Luckyguliver Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 W temacie o sponningowych nowościach ktoś już info wrzucał o tej caldii. Tak premiera w marcu i też czekam bo mnie interesuje do wędki na klenio-jazie. Brak łożyska w rolce jakoś przeboleje bo na bank go tam nie będzie ale cała reszta zapowiada się obiecująco. Ciekawe jak z ceną...Mefisto mowi, ze jak mu sie uda to beda na stronie juz w ten weekend. Na plat sa po ok 19 000 Y czyli plus minus 700Pln. Do tego clo. https://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath/4027_4029_4033_6308/reel/spinning/daiwa/2021-caldia.html Ja tez myslalem o kolowrotku na pstraga lub ewentualnie na troc. Jednak moja TDX 2506 nie chce zdechnac. To samo sie tyczy Bradii 3000 ktora maltretuje na wszystkie sposoby juz ok 5 lat. Pozyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Na alliexpress już są, rozmiary 3000 i 4000 kwotowo około 900zł... trochę przesada. Nie wiem czy vanford byłby bardziej opłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Moja przyjechała w czwartek. Zamawiałem z digitaka.com Wyszła 908zł (cena młynka plus prowizja paypal, cło, i jakieś tam opłaty DHL) czy to dużo czy to mało każdy musi sam ocenić. Otrzymujemy bardzo mocny i płynnie pracujący kołowrotek (porównując w obrębie podobnej półki cenowej), stosunkowo lekki, Caldia 2500 waży 195g czyli 30g mniej niż Stradic 2500 FL 225g i tylko 15g więcej niż Vanford 2500 180g. Dla mnie te 900zł jest jak najbardziej adekwatne. Cena prawdopodobnie może jeszcze lekko spaść, zawsze na primerze są najwyższe. MQ body robi robotę mocy jest na prawdę dużo, być może mylne pierwsze wrażenie ale wydaje się znacznie mocniejsza niż Vanford i Stradic FL a przy tym od FL sporo lżejsza. Dla Shimano na duży plus ich wysokie szpule i genialny nawój linki, tutaj Daiwa moim zdaniem minimalnie ale jednak przegrywa. Edytowane 28 Marca 2021 przez gajosik 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 ............................................... Dla Shimano na duży plus ich wysokie szpule i genialny nawój linki, tutaj Daiwa moim zdaniem minimalnie ale jednak przegrywa. ............................................... gdy po wielu latach kupiłem w końcu Daiwę, pomyślałem podobnie.....że ten nawój może i bardzo dobry, ale nie idealny, że szpula taka jakaś inna, niż się przyzwyczaiłem.....a nad wodą mocno się zdziwiłem, bo z tej szpuli i tego nieidealnego nawoju lata chyba jeszcze dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Może to być, w każdym razie nawój nawojem, ale takie wyprofilowanie rantu szpuli (spool lip) w Daiwie jest dla mnie zagadką i jako człek nieobyty z inżynierią na tym poziomie powiem, że Shimano oceniam w tym względzie jednoznacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ciekawe, kiedy będą w kraju dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Niby w Hiszpanii już mają... ja nadal czekam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Na yt jakiś makaroniarz też już się bawi nowa caldia a u nas nadal cisza. My zawsze za murzynami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 To że PL jest wędkarskim, i nie tylko, trzecim światem to oczywiste. Ale obecnie jest ogromny problem z dostawami młynków na całym świecie a to co jest wyprodukowane to już jest de facto sprzedane na pre orderach. Więc teraz tylko cierpliwość może ratować, pandemia niestety robi swoje... :-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Dokładnie, nawet japońskie sklepy świecą pustkami. Towar szybko się rozchodzi. Obecnie rynek w wielu segmentach nie przypomina niczym tego sprzed pandemii. Chciałem zamówić sobie Yamage i czekam i czekam...w Plat nie mają, w Digitaka również pusto. Jest tylko 1szt w jpangler w dodatku nie ten model który chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Macie rację... Nawet z takimi młynkami jak stradic FL jest problem. Nie chcę mi się tyle czekać i biorę stradica 2500 o ile gdzieś jeszczę znajdę na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Panowie, na aliexpress jest ich trochę . Ja niedawno miałem zamawiać, ale ostatecznie wybrałem vanford. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Moja przyjechała w czwartek. Zamawiałem z digitaka.com Ja tam Caldia po paru miesiacach uzytkowania? Nadal na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Od dawna już nie w moich rękach. Kupiona z ciekawości, pewnie została by do dziś gdyby udało mi się wtedy zamówić 3000 klasyczne a że już nie było wziolem 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Ja tam Caldia po paru miesiacach uzytkowania? Nadal na plus? Fajny młynek, wciąż czeka na "swój dzień" .Jak dotąd, jedynie przez kilka dni testowany przez wnuka, na bałtyckich http://jerkbait.pl/topic/69186-troć-morska-uwagi-spostrzeżenia-kiedy-gdzie-jak-i-na-co-łowić/?p=2894180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Myslalem o wersji 4000SC na trocie i lososie w rzekach. Tylko nie wiem ile tam wejdzie takiej 30lb plecionki bo szpulka wyglada na plytka. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Myślę że powinien się spisać, dawno nie sprawdzałem kursu walut jak wychodzi finalnie cenowo w PL. Jeżeli będzie to powyżej 900zl, uważam że lepiej dorzucić parę złotych i polować na używkę TP 20 lub wziąść tańszego Stradica FL który w swojej półce okolice 700zl, używki znacznie taniej, to dobrze wydane pieniążki. Caldia w moim odczuciu nie jest warta więcej jak 900zl to już nieprzekraczalna granica dla mnie za tej klasy młynek. To dobry mocny kołowrotke, z dokładniejszym hamulcem niż Stradica, ładniejszy (kwestia gustu, mi ten russian gold się podoba ????, mocniejszy lżejszy, większość na plus w porównaniu ze FLem ale te 9 stówek to max. Jeżeli jakimś cudem udało by się wyrwać taką Caldie za 800zl uważam za dobrą cenę. Co do szpulki to pasują od Airity LT który pojawił się chyba rok temu na naszym rynku. Nawet kolorystycznie to współgra. Można dokupić od niego głęboką, płytka zawsze się przyda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Mi to wychodzi w kalkulacjach ok 800-900pln ze wszystkim. Oprocz tego rozgladam sie za Certate 10 lub 13. Mam juz w szufladzie szuple wiec bylaby oszczednosc Dobrze, ze mi wspomniales o tym hamulcu w Stradicu bo akurat na plynnym hamulcu mi zalezy. Mam w tej chwili Biomka FB i moim zdaniem wlasnie hamulec jest jego najslabsza strona.TP uzywane tez mi do glowy przyszlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 W Stradic są carbontexy, wystarczy wyczyścić ze smaru, dobrze odtłuścić i włożyć suche, hamulec jest znacznie płynniejszy nie tak jak w filcu ale poprawa widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Mam Legalisa 2000 przy kiju do 4g i muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony. Chciałbym wziąć jeszcze jeden kręcioł do lekko - średniego spinningu (do około 15, max 20g) Dlatego poluję na 2500, myślicie, że jest sens dokładać do droższych modeli? (caldia/fuego/exceler) czy zostać przy legalisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Mam Legalisa 2000 przy kiju do 4g i muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony. Chciałbym wziąć jeszcze jeden kręcioł do lekko - średniego spinningu (do około 15, max 20g) Dlatego poluję na 2500, myślicie, że jest sens dokładać do droższych modeli? (caldia/fuego/exceler) czy zostać przy legalisie?Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Mam Legalisa 2000 przy kiju do 4g i muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony. Chciałbym wziąć jeszcze jeden kręcioł do lekko - średniego spinningu (do około 15, max 20g) Dlatego poluję na 2500, myślicie, że jest sens dokładać do droższych modeli? (caldia/fuego/exceler) czy zostać przy legalisie?Na to pytanie Ci nie odpowiem ale moze lepiej sobie wez do takich przynet ciut wiekszy rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Nie dzięki za odpowiedź Na to pytanie Ci nie odpowiem ale moze lepiej sobie wez do takich przynet ciut wiekszy rozmiar? jeśli już to myślałem nawet o oczko większym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reszka Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Czesc.Mam Caldie lt z 2018 6000d. Mam jednak pewnien problem, bo jak łowie w troche metnej wodzie, brud z plecionki łatwo dostaje sie na rolkę przy kabłąku i rolka zaczyna bardzo glosno pracowac. Raz zjechałem z wypadu na ryby tak mnie ten szum drażnił. Od tamtego czasu probowalem ze smarem, ale pod obciazeniem ten smar jest wyciskany z pomiedzy rolek i znów dostaje sie tam brud. I historia się powtarza. Przy jednym z czyszczeń rolek posypały sie części na podłogę. Ostatnią znalazłem tuz przed odkurzaczem...Dosc uciazliwe to ciagle gmeranie w roklach. Zwlaszcza, ze w stradicu fl nie ma takiego problemu a łowie w tych samych miejscach. Wiec siłą rzeczy Caldia przeleżała caly sezon w szafie, a ja przepinalem stradica miedzy wędkami..Chciałbym zapytać czy zamontowanie szczelnego łożyska w rolce rozwiaze ten problem? Jesli tak to jak i gdzie takie lozysko kupic.Jestem laikiem w tych sprawach i nie przepadam za gmeraniem w tych rolkach...Z gory dzieki za odpowiedzi. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez reszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Czesc.Mam Caldie lt z 2018 6000d. Mam jednak pewnien problem, bo jak łowie w troche metnej wodzie, brud z plecionki łatwo dostaje sie na rolkę przy kabłąku i rolka zaczyna bardzo glosno pracowac. Raz zjechałem z wypadu na ryby tak mnie ten szum drażnił. Od tamtego czasu probowalem ze smarem, ale pod obciazeniem ten smar jest wyciskany z pomiedzy rolek i znów dostaje sie tam brud. I historia się powtarza. Przy jednym z czyszczeń rolek posypały sie części na podłogę. Ostatnią znalazłem tuz przed odkurzaczem...Dosc uciazliwe to ciagle gmeranie w roklach. Zwlaszcza, ze w stradicu fl nie ma takiego problemu a łowie w tych samych miejscach. Wiec siłą rzeczy Caldia przeleżała caly sezon w szafie, a ja przepinalem stradica miedzy wędkami..Chciałbym zapytać czy zamontowanie szczelnego łożyska w rolce rozwiaze ten problem? Jesli tak to jak i gdzie takie lozysko kupic.Jestem laikiem w tych sprawach i nie przepadam za gmeraniem w tych rolkach...Z gory dzieki za odpowiedzi.http://jerkbait.pl/topic/81772-daiwa-bg-1500-8000-big-game-black-gold/page-49 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi