Skocz do zawartości

HM PIŻMAK

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Jakość wykonania oraz pomysły do pozazdroszczenia. Pełny profesjonalizm.

Mam jedno pytanie o ile to nie jest jakąś Twoją tajemnicą. Pokazałeś sposób na wklejanie steru w specjalnie do tego celu zostawiony otwór. Powiedz mi/nam jak go zabezpieczasz do malowania, lakierowania i w jaki sposób masz go (otwór) później otwarty aby wsadzić specjalnie wykonany do niego ster? Przecież przy lakierowaniu czy malowaniu wszystko się raczej zalewa w całość. Chyba że wszystkie warstwy nakładasz ręcznie omijając otwór na ster.

Nikt o to nie pytał od początku wątku a już od dłuższego czasu mnie to ciekawi jak sobie z tym dajesz radę.

Pozdrówko.

• Like 1

Wygląda to tak że gdy oklejam Alu zaklejam otwór folią i po kilkukrotnym lakierowaniu i malowaniu wycinam otwór skalpelem. Gdy nie oklejam, przy malowaniu zupełnie nie przejmuję się otworem co widać na zdjęciu. Z lakierowaniem jest tak że na początku pipeta albo może być wykałaczką lakieruje dokoła otworu tak żeby nic nie wlecialo do środka, nie zdazylo mi się jeszcze zalać dziurki????. Resztę zanurzeniowo pod otwór. Wygląda to czasochłonnie ale tak naprawdę nie jest, zresztą ja nie robię dużych partii woblerow. Mam nadzieję że widać wszystko na zdjęciach.

post-47848-0-41591200-1710155909_thumb.jpeg

post-47848-0-83295900-1710156115_thumb.jpeg

post-47848-0-89051700-1710156220_thumb.jpeg

post-47848-0-79354400-1710156291_thumb.jpegpost-47848-0-25339700-1710156471_thumb.jpeg

post-47848-0-54192300-1710156498_thumb.jpeg

post-47848-0-06342900-1710156540_thumb.jpeg

• Like 5

Wszystko widać elegancko i w prosty sposób to wyjaśniłeś. Dziękuje. Czyli jednak trzeba się trochę pobawić z tym.

Powiedz jeszcze jedną rzecz. Czy jak wciskasz ster w otwór na kleju to nie wypycha ci go do przodu? W sensie siada dobrze czy coś się przestawia? Na jakim kleju kleisz? Żywica?

Spróbuje sposobu z zaklejaniem cienką folią a później po wszystkim spróbuję wybić otwór.

Tyle że ja trochę warstw daję żeby korpusy nie były za miękkie. Kilka warstw farby, i lakieru min. 3w. A może będę coś (balszka) wkładał w otwór i później przed sterem wyjmował. Zobaczymy.

Nigdy jeszcze nie wklejałem w taki sposób takiego steru a praca może być zupełnie inna niż w klasyczny sposób. Zwłaszcza go korpus dołem masz płaski i szeroki a ster chciałbyś mały i wąski. Nó i najważniejsze żeby ster się dobrze trzymał bo płytko zawsze można naciąć ale długo taki ster nie pociągnie.

Coś będę kombinował i próbował.

Dziękuje jeszcze raz za podpowiedź i dobrą radę.

• Like 1

• 3 tygodnie później...