Skocz do zawartości

Daiwa Z - multiplikator do ciężkiej roboty.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Być może mój egzemplarz niedomagał. 

nie tylko Twój. To ogólnie znana przypadłość tej serii. Lakier z górnego panelu schodzi pod paznokciem. To samo z np STEEZ LTD - choc tu juz mam wrazenie ze mniej. 

Jest mnostwo info na ten temat w sieci. 

• Like 1

nie tylko Twój. To ogólnie znana przypadłość tej serii. Lakier z górnego panelu schodzi pod paznokciem. To samo z np STEEZ LTD - choc tu juz mam wrazenie ze mniej. 

Jest mnostwo info na ten temat w sieci. 

Ciekawe czy w nowym wypuście Limited to poprawili. Ja mam starszą wersję z niższym przełożeniem a np. Sebo dwie nowsze.

Ciekawe czy w nowym wypuście Limited to poprawili. Ja mam starszą wersję z niższym przełożeniem a np. Sebo dwie nowsze.

mówię o tzw czarnuchu. Czyli black Limited. 

zresztą stara też miewała problemy...

https://www.ebay.com/itm/Daiwa-Daiwa-Z-2020SHL-from-japan-10127/113239092545?hash=item1a5d936d41:g:QBkAAOSwo7ZbrTTR:rk:11:pf:0

• Like 1

https://www.ebay.com/itm/Daiwa-Daiwa-Z-2020SHL-from-japan-10127/113239092545?hash=item1a5d936d41:g:QBkAAOSwo7ZbrTTR:rk:11:pf:0

Ciekawe kto kupuje kolowrotki w takim stanie z ebay :o

...może Ci którzy i tak chcą je przemalować...DbzIzLNU8AAkMso.jpg

533c638db57eaff84ec8b1ff50b085cb.jpg

DcxJowMVAAAMVEB.jpg

Niezla customizacja.

Dzieki za fotki.

Widocznie jestem za bardzo bojazliwy, ale po prostu balbym sie kupic kolowrotek w takim stanie.

:)

Odnosnie zas samej Z2020, to kiedys mialem , ale przed premiera na lowisku trafila do Kolegi.

On ja intensywnie uzytkuje z jerkami do 100 g i wiem, ze jest bardzo zadowolony...a ja od kilku lat nie bylem na jerkowaniu :D

Stara wersja też była zwana czarnuchem. 

Kilka latek (pewnie z 7) ma ten egzemplarz kupiony jako używka na EBay bo o nowych nie było wtedy mowy. Nie było jeszcze wersji limited.

Staruszek ze zdjęcia to zwykła wersja HL z mniejszym przełozeniem.

Tylko na szkiery ich nie zabierajcie bo szkoda . Tak łożyska załatwiłem.

post-48513-0-77037600-1544782709_thumb.jpg

post-48513-0-00262500-1544783363_thumb.jpg

• Like 2

Da się tym łowić 5-10 cm pod powierzchnią?  

Tonący czy pływający ?

Z oryginalnym kotwicami ''pływający'' , jak uzbroi się go w ciut większe kotwy to bardzo ale to bardzo wolno tonie..... ja nim łowię do około 50 cm pod lustrem wody z tym aby wyżej szedł trzeba prowadzić go na uniesionej szczytówce ...ma grzechotkę ...

Edytowane przez Karol Krause

Z oryginalnym kotwicami ''pływający'' , jak uzbroi się go w ciut większe kotwy to bardzo ale to bardzo wolno tonie..... ja nim łowię do około 50 cm pod lustrem wody z tym aby wyżej szedł trzeba prowadzić go na uniesionej szczytówce ...ma grzechotkę ...

Karol to to samo co pozycja nr 7 tutaj?

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fjerkbait%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F119286-BIG-Gumy-SWARTZONKER-%2C-jerki-rapala%2Cvert-%2Ccalais-201-itd&share_tid=119286&share_fid=51638&share_type=t

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Woblery Rapali które sprzedaje Andrzej - tak to to samo ...

• Like 1

Jesli chodzi o wypowiedz odnośnie Daiwy Z to napiszę tylko w ujęciu techniczny gdyz estetycznym nikt Ci nie doradzi i decyzja spadnie na Twoje barki.

Zetka jest konstrukcją hi-endowa Daiwy plasujacą sie w typ low profil z gory przewidzianą do ciężkich zadań takze uważam, że wybrałeś słusznie. Nie ma w Daiwie multika z tzw wyższej połki gdyz Zetka już nią jest. Nie ma dla niej lepszej alternatywny w tym segmencie.

Mocniej mozna tylko szukać w segmencie round lecz to bedzie mylne porownanie i tez nie o to tu chodzi... To już inna bajka.

Zet wsrod wszystkich low profili cechu sie tym iz:

- posiada duża, grubą mosieżną przekładnie

- jest wyposazona w system antyrewersu wspomagajacy tą przekladnie. Lexa tez go ma ale zillion seryjny juz nie.

- mega daleko odsuniety wodzik od szpuli.

- body zaprojektowane w formie sweep touch, czykl tak aby był chwytny w dwoch raczkach i swietnie przenosil moc na wedzisko

- inowacyjny system magnetyczny magForce 3d Daiwy.

- stosunkowo większe łożyska w porownaniu do innych konstrukcji w miejsach newralgicznych konstrukcji

- posiada mozliwosc zastosowaniu szpul tunningowych.

Konstrukcja jest warta swojej ceny i uważam ze plasuje się do multikow tzw ponad czasowych w swojej klasie.

• Like 12

Jesli chodzi o wypowiedz odnośnie Daiwy Z to napiszę tylko w ujęciu techniczny gdyz estetycznym nikt Ci nie doradzi i decyzja spadnie na Twoje barki.

Zetka jest konstrukcją hi-endowa Daiwy plasujacą sie w typ low profil z gory przewidzianą do ciężkich zadań takze uważam, że wybrałeś słusznie. Nie ma w Daiwie multika z tzw wyższej połki gdyz Zetka już nią jest. Nie ma dla niej lepszej alternatywny w tym segmencie.

Mocniej mozna tylko szukać w segmencie round lecz to bedzie mylne porownanie i tez nie o to tu chodzi... To już inna bajka.

Zet wsrod wszystkich low profili cechu sie tym iz:

- posiada duża, grubą mosieżną przekładnie

- jest wyposazona w system antyrewersu wspomagajacy tą przekladnie. Lexa tez go ma ale zillion seryjny juz nie.

- mega daleko odsuniety wodzik od szpuli.

- body zaprojektowane w formie sweep touch, czykl tak aby był chwytny w dwoch raczkach i swietnie przenosil moc na wedzisko

- inowacyjny system magnetyczny magForce 3d Daiwy.

- stosunkowo większe łożyska w porownaniu do innych konstrukcji w miejsach newralgicznych konstrukcji

- posiada mozliwosc zastosowaniu szpul tunningowych.

Konstrukcja jest warta swojej ceny i uważam ze plasuje się do multikow tzw ponad czasowych w swojej klasie.

Z zalet może jeszcze terkotka (cicha ale jest).

Sposób osadzenia prawego łożyska szpulki na stelażu a nie w pokrywce to też na plus dla całej konstrukcji pewnie.  

Tak nawiasem mówiąc to po tym temacie sprzedaż Daiw Z w Kraju Kwitnącej Wiśni znacząco wzrośnie  ;) a nad wodą cięzko będzie przejść bez dostrzeżenia choćby jednej sztuki. :D

Edytowane przez godski
  • Like 5

Z zalet może jeszcze terkotka (cicha ale jest).

Sposób osadzenia prawego łożyska szpulki na stelażu a nie w pokrywce to też na plus dla całej konstrukcji pewnie.

Tak nawiasem mówiąc to po tym temacie sprzedaż Daiw Z w Kraju Kwitnącej Wiśni znacząco wzrośnie ;) a nad wodą cięzko będzie przejść bez dostrzeżenia choćby jednej sztuki. :D

O terkotce nie wspomninałem gdyż jedni ją kochają a inni nie - stad zaliczyłem ja do estetyki.

Prawe łożysko jest w pokrywce tylko drugiej. Jest to takie samo rozwiazanie jak w innych konstrukcjach Daiwy. W zetce jest zamaskowane pokrywką nawiazujacą do stylu body l. Jest ona oddzielna odseparowana od modulu magnetyka ktory tez sie sciaga. Duzo osob sie myli przez ten sposob jak Daiwa zrobila w Zet.

Faktycznie, ładnie wylansowalismy Zetke w tym wątku hihi ;)

Edytowane przez Andan
  • Like 3

Prawe łożysko jest w pokrywce tylko drugiej. Jest to takie samo rozwiazanie jak w innych konstrukcjach Daiwy. W zetce jest zamaskowane pokrywką nawiazujacą do stylu body l. Jest ona oddzielna odseparowana od modulu magnetyka ktory tez sie sciaga. Duzo osob sie myli przez ten sposob jak Daiwa zrobila w Zet.

Faktycznie, ładnie wylansowalismy Zetke w tym wątku hihi ;)

Co do ukrytych niuansów, to przydałby się taki temat gdzie zamieszczone byłyby takie informacje jak np. lewy gwint pod korbą, gdyż zdarza się na odwrót  itp. 

Nam oszczędziłoby to nerwów, a serwisowi "zbędnej" pracy. ;)

Przeprasza za offtopic.

Ps. mam Zetkę i ja... ;)  :wub:

• Like 1