Spider1987 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Witam. Chciałbym w tym temacie zaczerpnąć troszkę z Waszej wiedzy i doświadczeń na temat bardzo malowniczego zbiornika, jakim jest Zbiornik zaporowy Dobromierz. Interesowałyby mnie wszystkie informację związane z tym akwenem oraz z wędkowaniem na jego wodach tj. gatunki ryb występujące na tym akwenie, liczebność gatunkowa ryb, presja wędkarska, potencjał wędkarski tej wody, co tam pływa i w jakich rozmiarach . Czy warto tam wędkować na spinning itp. , i czy ta woda jest zarybiana??? Bardzo bym prosił o merytoryczne wskazówki oparte na Waszych doświadczeniach z wędkowania na tej wodzie.Pozdrawiam serdecznie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zbiornik fajny ale okropnie wyjałowiony, ryby karłowacieja, brak większych ryb z gatunku np. leszcza. Sandacz na wymarciu. Zarybień brak, sieciowe odłowy sa robione co jakiś czas przez ZWiK. szczególnie przed kazdymi świętami.Presja duża, zwłaszcza ta nielegalna. Zżeracze zabierali sandacze i szczupaki 30cm i mniejsze. Teraz tych ryb praktycznie nie uświadczysz. Woda zniszczona niestety a potencjał był ogromny. Obecnie ZWiK prowadzi prace na zbiorniku, ogradzają strefy takzwane powierzchniowe ujęcia wody pitnej. Woda znika w zastraszającym tempie. Na oko teraz jest ze 3 metry mniej. Oczywiście mowa o wysokości na słupie. Łowienie kosztuje 50 PLN za 7 wejść, od świtu do zmierzchu, zakaz nęcenia. Z tego co kojarzę to łowi się na jedną wędkę. Ogólnie udostępnili jakieś tam łowienie za duże pieniądze, na zabitej wodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Tak przypuszczałem Daniel, że będziesz pierwszą osobą która napisze kilka istotnych i jakże prawdziwych faktów o tej wodzie.A tak swoją drogą odwiedzasz jeszcze czasem ten zbiornik ze spinningiem czy kompletnie się pożegnałeś z tą wodą, a o takich sandaczach jak na Twoim awatarze teraz już można tylko pomarzyć bo po prostu zostały zjedzone i wysieciowane przez wodociągi ZWIK ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 W tym roku byłem 3 razy.Znam ludzi co częściej bywaja, ale ciągle tylko narzekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Z dwójką moich znajomych łowiliśmy na tym zbiorniku drugi rok.Wnioski jakie mogę wyciągnąć po tym okresie to:1.Sporo szczupaczków 20-45 cm, jednak złowienie wymiaru to już wydarzenie .2.Mało sandacza, trafiają się 30-45 cm , złowienie wymiaru to duże wydarzenie .3.Okonie - ciężko się w nie wstrzelić z brzegu, ale się da, jednak rozmiarowo nie powala.4.Można trafić pod haczone tołpygi 100 cm+ . Edytowane 8 Grudnia 2018 przez Spider1987 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 No to sobie pomysl, że bydło łowi te małe ryby i zżera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 to nie bydło... to Polacy i katolicy. to Nasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Powinni zabierać sprzęt wędkarski za zabieranie niewymiarowych ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam was koledzy z Dobromierza - „mojej wody;)”. Nie jest to łatwa woda, coś można jeszcze złapać ale trzeba znać wodę i pory jak samego siebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 w tym miejscu gdzie jest teraz zalew, lowilem przed chyba 30-tu laty pstragi na robaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) w tym miejscu gdzie jest teraz zalew, lowilem przed chyba 30-tu laty pstragi na robaka To już wiemy gdzie się podziały te pstrągi ... Zostały bardzo wyrobaczone. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Spider1987 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 he he he 30 lat temu nie znalem innych przynet...no, moze jeszcze blysk i bulke. Pamietam jak zalewali czesc wioski na dole...wlasciwie , to powinno byc w tym zalewie cala masa pstragow z doplywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Za to jest trochę klenia średniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Za to jest trochę klenia średniegoTak to prawda, wracając do rybostanu na tym akwenie nie ma boleni chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jest boleń, i robi się go coraz więcej. Do tego małego sporo było takiego po 10-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Jest boleń, i robi się go coraz więcej. Do tego małego sporo było takiego po 10-15 cm.To Ci niespodzianka - myślałem, że na Dobromierzu pewnie boleni nie ma. Nigdy nie zaobserwowałem na tym akwenie ataków boleniowych takich jak na Mietkowie i Słupie. A złowiłeś tam Daniel te bolki czy sam narybek jest aktualnie 10-15cm ? Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Spider1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Znam kilka osób, które złowiły osobniki 60cm, praktycznie każda sztuka na białe robaki. Małego jest sporo aktualnie. Widziałem kilka ataków, ale daleko to do np. Słupa. Mam nadzieję, że nie rozprzestrzeni się to na taką skalę..Nigdy się nie nastawiałem na bolki w Dobrom. Może w tym roku spróbuję z muchą powalczyć, ale jeszcze nie wiem jak to będzie z pozwoleniami na ten rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jaź też jest i nawet ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zachęcamy do wrzucania zdjęć z rybkami póki jeszcze ZWiK nie wy sieciował wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajan Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Taką Tołpynię złowiłem tam latem. Równo 100cm, była jeszcze jedna 95cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rush111 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Podczepiona czy haczyk normalnie w pysku? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajan Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Za kapotę, widać na zdjęciu miejsce podhaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Jak tam Panowie sytuacja całe lustro zbiornika zamarznięte, czy na głębokiej wodzie od tamy można porzucać do wody z brzegu a nie z lodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Całość zamarznięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Całość zamarznięta.Dzięki, a więc pozostaje nam dalsze uganianie się za pstrągami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi