Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chlebek na amura, karpia i klenia. Ponad 40 lat temu coś podobnego wykonałem z gąbki do siedzeń autobusów Jelcz (popularne ogórki) :)

Skuteczne do bólu :D  

Czekam na groch i wiśnię :good:

Ta gąbka z siedzeń miała idealny kolor i strukturę do naśladowania chleba :),  takiej szukam.

• Like 1

Nie wstawiaj czegoś takiego, bo uczulony jestem  i na sam widok puchnę  ;)

Sławek , już myślę jak ukręcić adrenalinę. :D

Przecież te "dzieła sztuki" to aż żal do wody wrzucać:-) Piotrze wciąż zaskakujesz tą precyzją wykonania. Tylko pozazdrościć:-)

Fajnie że się podoba :)  . Tylko woda może zweryfikować moje starania. :D

Miałem zapytania , jak zrobić osę ? :)

Osę wykonuję tak jak w tym stepie, link poniżej. Jedyna różnica , to że ja wykonuję ją w całości z pianki . Dzięki czemu osa lepiej pływa.

https://www.youtube....h?v=nQQDKmjgFrc

Na  mniej więcej 2/3 długości zamierzonego odwłoka osy mocuję dwa kawałki pianki , jeden od góry drugi od dołu .

Mocuję długi i dość cieniki pasek pianki z którego formujemy odwłok . Owijając w kierunku łuku kolankowego naciągam mocno piankę i układam zwój obok zwoju . W drugą stronę , czyli w kierunku oczka , zwoje pianki układam na małą zakładkę i zdecydowanie luźniej. 

Ostatni zwój mocuję na kropelkę na dole korpusu . Polecam do tej czynności kropelkę w żelu . Ostre nożyczki robią dalszą robotę . Trochę lakieru , koloryzacji na pomarańczowo i odwłok osy prawie gotowy.

Życze miłej zabawy. :highfive:

post-52308-0-04758400-1549390055_thumb.jpg

post-52308-0-13771600-1549390078_thumb.jpg

post-52308-0-06773300-1549390092_thumb.jpg

post-52308-0-52323200-1549390108_thumb.jpg

post-52308-0-60954900-1549390128_thumb.jpg

post-52308-0-19859700-1549390147_thumb.jpg

• Like 9

Prostota pomysłu, znakomity efekt. Super! :D

Aż szkoda taką fajną nimfę kręcić na tak marnej jakości haku. I jeszcze jedno - zadzior :wacko: Rozumiem robotę na zamówienie. Ale napisałeś, że sobie ukręciłeś...

Janusz przecież  wiesz , że z usunąć zadzior nie problem , gorzej w drugą stronę. :D

A haki Akita są jakie są. ;)

Hak jest tępy i to przed kontaktami z kamienistym dnem rzeki. Szkoda na takim haku cokolwiek kręcić. 

Zadzior? można go zniwelować, jasne. Tylko że to nie załatwia sprawy. Haki bezzadziorowe mają inną budowę, są bardziej "kąśliwe" i lepiej trzymają rybę. Wyjściem pośrednim jest mikrozadzior, który nie przeszkadza w zacinaniu ryb, nie rozrywa im tak bardzo pyszczków i jest łatwiejszy w wyczepieniu, również z "palucha" ;)

Nie odbieraj proszę tego jako pouczenia, jest to szczera porada praktyczna :)

• Like 1

Hak jest tępy i to przed kontaktami z kamienistym dnem rzeki. Szkoda na takim haku cokolwiek kręcić. 

Zadzior? można go zniwelować, jasne. Tylko że to nie załatwia sprawy. Haki bezzadziorowe mają inną budowę, są bardziej "kąśliwe" i lepiej trzymają rybę. Wyjściem pośrednim jest mikrozadzior, który nie przeszkadza w zacinaniu ryb, nie rozrywa im tak bardzo pyszczków i jest łatwiejszy w wyczepieniu, również z "palucha" ;)

Nie odbieraj proszę tego jako pouczenia, jest to szczera porada praktyczna :)

Janusz , za naukę to trzeba tylko dziękować i prosić o więcej . :)

Przyjrzałem się dokładnie i faktycznie na tamtym zdjęciu wygląda jakby hak był tępy :o  , ale to tylko złudzenie :D .

post-52308-0-09145700-1549827346_thumb.jpg

• Like 6