krycek Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Jak sie rozleci To dam znac <_< ale cos mi sie wydaje ze teoria, teoria a praktyka, praktyka - nie zapominaj ze to delikatny kijek - przeciazen nie bedzie za duzychCo do wywazania szczytowki to byl poniekad taki zamiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 No nie rozlecieć to się nie rozleci <_< Właściwie to jakoś trudno mi wyobrazić konsekwencje zastosowania takich nici, ale sporo ludzi zajmujących się Rodbuildingiem oraz producenci nici twierdzą że metalika się nie stosuje do oplotu przelotek. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w temacie który robi to zawodowo ? Proponuję spytać Pana Ireneusza Matuszewskiego i myślę że to osoba o przeogromnej wiedzy i odpowiednia która wypowie się na temat stosowania metalika.Na forum widziałem sporo kijaszków w metalicznych przelotkach więc sam nie wiem czy to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Mam wrazenie ze troche inne mamy podejscie do calego tematu. Lubie czytac i patrzec jak inni robia pewne rzeczy ale staram sie dochodzic do pewnych rzeczy sam, chocby popelniajac przy tym bledy - sprawia mi to wiecej radosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Mam wrazenie ze troche inne mamy podejscie do calego tematu. Lubie czytac i patrzec jak inni robia pewne rzeczy ale staram sie dochodzic do pewnych rzeczy sam, chocby popelniajac przy tym bledy - sprawia mi to wiecej radosci. Jedyny błąd jaki zauważyłem tak co mnie razi to te czerwone omotki w 1-m kijaszku , to w zasadzie wygląda jak taśma izolacyjna , metalik elegancki jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Krysek ,bardzo ładna wedka i najważniejsze sprawdzona w boju.Sam byłem posiadaczem kijka na tym blanku.Jedyne co może razić to przydługa omotka,za czym idzie odpowiednio więcej jednak ważącego co nie co lakieru.A co do użycia nici metalicznej,można właśnie ja zastosować w kijach UL, w celu odchudzenia kijka ,gdyż właśnie ona najmniej nasiąka lakierem. Wyplatanka boomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Zdaje mi się że mamy podobne podejście do tematu . Ja też lubię czytać , podglądać jak robią to inni i wykonywać. Nie mam zamiaru krytykować kogoś bezpodstawnie ,wyraziłem tylko wątpliwość czy taka nić nadaje się do takich celów i tyle w temacie. Na pewno ładnie to wygląda, ale czy jest to poprawnie to nie mnie się wypowiadać a temat trzeba podnieść bo jak zauważyłeś są inni którzy też czytają , podglądają i robią swoje kijaszki i po co mają powielać ewentualne błędy. Jeżeli czujesz się urażony to SORRY ale nie było to moim zamiarem.Wyraziłem też opinię że twoja praca bardzo mi się podoba , jest staranna i przeprowadzona perfekcyjnie i też tyle w temacie a dobór komponentów przecież można zmienić następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Nikt sie nie uraza Dzieki jeszcze raz za opinie - te krytyczne jak i te slodzace, obie trafiaja tam gdzie trzeba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Proponuję test. Weźcie sobie dwie przelotki na zmarnowanie 30tkę i jedną 6-7 kę. Zaomotkujcie do stalowej rurki grubościennej, takiej fi 10mm. Polakierujcie, odczekajcie swoje i spróbujcie wyrwać z takiej rurki zmocowanej na sztywno. Uprzedzam nie będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Taki test jak proponujesz chyba sprawy nie rozstrzygnie. Nie chodzi o jednorazowe wyrywanie przelotki, ale o tysiące rzutów po których pracujący blank luzuje słabiej przymocowane przelotki.Wtedy taka słabiej przymocowana albo zniszczy blank przy następnym rzucie albo w najlepszym przypadku odpadnie od niego . Może w delikatnych kijaszkach nie ma to takiego znaczenia ale skoro kolega Krycek jest profesjonalistą to pewnie weźmie to pod uwagę. Wiem że bardzo ważne jest przy przywiązaniu przelotek odpowiedni nacisk nici aby przelotki się nie luzowały lub mocniej przymocowane nie zniszczyły blanku, to taka nić metaliczna w którą nie wsiąka lakier na 100% będzie słabiej przymocowana od przelotki przywiązanej nylonem gdzie lakier przesiąknie cały oplot . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Nacisk jest ważny dlatego, że nić nylonowa się kurczy kiedy dostanie wilgoci. Tyle, że zostaje tak jak się skurczyła w żywicy. Jeśli wstępnie miała spore napięcie, to po schnięciu większe. Nić metalizowana jeśli nie jest na jakimś cienkim rdzeniu nylonowym, można powiedzieć, że nie kurczy się wcale. Luzują się i nylonowe i metaliczne. Moim zdaniem tylko dlatego, że gdzieś przy omotkowaniu coś poszło nie tak. Zgodzę się, że żywica penetruje mniej nić synteteyczną ale nie dopatrywałbym się w tym przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Generalnie chodzi o wcześniejsze stwierdzenie ,że omotka z nici metalicznej trzyma słabiej .Być może, ale moim zdaniem to fajne rozwiązanie przy kijach lekko zbrojonych,bo zużywa się mniej lakieru.Widziałem kije w uznanej w jednej z bardziej uznanych naszych pracowni wykonane w całości na metaliku i nie były to L czy UL,lecz poważne kije na duże rybki.Więc chyba Fachmani wiedzą co robią i nie dla mnie nie ma tematu do dyskusji.Choć poteoretyzować zawsze można Sam zamierzam w najbliższych dniach użyć matalika przy wymarzonym UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Odswiezam watek projektem na blanku dobrze juz znanym, sandaczowka ze stajni MHX P844-2. Przelotki to alconite'y Y25-16-10 L8-5-5-5-5 oraz sic ICFST 5 na szczycie. Waga blanku to 168g. Split grip i kolejna wplatanka - tym razem skrotow nie bylo i nitka po nitce wyplatane przez jakies 6-8h lacznie. Rzucalem i wracalem do tego wyplotu przez jakies 2 miesiace Ponizej kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Ślicznośći !!! Wyplotka też miodna jesteś fachura !!!Gratuluję !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Krystian kozak kijek,no i blank wybrałeś fajny Pozdro.Wobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Graty,graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Niesamowita wyplatanka, na zdjęciu wygląda jak naklejona grafika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Krycek a może pokusisz się o mały tutorial jak zmajstrować taką cudną wyplotkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Wędeczka super.Lakierek wzorowo.Ja bym tylko zamienił 5L po 8 na 6L,ale to tylko moja subiektywna opinia.Natomiast wyplatanka wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Krycek a może pokusisz się o mały tutorial jak zmajstrować taką cudną wyplotkę ? Można byłoby się pokusić napisać artykuł jak zrobić wyplatankę, myślę że chętnie zostałby umieszczony na stronie głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Super ślicznie Gratulacje . Ładnie kolory dobrane i lakier wzorowo położony ,wędeczka estetyczna i pięknych rybek na nią życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Krycek a może pokusisz się o mały tutorial jak zmajstrować taką cudną wyplotkę ? Można byłoby się pokusić napisać artykuł jak zrobić wyplatankę, myślę że chętnie zostałby umieszczony na stronie głównej Przejrzyj dokładnie forum a znajdziesz tutorial dotyczący wyplatanki który nadzorował pan Matuszewski z FC a wyplatali forumowicze , był osobny wątek który został wysoko oceniony a jak chcesz więcej to możesz zakupić program komputerowy specjalnie do wyplatanek . Wzorów tysiące nic tylko wyplatać. Są też książki , broszury publikacje a w necie tutoriali też sporo gdzie szczegółowo jest to opisane i przedstawione w pdf, więc dla szukaczy nic trudnego coś takiego znaleźć. Wpisz w google decorative wrapping pdf a znajdziesz sporo , zapewniam.N.p http://www.rodbuildingtutorials.com/Crosswrapping%20Tutorial s/CrossWrap%20B%20D%20Ehler.pdfProgram do wyplatanek nazywa się VisualWrap http://threadcentral.net/a można go kupić np. tu : http://www.mudhole.com/Rod-Wrapping-Aides/Visual-Wrap-Softwa reMożna się złożyc i w kilku coś takiego zakupić bo nie chcę zachęcać do piractwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Dziekuje Wam za mile slowa Wędeczka super.Lakierek wzorowo.Ja bym tylko zamienił 5L po 8 na 6L,ale to tylko moja subiektywna opinia.Natomiast wyplatanka wymiata Jakbym byl w pl to moze i tak - ale w uk prawie mrozow nie ma wiec nie ma potrzeby isc w wieksze przelotki, zawsze to szczyt ciut szybszy Pare slow o wyplatance. Ta powyzej jest dziecinnie prosta, nitka po nitce, trzy jednego koloru a potem trzy kolejnego. Na poczatku po jakis 1.5h wyplatania okazalo sie ze zaczalem zle i ze przeplot mi wychodzi poziomo zamiast pionowo - trzeba bylo zaczac od nowa No i metaliczna linka jest duzo ciezsza w utrzymaniu 'w lini' takze polecam zwykle nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Krycek,nie zrozumieliśmy się ,nie wszystkie6L tylko jedną zaraz po 8ce ,chodzi tylko i wyłącznie o wrażenia wizualne reszt jak najbardziej 5L a nawet mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 W linku który wstawiłem (pdf) jest wyjaśnienie sprawy jak uzyskać przecięcie pionowe a jak poziome , zobacz Cross Wraps 21 i potem zobacz Cross Wraps 22 dla zainteresowanych polecam przeglądnąć dokładnie serwis http://threadcentral.net/bo może okazać się że wcale nie trzeba kupować programu a interesujący nas wzór występuję jako sekwencja kolejności układania nici ,podany jest rodzaj nici a także ilość kolejnych powtórzeń a wygląda to mniej więcej tak:TITLE: Blue ShadeSection: 1Cross X 91 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Out band 1 init# 1 passes 8 % 1 !Section: 2Cross X 82 Y 50 Spool_Up 5 Spool_Dn 5 Up band 4 init# 4 passes 1 % 1 !Cross X 81 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 78 Y 50 Spool_Up 5 Spool_Dn 5 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 77 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 75 Y 50 Spool_Up 5 Spool_Dn 5 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 74 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 73 Y 50 Spool_Up 5 Spool_Dn 5 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 71 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 70 Y 50 Spool_Up 5 Spool_Dn 5 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 67 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 66 Y 50 Spool_Up 5 Spool_Dn 5 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 62 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 4 init# 4 passes 1 % 1 !Cross X 61 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 58 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 57 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 55 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 54 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 53 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 51 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 50 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 47 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 46 Y 50 Spool_Up 4 Spool_Dn 4 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 42 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 4 init# 4 passes 1 % 1 !Cross X 41 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 38 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 37 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 35 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 34 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 33 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 31 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 30 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 27 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 26 Y 50 Spool_Up 3 Spool_Dn 3 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 22 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 4 init# 4 passes 1 % 1 !Cross X 21 Y 50 Spool_Up 1 Spool_Dn 1 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 18 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 17 Y 50 Spool_Up 1 Spool_Dn 1 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 15 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 14 Y 50 Spool_Up 1 Spool_Dn 1 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 13 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 11 Y 50 Spool_Up 1 Spool_Dn 1 Up band 2 init# 2 passes 1 % 1 !Cross X 10 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 7 Y 50 Spool_Up 1 Spool_Dn 1 Up band 3 init# 3 passes 1 % 1 !Cross X 6 Y 50 Spool_Up 2 Spool_Dn 2 Up band 1 init# 1 passes 1 % 1 !Cross X 2 Y 50 Spool_Up 1 Spool_Dn 1 Up band 4 init# 4 passes 1 % 1 !Section: 3Cross X 99 Y 50 Spool_Up 6 Spool_Dn 6 Up band 1 init# 1 passes 3 % 1 ! Spool 1 Black ~ 1 0 0Spool 2 Dark Blue ~ 0 0 128Spool 3 Royal Blue ~ 56 51 162Spool 4 Light Blue ~ 100 170 227Spool 5 White ~ 255 255 255Spool 6 White ~ 255 255 255Spool 7 468 Purple ~ 136 0 136Spool 8 6778 Yellow ~ 255 255 128Spool 9 Gold ~ 214 140 41Spool 10 Black ~ 1 0 0Spool 11 Navy ~ 50 51 88Spool 12 Charcoal ~ 132 104 91Trochę to zagmatwanie wygląda ale wcale nie jest to skomplikowane a po przeczytaniu pdf spryciarze zajarzą o co w tym wszystkim chodzi polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Krycek,nie zrozumieliśmy się ,nie wszystkie6L tylko jedną zaraz po 8ce ,chodzi tylko i wyłącznie o wrażenia wizualne reszt jak najbardziej 5L a nawet mniej Teraz wszystko jasne @mrWhite7 - ten pdf ktory zalinkowales to swietna pomoc, z niego wlasnie korzystalem - dobry material do inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi