Skocz do zawartości

Długi cast do lekkich i średnich przynęt

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć poszukuje wędki castingowej o długości ok.230cm i cw ok. 10-40g. Ma to być mój lżejszy zestaw. (Mam mocniejszego do większych przynęt cw. 30-110g). Na szczupaka, sporadycznie sandacz. Przynęty to wahadła , wirówki , mniejsze wobki, gumy.. co polecacie w takiej konfiguracji? Budżet to +-400 zł. 

Jaxon? Mam nieco krótszy wariant do 35 g i mnie nie zachwycił. Potwornie "suchy".

Nie potwierdzam.

Mam Grey Stream Casting 10-35g/265cm i jestem z niego zadowolony. W zestawie z Tatulą 100HSL (szpula standardowa) i linką Kastinking 0,22mm/25Lb w pełnym komforcie obsługuje przynęty 15-30g (lżejszych i cięższych nie używam). Ponadto jest wystarczająco czuły w zakresie swoich parametrów.

• Like 2

Nie potwierdzam.

Mam Grey Stream Casting 10-35g/265cm i jestem z niego zadowolony. W zestawie z Tatulą 100HSL (szpula standardowa) i linką Kastinking 0,22mm/25Lb w pełnym komforcie obsługuje przynęty 15-30g (lżejszych i cięższych nie używam). Ponadto jest wystarczająco czuły w zakresie swoich parametrów.

A to ciekawe jak się odczucia mogą różnić. Ja chyba lubię "cieplejsze" kijki. Ale tego Jaxona kupiłem w ciemno, jak tylko zobaczyłem długość i cenę, więc bardzo dobrze, że jest. Pełni u mnie rolę zapasowego kijka. 

• 3 miesiące temu...

"budżet 300 +/-50zł" a musi być taki drogi?

https://www.wedkarski.com/114-wedki-castingowe?filter=1&sort=4&manuf%5B%5D=8&pricei=&pricea=&af3i=&af3a=&af6i=&af6a=&af7i=&af7a=&af24i=&af24a=

(link wyłącznie poglądowy).

Edytowane przez Alexspin

Nie musi być taki drogi, nawet im taniej tym lepiej ale słyszałem, że te jaxon'y to nie są zbyt fajne... chyba,że zle slyszalem

Nie musi być taki drogi, nawet im taniej tym lepiej ale słyszałem, że te jaxon'y to nie są zbyt fajne... chyba,że zle slyszalem

To obiegowa opinia, nie zawsze się potwierdza. Generalnie opinia ta wynika z nieco niechlujnego wykończenia i kupując kijek Jaxona trzeba zwrócić uwagę na liniowość wklejenia przelotek i ich mocowanie, ale Seria Grey Stream zbiera zupełnie przyzwoite opinie, na Forum jest odrębny temat http://jerkbait.pl/topic/105020-kije-jaxon-grey-stream/.

Z mojego doświadczenia, jestem po użytkowaniu przez jeden sezon Grey Stream Cast 10-35g i jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1