SkiDivPL Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) A jakimi przynętami rzucałeś? To są dwie maszyny do różnych zastosowań.Nie podpiąłbym Zetki do okoniówki i tatulą nie rzucałem ciężej niż 60g.Nie mam tak dużego doświadczenia jak niektórzy koledzy, mam obecnie kilka Daiw:TatulaTatula CT type RTatula 150 HDi tytułowa ZetkaKażda jest podpięta do innego kija i "każda zna swoje miejsce w szeregu" Edytowane 18 Grudnia 2018 przez SkiDivPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zdecydowanie przesadna nadinterpretacja ... Trochę rozsądku i wtedy będzie dobrze.Tak oczywiście masz rację to była nadinterpretacja. Jednak gdy ktoś kupuje Zetkę to raczej go stać na drugi kij z lżejszym multikiem. Nie rozumiem potrzeby tuningowania Zetki i z tego wynika moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) 6 g przynęta dla zabawy. 20 g + przynęta max. Czy Tatulą udałoby się tak daleko miotnąć? https://www.youtube.com/watch?v=K_rjjn-prWA85 cm za jednym obrotem korbki. Zaznaczam, że mówimy tu o łowieniu boleni. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Koincydencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 6 g przynęta dla zabawy. 20 g + przynęta max. Czy Tatulą udałoby się tak daleko miotnąć? https://www.youtube.com/watch?v=K_rjjn-prWA85 cm za jednym obrotem korbki. Zaznaczam, że mówimy tu o łowieniu boleni.A to nie jest czasem wersja HL ta Z-ka z filmiku czyli 70+ cm nawoju ? Nie widać czerwonych akcentów jak w wersji Limited czy też HSL starszej generacji z nawojami 80+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Być może, z tyłu głowy siedzi mi moja SHL. Ale nawet przy nawoju 70 cm odległość wydaje mi się imponująca. Ed. W opisie pod filmem jest napisane, że rzuty były na ponad 80 metrów. Ciekawe, czy udałoby się coś jeszcze wycisnąć z tuningowej szpuli? Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Koincydencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ale przeciez w opisie filmu jest informacja, ze ponad 80 metrow.Co za roznica jaki nawoj ma kolowrotek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Przy łowieniu boleni chyba trochę ma znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 6 g przynęta dla zabawy. 20 g + przynęta max. Czy Tatulą udałoby się tak daleko miotnąć? https://www.youtube.com/watch?v=K_rjjn-prWA85 cm za jednym obrotem korbki. Zaznaczam, że mówimy tu o łowieniu boleni. A to nie jest czasem wersja HL ta Z-ka z filmiku czyli 70+ cm nawoju ? Nie widać czerwonych akcentów jak w wersji Limited czy też HSL starszej generacji z nawojami 80+. Ale przeciez w opisie filmu jest informacja, ze ponad 80 metrow.Co za roznica jaki nawoj ma kolowrotek ? Nie ma różnicy. Ja tylko sprostowałem te 85 cm bo nie zawsze tyle jest w przypadku Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Przy łowieniu boleni chyba trochę ma znaczenie...Szybciej korbą zapierniczasz. Na odległość zero wpływu rzecz jasna ma nawój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Fizyki nie uszukasz. Ten typ co z premedytacją stworzył zestaw boleniowy z zerka to ja. Ma to swoje bardzo celowe działanie. Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Daleko odsunięty wodzik i duża średnica szpulki robią robotę. Jakość łożysk i spasowanie tez nie jest pewnie bez znaczenia. Gość z filmu rzuca 80+ metrów.Ja Busterem bez wiatru rzucałem 65-70 metrów przy lince PE 4 8x. Teraz, po tym jak załatwiłem łożyska szkierami i wymianie ich na EZO, wydaje mi się że jest ciut krócej. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Szybciej korbą zapierniczasz. Na odległość zero wpływu rzecz jasna ma nawój.Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Film miał pokazać do czego multiplikator jest zdolny. Ilość nawijanej linki ma ułatwić szybkie zwijanie przynęty. To tak jak np. z jerkowaniem, czy podbijaniem gum. Jednym wystarcza mniejszy nawój innym przeszkadza. A cały mój wywód odnosi się do tego, czy jest sens tuningowania Zetki. Jeżeli ktoś wykorzystuje ją do tak precyzyjnego i przemyślanego łowienia jak Rafał, to wg mnie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tatula CT nawija 77cm co spokojnie wystarczy do boleniowania.Masz rację nie oddaję rzutów na 80 metrów, ale tez nie mam takiej potrzeby (łowię na Narwi) i nie mam takiego kija.Z mojego skromnego lekkiego casta 215cm to raczej nie osiągalne.Natomiast Zetki używam do najcięższych przynęt jakie mam i łowię tym zestawem z łódki na jeziorze gdzie tak dalekie rzuty nie mają najmniejszego sensu.Dalej jestem zdania że do tego celu są pewnie lepsze rozwiązania niż Zetka.A tak na marginesie jak często łowicie bolenie przynętami ok 30g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Wystarczająco często. Ale głównym czynnikiem decydującym o wyborze były osiągi zestawu a nie jego moc. W sumie znam tylko jedna konstrukcje która może stanąć w szranki z zetka Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Rafał ... Któraż to kontrukcyja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Konkurencyjna stajnia że szpula 36 mm jak dobrze pamiętam Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Grudnia 2018 przez mifek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 CALAIS / ANTARES ...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Antek Koniecznie bez wspomagania (DC) Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Wystarczająco często.Ale głównym czynnikiem decydującym o wyborze były osiągi zestawu a nie jego moc. W sumie znam tylko jedna konstrukcje która może stanąć w szranki z zetka Wysłane z mojego S60 przy użyciu TapatalkaA Curado 201D? Daleko wysunięty wodzik i szpulka dużo lżejsza od Z-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 łowię tym zestawem z łódki na jeziorze gdzie tak dalekie rzuty nie mają najmniejszego sensu.Nie do końca się z tym zgodzę. Na przykład rzucając na rozległych blatach porośniętych roślinami rzucając daleko zwiększasz czas pozostawania wabika w wodzie jak również obławiasz teren nie ruszony przez współzałogantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Przy lżejszych wabikach owszem. Ale ok połowy uncji decydujące znaczenie ma średnica szpulki Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Nie do końca się z tym zgodzę. Na przykład rzucając na rozległych blatach porośniętych roślinami rzucając daleko zwiększasz czas pozostawania wabika w wodzie jak również obławiasz teren nie ruszony przez współzałogantów.Andrzej, przeważnie łowię sam tak że współzałoganci mi nie przeszkadzają A tak na poważnie to może źle się wyraziłem "nie ma sensu", dla mnie rzuty i prowadzenie przynęty z odległości 80 metrów to czysta abstrakcja.Może mam zły sprzęt i braki w technice ale często mam wrażenie że te forumowe długości oddawanych rzutów są dużo przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Szpuli tuningowe to nie zawsze dążenie do otwierania dolnej granicy czyli tuningu pod UL. Szpulki takowe to też polepszenie walorów użytkowym danego zastawu przy zachowaniu jego mocy. Można osiągnąć większy dystans, lepszy komfort, zwłaszcza przy używaniu przynęt określanych "nielotami". Dużo osób sądzi że to paniczne dążenie do ultra lighta co jest błędne. Inaczej też można i jest fajowe jak seksik bez gumki yhyh Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Andan 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 O i to rozumiem, zwłaszcza to o rzucaniu nielotami Jak już pisałem wcześniej moje doświadczenie nie jest bardzo bogate a w tuningu zerowe.Bardziej w tuningu podobają mi się walory estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 To trochę jak z autami. Jest tunning optyczny, czyli można zrobić z auta choinkę ale moc będzie na poziomie fabryki. I jest moja ulubiona wersja. Sleeper pełna gemba. Niby taki zwykły a jednak .. Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi