Skocz do zawartości

Daiwa Z - multiplikator do ciężkiej roboty.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawde sa osoby, ktorym terkotka hamulca podczas oddawania linki przeszkadza ?

:o

Mi w Scorpionie terkotka przeszkadzała ????.

Chociaż w Ryodze brzmi już całkiem przyjemnie.

Kolega Roger mi już naopowiadał jaka to ta Z-tka cudowną jest ???? i tak się zastanawiam do jakiej gramatury można ją męczyć ? Chodzi mi konkretnie czy 200g nie będzie dla tego multiplikatory zbyt dużo.

Edytowane przez erqgth
  • Like 1

Mi w Scorpionie terkotka przeszkadzała ????.

Kolega Roger mi już naopowiadał jaka to ta Z-tka cudowną jest ???? i tak się zastanawiam do jakiej gramatury można ją męczyć ? Chodzi mi konkretnie czy 200g nie będzie dla tego multiplikatory zbyt dużo.

Nie znam się na tyle by coś doradzić, ale do 200 gramów wziąłbym co innego.

Okrągłego

• Like 1

Mi w Scorpionie terkotka przeszkadzała .

Kolega Roger mi już naopowiadał jaka to ta Z-tka cudowną jest i tak się zastanawiam do jakiej gramatury można ją męczyć ? Chodzi mi konkretnie czy 200g nie będzie dla tego multiplikatory zbyt dużo.

Jak dla mnie 200  to ciut za dużo i mimo tego iż nie sądzę żeby coś się stało to są inne multiki do tego. NaCL/Lexa 300 / Tranx 301 ważące około 300 gramów i masz obsługę do 250-300 gramów. Wyżej to już raczej Lexa 400/Tranx 400 i Toro Beast czyli kloce o masie około 400 gramów

Edytowane przez godski

Jakże ja Wam panowie jestem wdzięczny za tak szybki i tak merytoryczny odzew na pytanie. Lubię kupować racjonalnie, choć nie zawsze tanio. Nie znoszę gdy chybiam, co szczęśliwie zdarzało się rzadko. Gabartytu „Z” się nie obawiam. Los obdarzył mnie 190 cm wzrostu i łapą adekawtną, choć może do bochna chleba nieporównywalną. Recenzje widzę niemal entuzjastyczne. U mnie z założenia ma to być multik najcięższy. Do wagi średniej plus mam Daiwę Morethana - świetna, choć przełożenie 8,1 może budzić niepokój. Karol (@Karol Krause) - podobnie jak Ty nie lubię gumowych knobów Daiwy. W Daiwie Steez już wymieniłem na drewniane - gorąco polecam. Zupełnie inny komfort łowienia. Pawełek Bugajski poszedł też tym śladem - ma już komplet wymieniony. Wrzucę poniżej link do sklepu gdzie kupiłem. Uwaga - cena za sztukę !!! Drogo, ale warto.

No to już wiem Drogi Robercie, że lord Vader (dobre-prawda?) zagości w Twoim pudle ;)

• Like 1

Zdecydowanie taki/taka Vader/ka.

Pawełku - jasne, źe kupię ten multik. Po takich recenzjach to musi być oczywiste. Nie spodziewałem się takiego odzewu. Pamiętasz nasze długie dyskusje o Z - ce, liczne wątpliwości, wahania. A tu proszę - dzięki „Jerkbaitowi” i bardzo merytorycznej dyskusji w temacie (za co raz jescze wielkie dzięki Szanownym Kolegom) wszystko staje się łatwiejsze.

• Like 5

Też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym multikiem, miałby być sparowany z m1 25lb.

Z jakiego sklepu go najlepiej ściągnąć ?

Tu masz w miarę normalnych pieniądzach (jeżeli wejdzie bez cła). ;)

Z-etkę mam od lata tego roku, spasowana jest z M1 35lb, mi jakoś nie leży w dłoni.

W drugim z zestawie z M1 25lb mam tatulę 150 HD i ta zdecydowanie lepiej mi pasuje. Oczywiście inna pojemność szpuli i moc maszyny, jednak gdybym teraz kupował wybrałbym dwie 150-tki za cenę jednej zetki.

• Like 2

Z-etkę mam od lata tego roku, spasowana jest z M1 35lb, mi jakoś nie leży w dłoni.

W drugim z zestawie z M1 25lb mam tatulę 150 HD i ta zdecydowanie lepiej mi pasuje. Oczywiście inna pojemność szpuli i moc maszyny, jednak gdybym teraz kupował wybrałbym dwie 150-tki za cenę jednej zetki.

Może dlatego że zestaw M1 35Lb plus Z-ka jest dużo cięższy od zestawu M1 25 Lb plus Tatula HD150.

Jaka jest ergonomia użytkowania zestawu z niskoprofilowym buldogiem ca. 400 gramów ?

Pytam w kontekście zastosowania do takich przynęt np Conquesta 301/401 czy Saltigi BJ200 ...

Kwestia gustu i pewnie warunków fizycznych operatora. Toro NaCl 51 można używać do najcięższych słodkowodnych zastosowań a waży 300 gram z groszami i leży w mojej dłoni pewnie a do wielkoludów nie należę. Nie stawiam, natomiast low profile ponad round użytkowo, bo okrąglaków też mam sporo a w najcięższych zastosowaniach właśnie toro u mnie stanowi wyjątek.

• Like 1

Kwestia gustu i pewnie warunków fizycznych operatora. Toro NaCl 51 można używać do najcięższych słodkowodnych zastosowań a waży 300 gram z groszami i leży w mojej dłoni pewnie a do wielkoludów nie należę. Nie stawiam, natomiast low profile ponad round użytkowo, bo okrąglaków też mam sporo a w najcięższych zastosowaniach właśnie toro u mnie stanowi wyjątek.

NaCl 51 to miałem okazję widzieć.

Ale jak widzę że Toro beast to niemal 400 gramów i niski profil. To się właśnie pytam użytkowników, jak to hula :)

Pojawiają się opinie, że Z2020 już spory i masywny...a to przecież 2 klasy lżej niż taki beast .

NaCl 51 to miałem okazję widzieć.

Ale jak widzę że Toro beast to niemal 400 gramów i niski profil. To się właśnie pytam użytkowników, jak to hula :)

Pojawiają się opinie, że Z2020 już spory i masywny...a to przecież 2 klasy lżej niż taki beast .

Toro Beast'a nie użytkowałem prywatnie, ale jest oczko większy od Toro NaCl i nadal znośny, nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że leży gorzej w dłoni od topowych dużych round'ów.

Czy Z źle leży to też nadinterpretacja, porównując do steeza na pewno gorzej, ale to sprzęt do "większych" zadań i trzeba to przyjąć. Nie leży gorzej niż inne multiki w tej mocy, chociaż zmieniłem go na nową ryoge 1520hl, to nie twierdzę że w wersji Black ltd u mnie nie zagości ponownie