Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 No to już chyba wszyscy gracze karty pokazali na 2019. Brać skarpety od Mikołaja i zamawiac, testować recenzję zdawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Najsłabszy punkt pozostal= dane tylko w echu/sonarchart.Doczytałem jeszcze , że ekran już nie dotykowy, no i jestem ciekawy tego najbardziej- 1,2Mhz w obrazowaniu 3D- bo tak napisali w specyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Najsłabszy punkt pozostal= dane tylko w echu/sonarchart.Doczytałem jeszcze , że ekran już nie dotykowy, no i jestem ciekawy tego najbardziej- 1,2Mhz w obrazowaniu 3D- bo tak napisali w specyfikacji. Zgadza się, ale piszą, też, że przetwornik nie ma żyroskopowej stabilizacji jak ten w Axiomie i że w związku z tym tryb 3D jest dostępny tylko w trybie przewijania (scrolling mode), cokolwiek to oznacza Jeżeli dobrze rozumiem to to echo jest pozycjonowane niżej niż Axiom, więc chyba nie można się spodziewać lepszego obrazowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zastanawiam się czy udostępnią nowości w aktualizacji dla Axioma. Czy jednak tylko chcą poszukać nowego klienta dla swojego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zastanawiam się czy udostępnią nowości w aktualizacji dla Axioma. Czy jednak tylko chcą poszukać nowego klienta dla swojego produktu. Moduł+update ma wyjść dla Axiomów @1,2Mhz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 No to już chyba wszyscy gracze karty pokazali na 2019. Brać skarpety od Mikołaja i zamawiac, testować recenzję zdawaćWierz mi, że będzie jeszcze coś, ale to pewnie po targach Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Garmin coś wymodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Uwielbiam takie wpisy...jak w klasyku "wiem ale nie powiem..." kwestia wiary zabrania, czy tajne przez poufne sekrety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Coś tam ma być, ale niekoniecznie nowości z sonaru, raczej peryferia na brak czego niektórzy narzekali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Coś tam ma być, ale niekoniecznie nowości z sonaru, raczej peryferia na brak czego niektórzy narzekali......że niby Garmin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siacho73 Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Witam.Czy ktoś ma już jakąś wiedze na temat tego echa, zastanawiam się nad Garmin 8610 xsv, ale ta na papierze wygląda też całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Zgadza się, ale piszą, też, że przetwornik nie ma żyroskopowej stabilizacji jak ten w Axiomie i że w związku z tym tryb 3D jest dostępny tylko w trybie przewijania (scrolling mode), cokolwiek to oznacza Jeżeli dobrze rozumiem to to echo jest pozycjonowane niżej niż Axiom, więc chyba nie można się spodziewać lepszego obrazowania. Wie ktoś coś ?Czy jest rela 3d tak jak w axiom ? znalazłem porównanie w necie na angielskojęzycznej stronie i w różnicach nic takiego jak różnice w sonarze 3d nie wskazywalio tym żyroskopie tez nic nie wyczytałem . skad takie informacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zander Hunter Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Jest 3d real Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) a jakies wady zalety ? w stosunku np do axioma czy innych echo ? zastanawiam sie nad zakupem Axion lub Elementa albo cos jeszcze innego z 3d real ale mimo ze mi sie podoba Axiom to za duzo kasy kosztuje i funkcji których nigdy nie wykorzystam wiec rozważam inneopcje w 7 calach Edytowane 20 Maja 2019 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORKA Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Ktoś używa to echo? Chwile już jest na rynku. Może ktoś kto je posiada skrobnie pare zdań na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Na YT jest kanał Marcina Kotowskiego, który się tymi sprzętami para. Zerknij, wnioski wyciągnij sam- szczególnie w kwestii rozdzielczości ekranu, zasięgu sonaru bocznego, jakości obrazowania Down/3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORKA Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Może jednak ktoś posiada to echo kto nie pracuje dla Raymarine i się podzieli swoimi spostrzerzeniami na temat tego sprzętu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Dlatego mówiłem, by wnioskować solo. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORKA Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Swoje wnioski staram się wyciągać ale pewnie ktoś kto ma tą sąde zrobi to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Na giełdzie pojawił się Axiom, zamieniony przez właściciela na Element- podbiłem z prośbą, by się uzewnętrznił tutaj. Może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mjarecki Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Witam ,nie będę chyba obiektywny bo jestem testerem firmy Raymarine ale rzeczywiście na razie z informacjami jest tak sobie bo i urządzenie dopiero wchodzi na rynek .Widziałem że na You tubie Marcin Kotowski i Łukasz Marczyński przygotowali całą serię filmików z praktycznymi poradami dla użytkowników lub zainteresowanych Elementem więc nie będę tutaj streszczał tego . Jak ktoś ma konkretne pytania , proszę pisać i w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć . Widziałem wyżej pytanie o stabilizację żyroskopową , nie ma jej w Elemencie ale nie widziałem żeby to chłopakom specjalnie przeszkadzało i rozmawialiśmy o tym że to raczej trochę właśnie bajer . Jedną funkcję ma element świetną - obrazowanie boczne gdy włączy się 1,2 Mhz ... obraz dna jest wtedy super , oglądaliśmy kamienie , głazy czy duże ryby i wyglądało to nieprawdopodobnie fajnie , baaardzo realistycznie . Ja dopiero otrzymałem Elementa więc nie chcę Wam przekazywać czyichś opinii a na moje jeszcze za wcześnie . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Grasz w otwarte karty, a to ważna sprawa. Jak sprawdzisz echo na wodzie, pomęczymy trochę - ws. doświadczeń z nowym sprzętem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 https://youtu.be/pCQBbDv3Zi0 Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Jestem po ponad tygodniu pływania na Elemencie 12''.Jak mam być szczery to szału nie ma. Echo bardzo się zawiesza , często gubi głębokość , rysowanie map co 1 metr to tragedia.. Na plus Boczny sonar obrazowanie jest bardzo dobre. Ogólnie na chwilę obecną z czystym sumieniem nie polecił bym tej echosondy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciej1979 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Nie dobrze,myślałem mocno nad tym sprzętem.Było widać ryby na bocznym?Bo mam problem ze znalezieniem sandaczy za dnia na płytkim jeziorku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi