Skocz do zawartości

Długi cast do lekkich i średnich przynęt

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Jest temat "Długi cast pod duże gumy", a mnie interesuje wędzisko castingowe-boleniowe, CW w zakresie od 3-18 do 5-25g i długości od 240 do 270cm, w cenie około 300PLN (max 500). Niestety, wędziska castingowe rzadko przekraczają 210cm, a to zbyt krótko na bolenia.

Czy oprócz rękodzielniczych, może mi ktoś coś podpowiedzieć?

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

A chociażby seria St, Croix Wild River, czy Legend Elite Salmon&Steelhead

Edit. 

Można też kupić sprawdzone wędzisko spinningowe, następnie oskórować i dać do przezbrojenia...

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 3

Jak nie ma jak są. U mnie w szafie nawet aktualnie na wydaniu jest rodzimy BLAAS długości 3,05 i rzutowo tak 3-15. Nawet swego czasu trochę boleni na okolicznych wodach polowil chociaż miał być do innych celów

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

cd111dec840c73c0ae8c05d3f2b47123.jpg

Edytowane przez mifek
  • Like 4

Jak nie ma jak są. U mnie w szafie nawet aktualnie na wydaniu jest rodzimy BLAAS długości 3,05 i rzutowo tak 3-15. Nawet swego czasu trochę boleni na okolicznych wodach polowil chociaż miał być do innych celów

(...)

KUPIONE!!! :D

• Like 3

musztarda po obiedzie ale co mi szkodzi.mam szekspira 2,9m do 18g.jest to przerobiony przez Saksa z Zielonej góry picker.mam go już z8 lat.jak dożyje to jutro cykne portret temu kijkowi

Edytowane przez krzysiek gżybek
  • Like 1

Jest temat "Długi cast pod duże gumy", a mnie interesuje wędzisko castingowe-boleniowe, CW w zakresie od 3-18 do 5-25g i długości od 240 do 270cm, w cenie około 300PLN (max 500). Niestety, wędziska castingowe rzadko przekraczają 210cm, a to zbyt krótko na bolenia.

Czy oprócz rękodzielniczych, może mi ktoś coś podpowiedzieć?

Czemu zamknąć temat ?

Może niech inni użytkownicy się wypowiedzą, pewnie chętnie wszyscy przeczytają inne propozycje ;)

• Like 4

Ja do takiego łowienia używam major craft n-one nsl-t832m/bf, który ogarnia mi przynęty od 6 do 22gr. Łowię głównie na S4P (9,5 lub 13cm), poppery i na płytko schodzące woblery. Króciaki mi się nie sprawdzały bo ciężko mi się nimi animowało przynęty nad podwodnym zielskiem w większej odległości od brzegu, kij jest super ale teraz szukałbym czegoś ciut krótszego - właśnie około 2,3-2,4m. Marzy mi kij na blanku suzuki rxf-12lb-762, ale finanse nie pozwalaja na zakup

Edytowane przez pointman
  • Like 2

Cześć, przepraszam że zawracam głowę ale zanim wybiorę się wiosną na bolenie minie trochę czasu, mam kilka pytań na temat tego BLAASA.

Oceniłeś praktyczne CW na 3-15g to wartości graniczne, czy komfortowe bo wędzisko opisane 1,5-11g?

Jakie odległości rzutów osiągałeś przy tych przynętach?

Moc wędziska opisana do 6lb, a jakiej mocy linek używałeś?

Jak się zachowywał z boleniem na końcu?

• Like 1

Hej Alex.

To dość specyficzny kij. Przynajmniej taki był dla mnie ale ja byłem wychowany na krótki fastach i.... Spotkanie z tym kijem było dla mnie koniecznością nauki rzucania na nowo. Zupełnie inna technika rzucania, ładowania kija itp. ale warto. Jeśli chodzi o ryby no cóż... Taka trochę guma z majtek. Bolki są dość spokojne, hol przyjemny mniej nerwowy. Co do opisu... Jego opis jak myślę pochodzi z wersji spinningowej tego kija i tam faktycznie jako tako to działało. Kumple mieli na nim kije na jazie (forecast). Bardzo sobie chwalili. U mnie sluzyc miał jako kij na przelewy. Smuzaki itp. ew czasem jakimś mniejszym wobkiem za bolkiem. Co do linki.... Zawsze łowię na plecionki i u mnie jej moc niea znaczenia bo zawsze mam.... Przypominam z FC i to on jest slisle powiązany z mocą kija. Najczęściej na tym kiju miałem linkę o średnicy 0,16-0,20mm. Więcej nie trzeba. Klasowa linka 4/5 lb to właśnie coś ok 0,18-0,20mm.

W razie czego pytaj śmiało

• Like 1