Skocz do zawartości

Długi cast do lekkich i średnich przynęt

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Aha co do opisu i mojej opinii. U mnie jak widziałeś na foto robił głównie z morrum'em. Ten nawet mimo availa nie pozwala rozwinac skrzydeł. Może teraz jak już więcej potrafię i mam lepsze multiki wycisnął bym z niego niższy pułap. Nie wiem od 2 latach stal nieużywany. Co do góry... Najwięcej rzucałem ok 16 g ale... To były dziwne rzuty bo kij dość miękki a ja na ogół wole Fasty

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Dzięki Rfale za obszerne informacje. Wypróbuję go na kleniojaziach gdy tylko pogoda będzie bardziej przyjazna. Niestety na bolenia musi poczekać do majówki, ale już się zbroję... :)

Dla mnie to wędzisko to też będzie nowość, bo jeszcze nie miałem w ręku kijka ze spiralnie rozmieszczonymi przelotkami. Będzie trzeba poeksperymentować. ;)

• Like 3

Dzięki Rfale za obszerne informacje. Wypróbuję go na kleniojaziach gdy tylko pogoda będzie bardziej przyjazna. Niestety na bolenia musi poczekać do majówki, ale już się zbroję... :)

Dla mnie to wędzisko to też będzie nowość, bo jeszcze nie miałem w ręku kijka ze spiralnie rozmieszczonymi przelotkami. Będzie trzeba poeksperymentować. ;)

Eksperymentuj eksperymentuj.A jako że z tego co czytam to bardziej właśnie kleniojaziówka niż boleniówka,w razie niedogadania się z kijem zastukaj do mnie :) ;) .

Może i ja wrócę po paru latach nieobecności nad rzekę?Czuwaj :)

• Like 1

Mam wędki i w spirali i w standardzie. Ja nie odczuwam żadnej różnicy pomiędzy nimi, no ale ja się dopiero uczę ;) Ponadto aby w miarę obiektywnie to ocenić to trzeba by mieć 2 identyczne kije: jeden w spirali, a drugi w standardzie i wtedy jakieś tam różnice pewnie by się wyłapało ...  B) 

• Like 1

Też jestem zainteresowany zakupem casta około 230 cm do 20g. Połów szczupaka na zarośniętych płyciznach , woblerki i gumy. Znacie jakieś kije które się sprawdzą?

Co prawda nieco krótszy i nieco mocniejszy, ale na szczupaki przy określonych przez Ciebie warunkach sprawdził mi się więcej niż przyzwoicie http://www.okonek.com.pl/okuma-wdka-black-rock-cast-p-6055.html. Mam go wśród moich "zalegaczy" bo szczupaki zeszły na margines moich zainteresowań. Jeśli byłbyś zainteresowany, napisz na PW.

Też jestem zainteresowany zakupem casta około 230 cm do 20g. Połów szczupaka na zarośniętych płyciznach , woblerki i gumy. Znacie jakieś kije które się sprawdzą?

Abu Garcia Svartzonker 7'5" 2,26cm ML 6-21g Casting  / 127g

Svartzonker Black Series 7´2" 6-22g Casting / 145g

Dragon Guide Select Bandit Cast: 230 cm., c.w. 5 - 25 g. Miałem i znów mam  :D  Fajna sprężysta dzidka o akcji fast bardzo ładnie pracująca :)

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Teraz na takich łowiskach używam Avida 213cm do 17g. Przyszła koncepcja że lepszy będzie dłuższy w dwuskładzie. Zastanawiam się nad budową w pracowni czegoś w rozsądnych pieniądzach, chyba że na giełdzie coś trafię. Sławek, ten Dragon nada się do ciągania woblerków 7cm przez zielsko i zawrócenia szczupaka 80cm ?

Do woblerków ciągania nada się spokojnie, a szczupak 80 cm. to w moich łowiskach wydarzenie jest i wtedy kartkę w kalendarzu maluję na czerwono albo czarno w zależności od tego czy yebnięty został  :(  czy nie  :) Ja 80-tki na niego nie miałem, miałem za to 60-tki i jakoś problemów nie było  :) 

Tanio nie znaczy bardzo tanio.

Znalezione, zaznaczam nie moje, nie używałem takiego, może ktoś się wypowie i doradzi czy ujdzie.

https://www.olx.pl/oferta/kolowrotek-okuma-ceymar-c-266wlx-casting-konger-inpact-198-cm-30-80-CID767-IDy1Pto.html#b70fa002b9

Ale czy się nie zrazisz do castingu używając ten zestaw nie wiem. 

Kolega rozpoczynając przygodę z castingiem i mając do dyspozycji budżetowy zestaw potem musiał się spowiadać z brzydkich wyrazów.

Obecnie sezon się kończy lepiej do maja dozbierać parę stówek i mieć potem święty spokój.   

• Like 1

Zestaw to: multik, kij, plecionka ? ...a 300-400? może być krótko :(

Da się złożyć zestaw za 400.

Tylko trzeba wiedzieć dokładnie czego się chce i jakich przynęt będzie się używać.

Kolega chce kij do 100 g, a jednocześnie pisze, że łowi głównie na slidery. 10 pływająca to 36 g, z takim kijem nie będzie fajnie.

A.

• Like 1

Da się złożyć zestaw za 400.(...)

Wątpię, chyba że mocno "przełowiony" z giełdy, ale i o to trudno. Mój pierwszy zestaw Black Rock Cast 10-35g + Tatula z giełdy kosztował mnie około 500 PLN i uważam że miałem dużo szczęścia.

Przy budżecie do 400 PLN wędzisko będzie "średnie", a multiplikator "mizerny". :(

(...)Kolega chce kij do 100 g, a jednocześnie pisze, że łowi głównie na slidery. 10 pływająca to 36 g, z takim kijem nie będzie fajnie.

Tutaj zgadzam się w 100%. Po co hałubica do strzelania loftkami? Wspomniana OKUMA z powodzeniem radzi sobie z 40-gramowymi przynętami a to ciężar przeciętnych, typowych sliderów. Chyba że przymiarka jest do znacznie cięższej amunicji typu glider SALMO Sweeper 17cm, lub Jack 18cm, w tym przypadku gratuluję łowisk obfitujących w rekordowe "submarine" ;)

• Like 2

Szkoda, że to zaśmiecanie tematu o trochę innym sprzęcie.

Polecam dragon millenium jerk cast. Na Olx jeden za stówkę wisi. A multiplikator do tego na giełdzie upolujesz. Ostatnio wisiała daiwa tdz 103hl za tę kasę. Da się.

• Like 1

Szkoda, że to zaśmiecanie tematu o trochę innym sprzęcie.(...)

Słusznie, jako założyciel tematu, mam prośbę do Moderatorów o przeniesienie postów #36 - #44 do odpowiedniego tematu i skasowanie niniejszego posta... 

Dziękuję. :)

Edytowane przez Alexspin

#Sopo, ten temat jest o długich wędziskach castingowych do lekkich i średnich przynęt, a Ty pytasz o wędzisko do 100g. Ten zakres c.w. ujęty jest w tematach:

http://jerkbait.pl/topic/94304-d%C5%82ugi-cast-pod-du%C5%BCe-gumy/

http://jerkbait.pl/topic/29198-pierwszy-zestaw-castingowy/

http://jerkbait.pl/topic/98097-kastking-wiem-wiem-bedzie-lincz/

Nie masz za co przepraszać, ale zanim coś napiszesz, spróbuj najpierw poczytać... ;) :)

Ps

Na wyrost, gdybyś chciał popytać o Ultra Light Casta, to też jest odrębny temat http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/

Edytowane przez Alexspin

• 6 miesięcy temu...

Jak nie ma jak są. U mnie w szafie nawet aktualnie na wydaniu jest rodzimy BLAAS długości 3,05 i rzutowo tak 3-15. Nawet swego czasu trochę boleni na okolicznych wodach polowil chociaż miał być do innych celów

Ostatnio udało mi się wreszcie częściowo przetestować tego Blaasa. Częściowo, bo bez ryby, ale w pewnym zakresie wyrobiłem sobie pogląd na niego. Wędzisko miękkie, a nawet bardzo miękkie. Rzuty przynętą 7-12g niestety na niezadowalające odległości przy bezwietrznej pogodzie. Wędzisko mało dynamiczne, wędziskiem 4-10g/168cm takie same przynęty rzucam co najmniej dwa razy dalej i to pod silny wmordęwind. Bardzo prawdopodobne, że muszę poświęcić więcej czasu na naukę rzucania takim wędziskiem, nigdy nie miałem tak miękkiego.

Za to wyczucie pracy przynęty wręcz niesamowite, czuje się pracę ogonka 4-calowego twistera, 10-gramowy Hornet prowadzony średnim tempem ugina szczytówkę za każdym swoim wahnięciem, a każde uderzenie przynęty o podwodną przeszkodę przenosi do ręki jak 12V.

Muszę go jeszcze wypróbować do łowienia kleni na powierzchniowe przynęty, smużaki wypuszczane z prądem, może w tym zakresie zda egzamin.