ludziom nie podoba się jak inni ich

zabijają . To coś innego co my proponujemy złów ,pstryknij zdjęcie i wypość .

Te małe sarenki nie mają szansy . U mnie może trochę dłużej pożyją bo na mój teren myśliwy nie wejdzie

ale zwierzyny zatrzymać nie mogę bo to zabronione .

Mogę tylko dokarmiać i mieć  nadzieję że przeżyją do wiosny .

Coś dla ekooszołomów .

https://www.facebook.com/stefatabor

• Like 3

A ryby to nie trafiają na stół? To że my tu sobie na jerku wyznajemy C&R/no kill/Z i W to nie znaczy, że większość tak robi. Wręcz przeciwnie w środowisku wędkarskim jesteśmy postrzegani jako tacy ekooszołomi,a wręcz frajerzy.

Zwierzęta to oportunisci i idą tam gdzie mają łatwy dostęp do żarcia, a przy człowieku zawsze o nie łatwiej. Po za tym gdzie ta zwierzyny ma się podziać jak tereny jej występowania się kurcząt na rzecz zabudowy mieszkalnej.

• Like 1

Ech ci myśliwi.... My to co innego jako zwolennicy c&r mamy na etykę monopol. No przecież my tak z miłości do ryb pakujemy im w pyski haczyki. Te stworzenia wprost uwielbiają walczyć na końcu zestawu castingowego. Prawdziwa euforia ogarnia je na brzegu, kiedy po wyczerpującej walce dowiadują się ile mierzą i warzą. A kiedy wracają do swojego domku wycałowane i ofotografowane, są zmęczone ale bardzo szczęśliwe. No i cóż, że nie wszystkie taką misję przeżyją. Najważniejsze jest to, że to wszystko dla ich dobra......

Edytowane przez AdamO.
  • Like 5