Skocz do zawartości

Wahadłówki na szczupaka

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Uoooo temat rzeka, a właściwie jezioro. Jaka głębokość chociaż Cię interesuje, pora roku?

Z grubsza powiem tak, klasyka jest nieśmiertelna.

Gnom i Alga z Polspingu. Nr 1-3 w zależności na czym szczupak żeruje. Na płytką wodę są dostępne modele z cienkiej blachy. Kilka Morsów też nie zawadzi.

Kolory klasycznie srebro, złoto, brąz (chrom, mosiądz, miedź) -zależnie od okoliczności i upodobań ale złoto jest uniwersalne. Zazwyczaj łowność poprawia "celownik" w postaci czerwonej płetrwki przy kotwiczce.

Nie sposób nie polecić Rybki naszego nadwornego klepacza Jacka ????

Edytowane przez MZieli10
  • Like 3

Uoooo temat rzeka, a właściwie jezioro. Jaka głębokość chociaż Cię interesuje, pora roku?

Z grubsza powiem tak, klasyka jest nieśmiertelna.

Gnom i Alga z Polspingu. Nr 1-3 w zależności na czym szczupak żeruje. Na płytką wodę są dostępne modele z cienkiej blachy. Kilka Morsów też nie zawadzi.

Kolory klasycznie srebro, złoto, brąz (chrom, mosiądz, miedź) -zależnie od okoliczności i upodobań ale złoto jest uniwersalne. Zazwyczaj łowność poprawia "celownik" w postaci czerwonej płetrwki przy kotwiczce.

Nie sposób nie polecić Rybki naszego nadwornego klepacza Jacka

w blachach Polspinningu koniecznie wymiana kotwic. Oryginalne się do niczego nie nadają, ale blacha łowna :) 

• Like 1

Woda czysta, płytka (do 3-4 metrów),błystki raczej z cieńszej blachy, bo zamierzam popróbować trochę opadu :) I, może zabrzmi to infantylnie, ale takie, które nie będą....rdzewieć. Bo mam kilka szczupakowych wahadłówek, ale po roku/dwóch rdzewieją ;/

Woda czysta, płytka (do 3-4 metrów),błystki raczej z cieńszej blachy, bo zamierzam popróbować trochę opadu :) I, może zabrzmi to infantylnie, ale takie, które nie będą....rdzewieć. Bo mam kilka szczupakowych wahadłówek, ale po roku/dwóch rdzewieją ;/

Nie prowadzę wahadłówek jednostajnie i ta, o której wspomniałem wyżej jak najbardziej nadaje się do opadu.

Koszt w granicach 7 zł raczej nie powinien puścić Cię z torbami, nawet jakbyś miał ją co roku wymienić...

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

3-4 m to śmiało klasykami do ok. 30g. połowisz.

Płytko to jest 1-1.2 m ????

Pamiętaj, że im blacha mniej wykrępowana tym jej praca łagodniejsza, ale w drugą stronę daje większe możliwości animowania pracy przez podszarpywanie i inne kombinacje z prowadzeniem.

Przez wiele lat wahadłówki traktowałem jako przynęty do rozpoznania łowiska - czyt. do zrywania na zaczepach. Dopiero później je doceniłem.

Moimi ulubionymi są właśnie te niemal płaskie ???? można nimi wręcz jerkować gdy przyjdzie potrzeba...

• Like 1

Ja polecam wahadłówki polspingu zawsze się sprawdzały , teraz poprawili jakość powłoki ,jest trwalsza , i tak nie rdzewieją jak kiedyś , wymienili też kotwice na VMC.Modele które się mi sprawdzają Mors 3, Alga 2, Alga 3 cienka blacha,

Zgadza się, kilka używam od kilku miesięcy i nie zauważyłem, żeby zardzewiały. Co do kotwic też prawda, jest niezłej jakości VMC. Ja nie wymieniałem po zakupie, wyholowałem metrowego szczupaka na tej kotwicy, dała radę. Zależy też od rodzaju holu i wędziska. Innym razem miałem takiego pod 80cm, mocniejszy kij i siłowy hol, myślę że max 20-30 sec. i jeden grot od kotwicy był lekko rozgięty, ale też nie wymiękła ;)

Oczywiscie tak jak koledzy polecam Morsy Algi oraz Kalewy. Ale z tym rdzewieniem nie zgodze sie. Coraz wlasnie szybciej rdzewieja. Mam takie z przed 10 lat to jedynie pojawia aie taki jasny nalot,a te dzisiejsze pare dni i rdzawe wzery.Kotwiczki tez zostawiaja duzo do zyczenia.

Możesz jaśniej z tymi "Gżybkami" ? ;)

...Kolego nasz Kolega Krzysiek Grzybowski...masz jego wątek w Twórcach...obecnie emeryt.. ale coś klepie...specjalista w obróbce metali, w tym szlachetnych,  w państwowej wytwórni działał był...

Edytowane przez bob74
  • Like 1

klasyki firmowe   to  blaszyska z oferty  Polspingu
  alga
gnom  / karaluch
mors

od kilku lat  często łowię na algę 2#2  czyli  12g  z cienkiej blachy  ma tą  zaletę  że  można ją   poprowadzić wolno  pod powierzchnią   przez co jest idealna na płytkie  miejsca .

Tej jesieni blachy wahadlowe ktorych jestem  wielkim fanem od ćwierćwieku  otworzyły mi wodę szczupakową gdy najlepsze gumy zawiodły ..
Najlepsze są oczywiście hand made różnych wykonawców ale NAJWAŻNIEJSZE jest prowadzenie !   Ograniczając koszty używam skutecznie blach Polspingu.
Dla mnie wg skuteczności: Alga 2  (1 uniwersalna na większość rybów),  Mors 2 (łowi też świetnie salmoidy), Gnom (mały 0 swietny pod okonie i pstrągi  (nr 2, 3 sumy !)

Tej jesieni blachy wahadlowe ktorych jestem  wielkim fanem od ćwierćwieku  otworzyły mi wodę szczupakową gdy najlepsze gumy zawiodły ..

Najlepsze są oczywiście hand made różnych wykonawców ale NAJWAŻNIEJSZE jest prowadzenie !   Ograniczając koszty używam skutecznie blach Polspingu.

Dla mnie wg skuteczności: Alga 2  (1 uniwersalna na większość rybów),  Mors 2 (łowi też świetnie salmoidy), Gnom (mały 0 swietny pod okonie i pstrągi  (nr 2, 3 sumy !)

Tej jesieni miałem podobnie. Alga 3 polspingu z cienkiej blachy otworzyła mi wodę i dała największe ryby w tym roku.

• Like 1

Jakieś 15-20 lat temu udało mi się kupić blachę ideał - srebrną HRT. Była to chyba blacha trociowa (jestem z południa Polski i na trociach się nie znam, więc stąd to "chyba"), i gdy tylko szczupak był w łowisku, to nie było bata, musiał wziąć. Niestety dość szybko ją urwałem, kupiłem kolejną, ale i ta została w zaczepie. W aktualnej ofercie HRT takiej blachy nie ma i od czasu moich połowów na nią (a były to czasy przedinternetowe), nigdzie jej nie widziałem. Może któryś z kolegów ma stare wahadła HRT i wrzuci kilka fotek ?

W niektórych sytuacjach ta zardzewiała jest o wiele skuteczniejsza.

Ja mam kilka na łodzi na dnie żeby zardzewiały bo czasami tylko w takie szczupal łomocze.

• Like 1