Skocz do zawartości

Pomoc w doborze jerków Salmo

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też polecam fatso. Poza tym, powinieneś mieć jakiegoś sweepera 14 w kolorze "pike" lub "hot perch". Jest skuteczny na szczupaki. Sweeper głęboko nie schodzi, jednak gdybyś chcial łowić w bardzo płytkiej wodzie 0,5-0,7m, to lepszy będzie sweeper 12 (płycej pracuje).

Weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Fatso tonące zdecydowanie szybciej schodzi do dna niż slider! Możesz być zdziwiony różnicą szybkości opadania. Oczywiście, nie jest to żadną wadą tego wabika, jeśli dostosujemy go do warunków łowiska.

Weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Fatso tonące zdecydowanie szybciej schodzi do dna niż slider! Możesz być zdziwiony różnicą szybkości opadania. Oczywiście, nie jest to żadną wadą tego wabika, jeśli dostosujemy go do warunków łowiska.

Fakt. Fatso tonące można z powodzeniem stosować na wodzie 4-5 metrów.

• Like 1

czyli kij (sądząc tylko po cw 30-80) powininen ogarniać więcej niż tylko slidery 7 i 10. 

jeśli dziś zaczynałbym przygodę z jerkami i robił "zestaw startowy Salmo", przyjąłbym pewnie:

- po sztuce slidera 10 F naturalnego i oczojeba,

- po sztuce slidera 10 S naturalnego i oczojeba,

- sztukę tonącego fatso,

- sztukę fatso crank (jeden fatso oczojebka, drugi naturalny) 

- sweepera 14 w dowolnym kolorze,

- jacka 18 S (tutaj kolor jest raczej jasny :-) ). 

Ostatnie dwa - jeśli w łowisku pływają ryby powyżej 60 cm :-)

Co do kolorów "naturalnych" - wziąłbym coś okonio, karasio lub płociopodobnego, w zależności od tego, jaki białoryb dominuje w łowisku. nie musisz mieć na początek odrębnego koloru na każdy gatunek pokarmu. Co do "oczojebów" - nie skupiałbym się na tym, czy to GT, czy inna papuga, byle był widoczny.

Taki zestaw da Ci na początek szansę oceny, które jerki jak pracują (a każdy z nich jest inny) i jak reagują na nie Twoje szczupłe. Następny krok to rozbudowa kolekcji pod Twoje preferencje. 

Edytowane przez croock

• 10 miesięcy temu...

Zakupiłem sobie zestaw castingowy. Planuje zainwestować w jerki od salmo,ponieważ chcę inwestować w POLSKA firme. Proszę o podzielenie się własnymi doświadczeniami. Co z jerków od salmo najlepiej wam się sprawdziło: rozmiar,wzór oraz wersja- tonący(S) /pływający(F).

Ps. Mam nadzieje,że ten post pomoże jeszcze komuś,kto tak jak ja zaczyna. I woli inwestować w polski kapitał.

Edytowane przez byku95

No to mnie zmartwiłeś... Zakupiłem jerka od kolegi z forum "Mariusz B." wyglad rewelacja,musze jeszcze rzucic go do wody i sprawdzic jak chodzi,ale z tego co wiem łowne i znane na jerkbait-cie.

Ale może niech wątek zostanie. Odnośnie najskuteczniejszej przynęty salmo typu jerk, bo taki jest temat.
Jednak uświadamiając tych którzy nie są doimformowani tak jak ja,iż nie jest to juz polski kapitał.

Edytowane przez bartsiedlce