Skocz do zawartości

Daiwa Caldia LT, LT MQ

kezmo

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie o sponningowych nowościach ktoś już info wrzucał o tej caldii. Tak premiera w marcu i też czekam bo mnie interesuje do wędki na klenio-jazie. Brak łożyska w rolce jakoś przeboleje bo na bank go tam nie będzie ale cała reszta zapowiada się obiecująco. Ciekawe jak z ceną...

Mefisto mowi, ze jak mu sie uda to beda na stronie juz w ten weekend. Na plat sa po ok 19 000 Y czyli plus minus 700Pln. Do tego clo. 

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath/4027_4029_4033_6308/reel/spinning/daiwa/2021-caldia.html

Ja tez myslalem o kolowrotku na pstraga lub ewentualnie na troc. Jednak moja TDX 2506 nie chce zdechnac. To samo sie tyczy Bradii 3000 ktora maltretuje na wszystkie sposoby juz ok 5 lat. Pozyjemy zobaczymy :)

• 1 miesiąc temu...

Moja przyjechała w czwartek. Zamawiałem z digitaka.com

Wyszła 908zł (cena młynka plus prowizja paypal, cło, i jakieś tam opłaty DHL) czy to dużo czy to mało każdy musi sam ocenić.

Otrzymujemy bardzo mocny i płynnie pracujący kołowrotek (porównując w obrębie podobnej półki cenowej), stosunkowo lekki, Caldia 2500 waży 195g czyli 30g mniej niż Stradic 2500 FL 225g i tylko 15g więcej niż Vanford 2500 180g.

Dla mnie te 900zł jest jak najbardziej adekwatne. Cena prawdopodobnie może jeszcze lekko spaść, zawsze na primerze są najwyższe.

MQ body robi robotę mocy jest na prawdę dużo, być może mylne pierwsze wrażenie ale wydaje się znacznie mocniejsza niż Vanford i Stradic FL a przy tym od FL sporo lżejsza.

Dla Shimano na duży plus ich wysokie szpule i genialny nawój linki, tutaj Daiwa moim zdaniem minimalnie ale jednak przegrywa.

post-51544-0-40255300-1616963565.png

post-51544-0-40255300-1616963565_thumb.png

Edytowane przez gajosik
  • Like 8

...............................................

Dla Shimano na duży plus ich wysokie szpule i genialny nawój linki, tutaj Daiwa moim zdaniem minimalnie ale jednak przegrywa.

...............................................

gdy po wielu latach kupiłem w końcu Daiwę, pomyślałem podobnie.....że ten nawój może i bardzo dobry, ale nie idealny, że szpula taka jakaś inna, niż się przyzwyczaiłem.....a nad wodą mocno się zdziwiłem, bo z tej szpuli i tego nieidealnego nawoju lata chyba jeszcze dalej :rolleyes:

• Like 1

Może to być, w każdym razie nawój nawojem, ale takie wyprofilowanie rantu szpuli (spool lip) w Daiwie jest dla mnie zagadką i jako człek nieobyty z inżynierią na tym poziomie powiem, że Shimano oceniam w tym względzie jednoznacznie lepiej

To że PL jest wędkarskim, i nie tylko, trzecim światem to oczywiste. Ale obecnie jest ogromny problem z dostawami młynków na całym świecie a to co jest wyprodukowane to już jest de facto sprzedane na pre orderach. Więc teraz tylko cierpliwość może ratować, pandemia niestety robi swoje...  :-(

• Like 1

Dokładnie, nawet japońskie sklepy świecą pustkami.

Towar szybko się rozchodzi.

Obecnie rynek w wielu segmentach nie przypomina niczym tego sprzed pandemii.

Chciałem zamówić sobie Yamage i czekam i czekam...w Plat nie mają, w Digitaka również pusto. Jest tylko 1szt w jpangler w dodatku nie ten model który chciałem.

• 2 miesiące temu...

Ja tam Caldia po paru miesiacach uzytkowania? Nadal na plus? 

Fajny młynek, wciąż czeka na "swój dzień" ;) .

Jak dotąd, jedynie przez kilka dni testowany przez wnuka, na bałtyckich http://jerkbait.pl/topic/69186-troć-morska-uwagi-spostrzeżenia-kiedy-gdzie-jak-i-na-co-łowić/?p=2894180

Myślę że powinien się spisać, dawno nie sprawdzałem kursu walut jak wychodzi finalnie cenowo w PL. Jeżeli będzie to powyżej 900zl, uważam że lepiej dorzucić parę złotych i polować na używkę TP 20 lub wziąść tańszego Stradica FL który w swojej półce okolice 700zl, używki znacznie taniej, to dobrze wydane pieniążki.

Caldia w moim odczuciu nie jest warta więcej jak 900zl to już nieprzekraczalna granica dla mnie za tej klasy młynek. To dobry mocny kołowrotke, z dokładniejszym hamulcem niż Stradica, ładniejszy (kwestia gustu, mi ten russian gold się podoba ????, mocniejszy lżejszy, większość na plus w porównaniu ze FLem ale te 9 stówek to max. Jeżeli jakimś cudem udało by się wyrwać taką Caldie za 800zl uważam za dobrą cenę.

Co do szpulki to pasują od Airity LT który pojawił się chyba rok temu na naszym rynku. Nawet kolorystycznie to współgra. Można dokupić od niego głęboką, płytka zawsze się przyda.

• Like 2

Mi to wychodzi w kalkulacjach ok 800-900pln ze wszystkim. Oprocz tego rozgladam sie za Certate 10 lub 13. Mam juz w szufladzie szuple wiec bylaby oszczednosc :) Dobrze, ze mi wspomniales o tym hamulcu w Stradicu bo akurat na plynnym hamulcu mi zalezy. Mam w tej chwili Biomka FB i moim zdaniem wlasnie hamulec jest jego najslabsza strona.

TP uzywane tez mi do glowy przyszlo...

Mam Legalisa 2000 przy kiju do 4g i muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony. Chciałbym wziąć jeszcze jeden kręcioł do lekko - średniego spinningu (do około 15, max 20g) Dlatego poluję na 2500, myślicie, że jest sens dokładać do droższych modeli? (caldia/fuego/exceler) czy zostać przy legalisie?

Mam Legalisa 2000 przy kiju do 4g i muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony. Chciałbym wziąć jeszcze jeden kręcioł do lekko - średniego spinningu (do około 15, max 20g) Dlatego poluję na 2500, myślicie, że jest sens dokładać do droższych modeli? (caldia/fuego/exceler) czy zostać przy legalisie?

Nie :)

Na to pytanie Ci nie odpowiem ale moze lepiej sobie wez do takich przynet ciut wiekszy rozmiar? 

• 6 miesięcy temu...

Czesc.

Mam Caldie lt z 2018 6000d.

Mam jednak pewnien problem, bo jak łowie w troche metnej wodzie, brud z plecionki łatwo dostaje sie na rolkę przy kabłąku i rolka zaczyna bardzo glosno pracowac. Raz zjechałem z wypadu na ryby tak mnie ten szum drażnił.

Od tamtego czasu probowalem ze smarem, ale pod obciazeniem ten smar jest wyciskany z pomiedzy rolek i znów dostaje sie tam brud. I historia się powtarza. Przy jednym z czyszczeń rolek posypały sie części na podłogę. Ostatnią znalazłem tuz przed odkurzaczem...

Dosc uciazliwe to ciagle gmeranie w roklach. Zwlaszcza, ze w stradicu fl nie ma takiego problemu a łowie w tych samych miejscach.

Wiec siłą rzeczy Caldia przeleżała caly sezon w szafie, a ja przepinalem stradica miedzy wędkami..

Chciałbym zapytać czy zamontowanie szczelnego łożyska w rolce rozwiaze ten problem?

Jesli tak to jak i gdzie takie lozysko kupic.

Jestem laikiem w tych sprawach i nie przepadam za gmeraniem w tych rolkach...

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Edytowane przez reszka

Czesc.

Mam Caldie lt z 2018 6000d.

Mam jednak pewnien problem, bo jak łowie w troche metnej wodzie, brud z plecionki łatwo dostaje sie na rolkę przy kabłąku i rolka zaczyna bardzo glosno pracowac. Raz zjechałem z wypadu na ryby tak mnie ten szum drażnił.

Od tamtego czasu probowalem ze smarem, ale pod obciazeniem ten smar jest wyciskany z pomiedzy rolek i znów dostaje sie tam brud. I historia się powtarza. Przy jednym z czyszczeń rolek posypały sie części na podłogę. Ostatnią znalazłem tuz przed odkurzaczem...

Dosc uciazliwe to ciagle gmeranie w roklach. Zwlaszcza, ze w stradicu fl nie ma takiego problemu a łowie w tych samych miejscach.

Wiec siłą rzeczy Caldia przeleżała caly sezon w szafie, a ja przepinalem stradica miedzy wędkami..

Chciałbym zapytać czy zamontowanie szczelnego łożyska w rolce rozwiaze ten problem?

Jesli tak to jak i gdzie takie lozysko kupic.

Jestem laikiem w tych sprawach i nie przepadam za gmeraniem w tych rolkach...

Z gory dzieki za odpowiedzi.

http://jerkbait.pl/topic/81772-daiwa-bg-1500-8000-big-game-black-gold/page-49
  • Like 1