SIRIUS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Miałem kilka pytań jak przygotowywuje folię pod woblery.Wiem że to już było na forum ale postanowiłem pokazać jak ja to robię.Na początku odciskam kawałek alu na papierze ściernym.Alu z fakturą przyklejam na wcześniej przygotowaną deseczkę i ustawiam kąt z jakim będę nacinał łuskę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nacinam stępionym skalpelem.Nie sa to równe linie chciałem tylko pokazać jak to działa.Póżniej odwracam klapkę z poliwęglanem na przeciwny kąt i robię to samo skalpelem.Kąty wcześniej zaznaczyłem sobie ołowkiem.Tak wygląda finał. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Bomba ! Z tym papierem ściernym mnie zaskoczyłeś naprawdę fajny efekt z tego wychodzi Jak już pokazałeś to chyba nie obrazisz się jeśli odgapię ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Bomba ! Z tym papierem ściernym mnie zaskoczyłeś naprawdę fajny efekt z tego wychodzi Jak już pokazałeś to chyba nie obrazisz się jeśli odgapię ?Spoko, musisz pokombinować jaka gradacja papieru będzie Ci odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Woby boleniowe bezsterowe.Drewno samba, 8 cm około 14gr. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Widać wysoki kunszt. Super zapowiadający się wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 10 cm przynęta oklejana folią holo od forumowego kolegi.Efekt naprawdę fajny ale dużo więcej pracy. IMG_E3498.JPG Prawidłowo wykonany wobek w holo. Piękna, czysta robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 10 cm około 20 gramowe przynęty. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 sposupnafhuizarąbistywieczur 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 10 cm, około 8gr pływające woblery.Tak jak zwykle bez szaleństwa w kolorach, co może troche nudzić ale ja takie lubię. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 The Heart of Saturday Night. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Super, nic tylko kopiować i łowić bardzo ładnie pokazałeś te etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Rzeczywiście świetnie pokazane, tylko przy wykonywaniu kilku woblerów fajnie, ale wydaje mi się, że przy większej ilości robienie z dwóch połówek zjadlo by zupełnie opłacalność czasową, aczkolwiek staranność wykonania dużo lepsza, gratuluję : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Żeby nie było tak monotonnie, 10 cm oczojebnych woblerów z mega mocną pracą. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Na zdjęciach w poście #36 zaciekawiły mnie te nacięcia na ster - robisz je przed sklejeniem połówek, ale nie na wylot w części. Czy po sklejeniu, obrobieniu, zaimpregnowaniu i być może malowaniu i lakierowaniu, robisz nacięcie na wylot, czy docinasz kształt steru tak, by wszedł w ten wcześniej wycięty otwór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Na zdjęciach w poście #36 zaciekawiły mnie te nacięcia na ster - robisz je przed sklejeniem połówek, ale nie na wylot w części. Czy po sklejeniu, obrobieniu, zaimpregnowaniu i być może malowaniu i lakierowaniu, robisz nacięcie na wylot, czy docinasz kształt steru tak, by wszedł w ten wcześniej wycięty otwór?Jezusie niedawno narodzony, własnie wróciłem z polskiej wigilii. Czytam czytam i nc nie rozumiem. Ale przysięgam jutro odpowiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Podpowiem.Zapewne chodzi o te zdjęcia: Kolega pytał, czy ster mieścisz w te nacięcia, czy też może nacinasz jak inni, a pokazane rowki ze zdjęć to tylko "wstępne prowadnice" pod przyszłe nacięcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 25 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Tak ster idzie w te nacięcia. Robię to po to żeby głowa wyglądała naturalnie bez widocznych nacięć na poliwęglan.Zrobię kilka fotek jutro jak to od początku wygląda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź i dzięki Janusz za ujęcie w bardziej zrozumiałe słowa tego, o co mi chodziło .Będę wdzięczny za dokładniejsze fotki. Chodzi mi właśnie o zaznaczone nacięcia: Które (jeśli dobrze interpretuję) dają taki otwór: I wyobrażam sobie, że ster może wyglądać np. tak: i węszą częścią wchodzić w ten otwór. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź i dzięki Janusz za ujęcie w bardziej zrozumiałe słowa tego, o co mi chodziło .Będę wdzięczny za dokładniejsze fotki. Chodzi mi właśnie o zaznaczone nacięcia: Które (jeśli dobrze interpretuję) dają taki otwór: I wyobrażam sobie, że ster może wyglądać np. tak: i węszą częścią wchodzić w ten otwór.Dokładnie tak jest, postaram sie wkleić dzisiaj parę foek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki, ciekawy patent. Jak będę robił wobler z połówek ze sterem to trzeba będzie spróbować - choćby z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki, ciekawy patent. Jak będę robił wobler z połówek ze sterem to trzeba będzie spróbować - choćby z ciekawości.Ja robię tak dlatego że najnormalniej na świecie ładniej i naturalniej wobler wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Witam.Zaczynamy.Następnie z dwóch połowek sklejonych ( w moim przypadku taśmą dwustronną ) rysuje kształt woblera.Wycinam i szlifuje.Żeby uzyskać jako taką powtarzalność na kawałku drewna zaznaczyłem kąty i przykręciłem listewki.Nie pamiętam dokładnie ale chyba były to 20, 30 i 55 stopni.Używam tylko trzech nacięć, na razie w zupełności wystarcza.Sklejonym brzeszczotem wycinam nacięcie na ster. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Brawo za ukazanie tych wszystkich technik . Bardzo fajnie że dzielisz się sprawdzonymi patentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Jak już mamy wycięty rowek, wiadomo. Najlepiej tego samego drewna wycinam i szlifuje paseczki i wklejam w wycięty rowek.Czekając kilka minut aż klej wyschnie, wiadomo .Następnie obcinam paski drewna i szlifuje.Po oszlifowaniu i wypiciu ( wiadomo czego ) dochodzi do mnie że jutro wolne, do roboty nie muszę iść, więc robię coś takiegoWypijam, sprzątam i idę na fotel, biorę psa na kolana i słucham muzyki. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi