Skocz do zawartości

Daiwa Caldia LT, LT MQ

kezmo

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed zakupem kołowrotka do okoniówki. Najbardziej by mi pasowała w/w caldia LT MQ w małym rozmiarze. Ktoś użytkuje ten model kołowrotka, jakieś negatytywne opinie?

Tutaj masz wrażenia z użytkowania małej Caldii

https://m.youtube.com/watch?v=2ICiJazGphg&t=776s&pp=ygUNQ2FsZGlhIGkgZmlzaA%3D%3D

Moja też dosyć ciężko, pozatym musiałem rozebrać i nasmarować bo łożysko rolki, i przekładnia były dosyć suche. Kultura pracy bardzo podobna do tańszych modeli typu Fuego, Exceller, natomiast czuć ewidentnie większą moc przez widocznie większą przekładnie, plus sztywniejszy korpus.

• Like 2

• 1 rok później...

Posiadam Caldie Lt MQ 3000 . Łowię nią cały sezon i złego słowa nie powiem. Miła lekka praca, wyczuwalna duza moc. Łowię tym kołowrotkiem na rzece z silnym nurtem,i nie czuję dużego oporu przynęt w nurcie a przeważnie łowię woblerami i obrotówkami 2,3,a nawet czasem poleci rozmiar 4 ,dodam że łowię tym kołowrotkiem nawijając jednostajne. Myślę że to dobra alternatywa dla Shimano Vanford,ja wybrałem daiwe bo ostatnio zawiodła mnie firma Shimano ,na 3 kupione kołowrotki w tym roku,jeden dobry. Dajwy 3 kupione w tym roku wszystkie dobre.

• 4 tygodnie później...

No zdecydowanie! Ta ma już nowy rotor i tą krawędź na dole szpuli pewnie w części chociaż będzie zapobiegać zsunięciu się linki pod szpule

Połowiłem jakiś czas stradikami fl w rozmiarze 2500i 4000.Mniejszym 3sezony wiekszym 1sezon.I łowiłem też i nadal bede łowił daiwa caldia4000lt moʻ czy jakoś tak ta3000lt i lexa 4000lt.Moim zdaniem do cięższego łowienia bardziej się nadawaja niż np stradik,czuć wieksza moc podczas cięższych przynet stawiający opór i bardziej wydaje się zwarta pomimo niskiej wagi.Do pstragów pozostanę wierny schimano bo przynety niesa zbyt duże i niema się czym męczyć a jednak nawój jest po stronie schimano.Z drugiej jednak strony cenie sobie włącznik obrotów wstecznych czego stradik i caldia nieposiada,a lexa już tak.I ten knob w wersji4000z pianki który bardzo lubię i jest miły w trzymaniu .Mysle że jest to bardzo fajny krecioł z spora mocą rozsądnym przełożeniem i wyglądem oraz kultura pracy.Nawoj niejest zły ale bardzo poprawny najmilej pracuje lexa zero szumów poza normalnymi stradik już po3sezonach i też super ale niebył rozbierany .Caldia nowa od początku szumi tylko w fotelu nad wodą super jak i pozostałe.Gdybym miał wybierać jeszcze raz krecioła do średnio cięższego kija do 35g była by to daiwa.Pomimo że zawsze byłem zwolennikiem marki schimano które nadal urzeka mnie swą praca i pięknym nawojem linek.

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Tak to wygląda. Jedynie co na sucho mi się nie podoba to głębokie szpule w daiwie a w zasadzie brak płytkich. Kolejne wypusty modelu a tu dalej pod grube żyłki robią. Przy tej wielkości kołowrotka to tej grubości plecionka powinna po brzegi zapełnić szpulę.

post-51283-0-51670500-1756497616_thumb.jpg

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Z drugiej strony głównym tematem było to że nie ma możliwości zakupu kołowrotka w konkretnym rozmiarze ale inna pojemnością szpuli jak jest np w Shimano. Mam Stellę i dwie szpulę, każda wygląda identycznie ale jest różnica w pojemności i to prawie dwukrotnie. Nie widzę też sensu ładować do stosunkowo delikatnego kołowrotka bo ww Caldia w rozmiarze 3000 nie jest jakimś mocarzem, szpuli która pomieści 200 metrów plecionki o wytrzymałości ponad 20 funtów. Mało kto już łowi na grube żyłki gdzie ta pojemność była by wykorzystana. Tu to max linka 1 czy nawet 1,2 w ilości 150 metrów wystarczy.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1