Darek K Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dzięki za szczegółowy opis. To wypełnianie nacięcia nie przyszło mi do głowy. Zawsze fajnie poznać nowe patenty, Ty bardziej, że efekty finalne są super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Wygląd jest super, w pełni się z tym zgadzam. Jest jednak powód, dla którego "seryjne" woblery nie są wykonywane tą metodą. Poliwęglan, czy dowolny inny materiał zastosowany na ster, jest tka silny, jak jego najsłabszy fragment. Aby wzmocnić ten newralgiczny element (mocno pocieniony poprzez konstrukcję nacięcia), ster powinien być ze sporo grubszego materiału. Można to sobie nawet wyliczyć, o ile grubość musi wzrosnąć, poprzez obliczenie pola powierzchni przekroju, a i to tylko przy założeniu "zwykłej" wytrzymałości standardowego steru. A grubszy ster, jak powszechnie wiadomo, jest niezbyt dobrym rozwiązaniem. Zazwyczaj Podsumowując - jak zawsze w życiu, coś za coś. Lepszy wygląd, słabszy ster. Większe ryzyko jego ułamania. Więc trzeba wybierać, na czym nam bardziej zależy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Bardzo mi się podoba Twoja "Twórczość", bo widać,że wszystko jest przemyślane i dopracowane, nie ma tu przypadku.Powodzenia w dalszych konstrukcjach i dzięki za porady,z których wiele osób na pewno skorzysta . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Wygląd jest super, w pełni się z tym zgadzam. Jest jednak powód, dla którego "seryjne" woblery nie są wykonywane tą metodą. Poliwęglan, czy dowolny inny materiał zastosowany na ster, jest tka silny, jak jego najsłabszy fragment. Aby wzmocnić ten newralgiczny element (mocno pocieniony poprzez konstrukcję nacięcia), ster powinien być ze sporo grubszego materiału. Można to sobie nawet wyliczyć, o ile grubość musi wzrosnąć, poprzez obliczenie pola powierzchni przekroju, a i to tylko przy założeniu "zwykłej" wytrzymałości standardowego steru. A grubszy ster, jak powszechnie wiadomo, jest niezbyt dobrym rozwiązaniem. Zazwyczaj Podsumowując - jak zawsze w życiu, coś za coś. Lepszy wygląd, słabszy ster. Większe ryzyko jego ułamania. Więc trzeba wybierać, na czym nam bardziej zależy Teoretycznie poliwęglan nie pęka, nie raz próbowałem złamać w rękach czy kombinerkami ( nie pękł ), a jak wiadomo to sie zdarza. Szczerze nie mam pojęcia jak to sie dzieje. Jak wiadomo poliwęglan się nie klei. Używałem różnych dostępnych mazideł, klei i żywic i naprawde słabo to wyglądało.Co za tym idzie stery z woblerów powinny wypadac notorycznie, a tak się nie dzieje. Oczywiście to nie mój patent z tym chowaniem sterów, to Japan style.Próbowałem wyrwać ster klasycznie wstawiony i ten który ja stosuje i prosze mi wierzyć nie ma większej różnicy.Nie pisze że mam rację i nikogo nie namawiam do tego rozwiązania bo być może sam wróce do szerokiego steru.A tak na marginesie to szukam innego materiału na stery który stosują japończycy i nie tylko, napisali mi że materiał to textolit.Nie jest tak przezroczysty jak poliwęglan i tylko tyle wiem. Trzeba pszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 To jest właśnie ten materiał. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Teoretycznie poliwęglan nie pęka, nie raz próbowałem złamać w rękach czy kombinerkami ( nie pękł ), a jak wiadomo to sie zdarza. Szczerze nie mam pojęcia jak to sie dzieje. Jak wiadomo poliwęglan się nie klei. Używałem różnych dostępnych mazideł, klei i żywic i naprawde słabo to wyglądało. Sam z siebie nie pęka tylko się wygina. Pęka dopiero jak potraktujemy go klejem, np. kropelką czy super glue. ps. do wątku zaglądam systematycznie i muszę przyznać, że robisz naprawdę ładne przynęty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Powierzchnię steru którą wklejasz możesz przewiercić na wylot. Otwór 2-3mm wystarczy. Dodatkowo zarysuj tapeciakiem w taką krateczkę. Odrobina kleju w nawiercony otwór w sterze, trochę w nacięcie w wobku. Po zamontowaniu steru nadmiar wpłynie. Wytrzesz i gotowe. Trzyma mocno. Ja używam distalu(biały lub szybki rapid). Unikaj klejów cyjanoakrylowych, poliwęglan staję się kruchy. Powodzenia. Przynęty super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Powierzchnię steru którą wklejasz możesz przewiercić na wylot. Otwór 2-3mm wystarczy. Dodatkowo zarysuj tapeciakiem w taką krateczkę. Odrobina kleju w nawiercony otwór w sterze, trochę w nacięcie w wobku. Po zamontowaniu steru nadmiar wpłynie. Wytrzesz i gotowe. Trzyma mocno. Ja używam distalu(biały lub szybki rapid). Unikaj klejów cyjanoakrylowych, poliwęglan staję się kruchy. Powodzenia. Przynęty superDokładnie tak robię. :good: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Trochę brakuje czasu ale coś się udało wyskrobać. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zawsze przy nanoszeniu żywicy na woblery zostaje jej troche i nadmiar wykorzystuje na oczy.Materiał to wstążka która daje niesamowite refleksy. Zwykłym dziurkaczem wycinam kółeczka około 3,5 mm, może sie wydawać że to troche za mało ale moim zdaniem duże oczy nie wyglądają naturalnie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Mała partia woblerów. Trzy dziesięcio centymetrowych rzecznych klasyków i dwa boleniowe bezstery.Czas na zmiany, pracuje nad twitchingowym woblerem na pstrągi ale też nad sandaczowym wobem który ma tylko i wyłącznie lusterkową prace. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Bardzo ładne Jedyne do czego można się przyczepić to podpis woblera - mimo wszystko trochę szpeci Myślę, że w kolorze czarnym wyglądałby o wiele lepiej.Tak czy owak woblery pierwsza liga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 ... na opis ryby nie biorą , liczy się bardziej wygląd i praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Bardzo ładne Jedyne do czego można się przyczepić to podpis woblera - mimo wszystko trochę szpeci Myślę, że w kolorze czarnym wyglądałby o wiele lepiej.Tak czy owak woblery pierwsza liga To prawda, opis koszmarny. Kupiłem cienkopis i na próbę nakreśliłem coś czym nie będę się nawet podpisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Nie samymi wobkami człowiek żyje. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Danielu, dziękuję serdecznie za przesyłkę, naprawdę fajne woblerki. Nasi pisarze będą zachwyceni, miło, że chcesz dzielić się swoją pracą i pasją. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 I Ja dziękuje za przesyłkę . Wszystko Jest OK. Teraz czekam na sezon i możliwość połowienia nimi.Super robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Cieszę się że dotarły i że się podobają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Szykuje sobie nowe miejsce na przyszłe lata gdzie będe mogł robić to co lubię.Zacząłem od pieca a teraz robię drewniany blat. Jak skończe wstawie foto. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 A tym czasem znalazłem woblery które robiłem 20 lat temu. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 I robaczki się znalazły. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Parę lat póżniej zwiększyłem kaliber , 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Super te Twoje starocie. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Delbanka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Pracownia prawie gotowa, do woblerów muszę przysłać sprzęt ale muchy można już kręcić. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 No nie powiem, trochę Ci zazdroszczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi