Skocz do zawartości

Daiwa Z - multiplikator do ciężkiej roboty.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że komentarz jest jak najbardziej słuszny. Pojęcie jak to jest średnio-ciężko jest bardzo subiektywne. Dla mnie "średnio" kończy się na powiedzmy 25 - 30 g :) Temat również sugeruje coś innego. Miałem zestrojoną Daiwę Z + St. Croix 20 lb. Z racji, że nie należę do wielkoludów i nie mam dużych dłoni nie był to dla mnie komfortowy zestaw. Co nie znaczy, że i multiplikator i wędzisko są złe. 

Ed. Wydaje mi się, że jednouncjówkę trudno nazwać wędziskiem do ciężkiego łowienia, a Zetkę potraktować jako multiplikator typowo do średniego łowienia. I o to we wpisie chyba chodziło.

Kolega wstawił fotkę swojego zestawu, opatrzył subiektywnym komentarzem i się zaczęło. Oj, trzeba uważać co się pisze, bo przecież jak ktoś wystrzeli: "mój ideał do średnio-ciężkiego łowienia" to 1 uncja - to należy kolegów prostować, że ciężkie łowienie to przecież 400g na kiju itp.

Przepraszam za offa, już milczę.

Pozdrawiam,

Sławek

• Like 1

Zanim ocenisz, to popatrz kto kliknął "Lubię to". 

Jako pełnoprawni użytkownicy tego forum mamy chyba prawo napisać, że ten zestaw jest zbudowany stricte pod upodobania Roberta. Inni niekoniecznie mogliby mieć radochę  z jego użytkowania. Np. ja, a najbardziej mój nadgarstek, który z Zetką nie bardzo mógł się dogadać.

A cała rozmowa wynika z trochę mało precyzyjnego określenia "średnio - ciężki". Gdyby było napisane np. 15-40 g, to byłoby pięć wpisów mniej.  :good:

Peace  :innocent:

• Like 3

Oj Szanowni Koledzy...., nie chciałem, naprawdę. Ten zestaw ma służyć do łowienie do max - 45, no może 50 g. Użytkujący wędziska St. Croix wiedzą, że ich blanki są niedoszacowane w zakresie parametrów c.w. Dla mnie 50 g. na słodkiej wodzie, zwłaszcza w realiach polskich wód to średnio - ciężko, ale zważywszy, że idą Święta, mam dziś urlop, a w konsekwencji bardzo dobry nastrój ......, biję się w pierś i prostuję - to zestaw do średniego łowienia. Doprawdy nie wiem jakie to ma znaczenie, skoro parametry wędziska podałem, a multik chyba znany (wszak temat o nim).

Tak na marginesie. Przed laty, po osiągnięciu pełnoletności mój kolega jakimś cudem „załatwił” sobie w dowodzie osobistym, w rubryce wzrost, wpis - „wysoki”. Ma 175 cm. Zatem wszystko jest kwestią punktu odniesienia.

Edytowane przez robert.bednarczyk
  • Like 2

Nie wszystkoie. Ostatnio macałem kijek Wild River WRC90XHM2 teoretycznie do 340 gramów a w praktyce do 150-160 gramów.

Andrzeju nie przeczę, bo tego wędziska nie znam, ale Elite i Xtreme na 100% są znacznie niedoszacowane. Raz jeszcze dzięki za rady co do Z-ki. Genialny multik.

• Like 2

Ja mam Elite jakąś długą, koło 270 cm i chyba do 18g i nie jest mocno niedoszacowana

Nie wchodzę w jakieś głębsze polemiki, ale wiem jedno - kijem na blanku oznaczonym do 1 oz. (około 28 g.) spokojnie można rzucać do 45 g. Ponadto blanki castingowe i spinningowe Elite i Xtreme (w istocie to te same tylko inaczej malowane), pomimo oznaczenia takich samych parametrów c.w. różnią się znacznie - te castingowe są mocniejsze i bardziej niż spinningowe niedoszacowane.

Nie wchodzę w jakieś głębsze polemiki, ale wiem jedno - kijem na blanku oznaczonym do 1 oz. (około 28 g.) spokojnie można rzucać do 45 g. Ponadto blanki castingowe i spinningowe Elite i Xtreme (w istocie to te same tylko inaczej malowane), pomimo oznaczenia takich samych parametrów c.w. różnią się znacznie - te castingowe są mocniejsze i bardziej niż spinningowe niedoszacowane.

post-49222-0-44374100-1555748534_thumb.jpg

Akurat w przypadku siedmiostopowej uncjówki blanki elite i extreme znacząco się różnią. Miałem extrema, do 50 gram komfort, dało się rzucić nawet 80 gram. Elitka ma więcej materiału i były opisy na forum że dało się rzucić i 100 gram. 

5C76MHMF-G i 5C76MHMF-B to kolejny przykład który znam i znacznie różni się parametrami.

Widać żyłem w mylnym przeświadczeniu, że blanki Elite i Xtreme są identyczne pod względem parametrów, zakładając oczywiście ich tożsame przeznaczenie (casting, spinning). Takie twierdzenie padło ze strony osób bardzo fachowych, przerzucajacych setki wędzisk, zajmujących się ich importem i rodbuildingiem. Zweryfikuję to jeszcze.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...