slava Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Myślę, że komentarz jest jak najbardziej słuszny. Pojęcie jak to jest średnio-ciężko jest bardzo subiektywne. Dla mnie "średnio" kończy się na powiedzmy 25 - 30 g Temat również sugeruje coś innego. Miałem zestrojoną Daiwę Z + St. Croix 20 lb. Z racji, że nie należę do wielkoludów i nie mam dużych dłoni nie był to dla mnie komfortowy zestaw. Co nie znaczy, że i multiplikator i wędzisko są złe. Ed. Wydaje mi się, że jednouncjówkę trudno nazwać wędziskiem do ciężkiego łowienia, a Zetkę potraktować jako multiplikator typowo do średniego łowienia. I o to we wpisie chyba chodziło.Kolega wstawił fotkę swojego zestawu, opatrzył subiektywnym komentarzem i się zaczęło. Oj, trzeba uważać co się pisze, bo przecież jak ktoś wystrzeli: "mój ideał do średnio-ciężkiego łowienia" to 1 uncja - to należy kolegów prostować, że ciężkie łowienie to przecież 400g na kiju itp. Przepraszam za offa, już milczę. Pozdrawiam,Sławek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zanim ocenisz, to popatrz kto kliknął "Lubię to". Jako pełnoprawni użytkownicy tego forum mamy chyba prawo napisać, że ten zestaw jest zbudowany stricte pod upodobania Roberta. Inni niekoniecznie mogliby mieć radochę z jego użytkowania. Np. ja, a najbardziej mój nadgarstek, który z Zetką nie bardzo mógł się dogadać.A cała rozmowa wynika z trochę mało precyzyjnego określenia "średnio - ciężki". Gdyby było napisane np. 15-40 g, to byłoby pięć wpisów mniej. Peace 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Oj Szanowni Koledzy...., nie chciałem, naprawdę. Ten zestaw ma służyć do łowienie do max - 45, no może 50 g. Użytkujący wędziska St. Croix wiedzą, że ich blanki są niedoszacowane w zakresie parametrów c.w. Dla mnie 50 g. na słodkiej wodzie, zwłaszcza w realiach polskich wód to średnio - ciężko, ale zważywszy, że idą Święta, mam dziś urlop, a w konsekwencji bardzo dobry nastrój ......, biję się w pierś i prostuję - to zestaw do średniego łowienia. Doprawdy nie wiem jakie to ma znaczenie, skoro parametry wędziska podałem, a multik chyba znany (wszak temat o nim). Tak na marginesie. Przed laty, po osiągnięciu pełnoletności mój kolega jakimś cudem „załatwił” sobie w dowodzie osobistym, w rubryce wzrost, wpis - „wysoki”. Ma 175 cm. Zatem wszystko jest kwestią punktu odniesienia. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez robert.bednarczyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Użytkujący wędziska St. Croix wiedzą, że ich blanki są niedoszacowane w zakresie parametrów c.w. Nie wszystkoie. Ostatnio macałem kijek Wild River WRC90XHM2 teoretycznie do 340 gramów a w praktyce do 150-160 gramów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Napisz dokładnie o jakie porównanie chodzi.Ciężko będzie znaleźć kogoś kto ma te dwa multiki.mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Nie wszystkoie. Ostatnio macałem kijek Wild River WRC90XHM2 teoretycznie do 340 gramów a w praktyce do 150-160 gramów.Andrzeju nie przeczę, bo tego wędziska nie znam, ale Elite i Xtreme na 100% są znacznie niedoszacowane. Raz jeszcze dzięki za rady co do Z-ki. Genialny multik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Ja mam Elite jakąś długą, koło 270 cm i chyba do 18g i nie jest mocno niedoszacowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Ja mam Elite jakąś długą, koło 270 cm i chyba do 18g i nie jest mocno niedoszacowanaNie wchodzę w jakieś głębsze polemiki, ale wiem jedno - kijem na blanku oznaczonym do 1 oz. (około 28 g.) spokojnie można rzucać do 45 g. Ponadto blanki castingowe i spinningowe Elite i Xtreme (w istocie to te same tylko inaczej malowane), pomimo oznaczenia takich samych parametrów c.w. różnią się znacznie - te castingowe są mocniejsze i bardziej niż spinningowe niedoszacowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Nie wiem, czy można nazwać to niedoszacowaniem, może https://youtu.be/emCG9JQaTbc?list=PLWifZT59JWzIpngzWyNq5et1k6hZCA2R3&t=489 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Nie wchodzę w jakieś głębsze polemiki, ale wiem jedno - kijem na blanku oznaczonym do 1 oz. (około 28 g.) spokojnie można rzucać do 45 g. Ponadto blanki castingowe i spinningowe Elite i Xtreme (w istocie to te same tylko inaczej malowane), pomimo oznaczenia takich samych parametrów c.w. różnią się znacznie - te castingowe są mocniejsze i bardziej niż spinningowe niedoszacowane. Akurat w przypadku siedmiostopowej uncjówki blanki elite i extreme znacząco się różnią. Miałem extrema, do 50 gram komfort, dało się rzucić nawet 80 gram. Elitka ma więcej materiału i były opisy na forum że dało się rzucić i 100 gram. 5C76MHMF-G i 5C76MHMF-B to kolejny przykład który znam i znacznie różni się parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Widać żyłem w mylnym przeświadczeniu, że blanki Elite i Xtreme są identyczne pod względem parametrów, zakładając oczywiście ich tożsame przeznaczenie (casting, spinning). Takie twierdzenie padło ze strony osób bardzo fachowych, przerzucajacych setki wędzisk, zajmujących się ich importem i rodbuildingiem. Zweryfikuję to jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Polecam. https://castmania.jimdo.com/artyku%C5%82y/multiplikatory/daiwa-z-2020-shl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Właśnie jedzie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Ładne to to nie jest, ale o gustach się nie dyskutuje i nie o "ładność" tutaj chodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Eeeee, ładna. I tu się spawdza powiedzenie, że czerwone są najszybsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Mnie tam się podoba ale wiadomo, są gusta i guściki . Będzie służyła do cięższego jerkowania w expresie, mniej kręcenia a jerki mały opór w wodzie stawiają. Linki Varivasa Pe Max 8x sa w dobrej cenie, wziąłem na zapas 2 szpulki 300 metrów PE 4. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Skrobnij coś, Andrzeju, jak podasz to Ferrari testom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Witam Panowie, miałby może ktoś jakieś "tajne" namiary gdzie dobrze kupić nową, lub idealną Z 2020????. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Witam Panowie, miałby może ktoś jakieś "tajne" namiary gdzie dobrze kupić nową, lub idealną Z 2020????. Pozdrawiam SebastianZapytaj kolegi pilot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi