Novis Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ale że niby co? Avail wypuścił super hiper tunningowa szpule honeycomb do Toro? [emoji16] Wysłane z mojego S60 przy użyciu TapatalkaMifciu, bardziej chodziło mi o to,iż nie będzie jakoś w łapie leżał.Myślałem, iż będzie gorzej. Nie jest tak źle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Panowie - jest dobrze, albo i lepiej !!!! Nie wytrzymałem i choć czas temu nie sprzyja, przeprowadziłem testy rzutowe Daiwy Z. Za zgodą mojej najpiękniejszej żony, która dała mi chwilkę przerwy w przedświątecznych przygotowaniach.Testy na sucho, ogrodowe, bo wszystkie najbliższe łowiska mam zlodowaciałe.Zapiąłem Z - kę do wędziska na blanku Bushido. Przynęta lekka jak na ten multik - 28 gramów (sprawdzone, ważone).Pierwsze rzuty nieśmiałe na nastawie All Round, a na „kole” 6. Latało, ale bez fajerwerków. Około 35 metrów. Później nastawa longcast, na „kole” sukcesywnie od 10 do 4. Każdy rzut dłuższy - ostatnie ponad 50 metrów. Multik świetny rzutowo, wiele wybacza. Nie ustrzegłem się jednak na koniec brody i odstrzelenia przynety. Póki co chyba przy longcast nastawa 4 to dla mnie za mało, przy 5 nie było żadnych problemów, a rzuty niewiele krótsze. Jestem zachwycony. Dzięki wszystkim za porady.Świetnie, a co to będzie nad wodą. BOB, może to ten czas by się zastanowić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Roger ... to i Ty się zastanów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Świetnie, a co to będzie nad wodą. BOB, może to ten czas by się zastanowić. Pozdrawiam Będzie czad !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Witam Szanownych Kolegów.Zetka po pierwszych testach nad wodą. Była okazja połowić tęczaki. Wstępne wnioski są następujące. Rzutowo świetnie. Hamulec super, była okazja usłyszeć terkotkę. Chwyt, w moim przypadku bardzo komfortowy. Nie czułem dyskomfortu ani z powodu większych gabarytów, ani wagi. Prawdę powiedziawszy nie odczuwam większej różnicy w operowaniu lekkim wędziskiem z multikiem Daiwa Steez SV TW, a cięższym z Daiwą Z. Jestem raczej z tych większych - 190 cm wzrostu, choć dłoni nie mam jakichś wielkich. Krótko mówiąc - na ten moment jestem bardzo zadowolony. Serdeczności. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Witam Szanownych Kolegów.Zetka po pierwszych testach nad wodą. Była okazja połowić tęczaki. Wstępne wnioski są następujące. Rzutowo świetnie. Hamulec super, była okazja usłyszeć terkotkę. Chwyt, w moim przypadku bardzo komfortowy. Nie czułem dyskomfortu ani z powodu większych gabarytów, ani wagi. Prawdę powiedziawszy nie odczuwam większej różnicy w operowaniu lekkim wędziskiem z multikiem Daiwa Steez SV TW, a cięższym z Daiwą Z. Jestem raczej z tych większych - 190 cm wzrostu, choć dłoni nie mam jakichś wielkich. Krótko mówiąc - na ten moment jestem bardzo zadowolony. Serdeczności.Jak z dołem u tej Z-tki? Ile gram leci komfortowo? Pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Jak z dołem u tej Z-tki? Ile gram leci komfortowo? Pozdrawiam,SławekByłem zmuszony (warunki miejscówki) rzucać bardzo lekko, nawet główkami 5 g. gumą 6 cm - w sumie całość mogła ważyć 8-9 g. Daje radę, ale komfortowo nie było. Wędzisko od 1/4 oz., na blanku Bushido. Przy główce 7 g i gumie około 8-9 cm (waga w sumie około 14-15 g.- dokładnie nie wiem, bo całości nie ważyłem) było znacznie lepiej. W ogóle nie miałem okazji sprawdzić multika w przynetach 20 g. plus., czyli w dolnym zakresie wagi, dla którego go kupiłem. Wykonałem jeden rzut cięższą gumą z główką 10 g. i poleciało pięknie, ale .... urwałem ją od razu na bardzo twardym zaczepie. Moje pierwsze doświadczenia z Daiwą Z nie mogą być w pełni miarodajne, bo był to debiut nad wodą, co generowało moje dość asekuranckie podejście. Rzucałem na nastawie longcast, z hamulcem na 4. Edytowane 25 Marca 2019 przez robert.bednarczyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Dodam, że miałem ze sobą też wędzisko na blanku Matagi Super Shore (c.w. 5-14 g.) z Daiwą Steez SV TW, doposażone w płytką szpulkę. Tym zestawem przynęty na główkach 5 g. „obsługiwało” się wyraźnie bardziej komfortowo niż zestawem z Zetką. No, ale Zetka nie jest przecież do takich zastosowań. Edytowane 25 Marca 2019 przez robert.bednarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Dodam, że miałem ze sobą też wędzisko na blanku Matagi Super Shore (c.w. 5-14 g.) z Daiwą Steez SV TW, doposażone w płytką szpulkę. Tym zestawem przynęty na główkach 5 g. „obsługiwało” się wyraźnie bardziej komfortowo niż zestawem z Zetką. No, ale Zetka nie jest przecież do takich zastosowań.Dzięki za informację, chciałem usłyszeć na podstawie doświadczeń do jakiej gramatury można nim "awaryjnie" zejść, bo tak jak napisałeś nie jest to młynek w pierwotnych założeniach do takich zastosowań. Pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viridis7 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Nabyłem ten multik na poprzedni sezon szczupakowy i powiem tak.....W moim odczuciu jedna z najbardziej uniwersalnych konstrukcji. Oczywiście mowa o realnym przeznaczeniu owej konstrukcji. Jeśli ktoś nie lubi okrąglaków i chce obsługiwać wabiki 15-100 to polecam z czystym sumieniem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Panowie może ktoś ma porównanie daiwy Z. Do abu toro beast 41 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 W jakim sensie? Daiwa to top class. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Panowie może ktoś ma porównanie daiwy Z. Do abu toro beast 41 ?Napisz dokładnie o jakie porównanie chodzi.Ciężko będzie znaleźć kogoś kto ma te dwa multiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Daiwa ZILLION 1520SHL Tego sobie oglądałem ostatnio. Szukam po prostu multika pod jerki do 120-130g. Mam tranxa ale tego dał bym pod coś inny kij. I jest zastanowienie co by tu wybrać mam cc 201 ale szkoda mi tego rozmiaru do jerkow 80-130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 201 doskonale się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Nadać tak ale jak dla mnie do jerkow ma trochę za małe przełożenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Wczoraj przez cały dzień testowałem Daiwę Z z wędziskiem na blanku castingiwym St.Croix 5C70MHF2-B, c.w. 1/2 - 1 oz., długości 7’. Chyba zdołałem stworzyć zestaw idealny do cięższego łowienia. Nie znalazłem niczego czego możnaby się czepić. Rzutowo idealnie, w holu też. Używałem przynęt o ciężarze od około 12 do około 30 gramów. Co najważniejsze - wyważenie zestawu jest takie, że nie odczuwam jego wagi. Więcej powiem, tezę o tym jakoby taki zestaw miał zamęczać między bajki należy włożyć. Łowiło się bardzo komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Wczoraj przez cały dzień testowałem Daiwę Z z wędziskiem na blanku castingiwym St.Croix 5C70MHF2-B, c.w. 1/2 - 1 oz., długości 7’. Chyba zdołałem stworzyć zestaw idealny do cięższego łowienia. Nie znalazłem niczego czego możnaby się czepić. Rzutowo idealnie, w holu też. Używałem przynęt o ciężarze od około 12 do około 30 gramów. Co najważniejsze - wyważenie zestawu jest takie, że nie odczuwam jego wagi. Więcej powiem, tezę o tym jakoby taki zestaw miał zamęczać między bajki należy włożyć. Łowiło się bardzo komfortowo.A nie mówiłem ? . Jak dla mnie z seryjnych multików nie ma nic lepszego ani bardziej uniwersalnego do przynęt od 20 do powiedzmy 140 gramów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dlatego chyba tego krecka mam w planie jako universal pod.jerki i sandacza na ciężej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 A nie mówiłem ? . Jak dla mnie z seryjnych multików nie ma nic lepszego ani bardziej uniwersalnego do przynęt od 20 do powiedzmy 140 gramów. O tak, prawdę mówiłeś. Przesmarowałem Z - kę i zaprzągłem do roboty. Raz jeszcze dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Nadać tak ale jak dla mnie do jerkow ma trochę za małe przełożenieWystarczy zmienić przekładnie na 6,3:1/48$/ i jest szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Mój ideał do średni cięższego łowienia. Daiwa Z i wędzisko zbrojone w BB Custom Rods na blanku St.Croix Xtreme długości 7’. c.w. 10-28 g., 12-20 lb. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Fajny zestaw, ale gdzie tutaj średnio-ciężkie łowienie? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Fajny zestaw, ale gdzie tutaj średnio-ciężkie łowienie?Niby masz rację, ale co tym postem wnosisz do wątku? Pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Myślę, że komentarz jest jak najbardziej słuszny. Pojęcie jak to jest średnio-ciężko jest bardzo subiektywne. Dla mnie "średnio" kończy się na powiedzmy 25 - 30 g Temat również sugeruje coś innego. Miałem zestrojoną Daiwę Z + St. Croix 20 lb. Z racji, że nie należę do wielkoludów i nie mam dużych dłoni nie był to dla mnie komfortowy zestaw. Co nie znaczy, że i multiplikator i wędzisko są złe. Ed. Wydaje mi się, że jednouncjówkę trudno nazwać wędziskiem do ciężkiego łowienia, a Zetkę potraktować jako multiplikator typowo do średniego łowienia. I o to we wpisie chyba chodziło. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Koincydencja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi