Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najsłabszy punkt pozostal= dane tylko w echu/sonarchart.

Doczytałem jeszcze , że ekran już nie dotykowy, no  i jestem ciekawy tego najbardziej- 1,2Mhz w obrazowaniu 3D- bo tak napisali w specyfikacji.

Zgadza się, ale piszą, też, że przetwornik nie ma żyroskopowej stabilizacji jak ten w Axiomie i że w związku z tym tryb 3D jest dostępny tylko w trybie przewijania (scrolling mode), cokolwiek to oznacza :) 

Jeżeli dobrze rozumiem to to echo jest pozycjonowane niżej niż Axiom, więc chyba nie można się spodziewać lepszego obrazowania.

• 0

No to już chyba wszyscy gracze karty pokazali na 2019. Brać skarpety od Mikołaja i zamawiac, testować recenzję zdawać:)

Wierz mi, że będzie jeszcze coś, ale to pewnie po targach

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Zgadza się, ale piszą, też, że przetwornik nie ma żyroskopowej stabilizacji jak ten w Axiomie i że w związku z tym tryb 3D jest dostępny tylko w trybie przewijania (scrolling mode), cokolwiek to oznacza :)

Jeżeli dobrze rozumiem to to echo jest pozycjonowane niżej niż Axiom, więc chyba nie można się spodziewać lepszego obrazowania.

Wie ktoś coś ?

Czy jest rela 3d  tak jak w axiom ?

znalazłem porównanie w necie na angielskojęzycznej stronie i w różnicach nic takiego jak różnice w  sonarze 3d nie wskazywali

o tym żyroskopie tez nic nie wyczytałem . skad takie informacje ?

• 0

a jakies wady zalety ? w stosunku np do axioma czy innych echo ?

zastanawiam sie nad zakupem  Axion lub Elementa albo cos jeszcze innego z 3d real  ale mimo ze mi sie podoba Axiom to za duzo kasy kosztuje  i funkcji których nigdy nie wykorzystam wiec rozważam inneopcje  w 7 calach

Edytowane przez selk

• 0

Witam ,

nie będę chyba obiektywny bo jestem testerem firmy Raymarine ale rzeczywiście na razie z informacjami jest tak sobie bo i urządzenie dopiero wchodzi na rynek .

Widziałem że na You tubie Marcin Kotowski i Łukasz Marczyński przygotowali całą serię filmików z praktycznymi poradami dla użytkowników lub zainteresowanych Elementem więc nie będę tutaj streszczał tego . Jak ktoś ma konkretne pytania , proszę pisać i w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć . Widziałem wyżej pytanie o stabilizację żyroskopową , nie ma jej w Elemencie ale nie widziałem żeby to chłopakom specjalnie przeszkadzało i rozmawialiśmy o tym że to raczej trochę właśnie bajer . Jedną funkcję ma element świetną - obrazowanie boczne gdy włączy się 1,2 Mhz ... obraz dna jest wtedy super , oglądaliśmy kamienie , głazy czy duże ryby i wyglądało to nieprawdopodobnie fajnie , baaardzo realistycznie . Ja dopiero otrzymałem Elementa więc nie chcę Wam przekazywać czyichś opinii a na moje jeszcze za wcześnie .

• Like 3

• 0

Jestem po ponad tygodniu pływania na Elemencie 12''.

Jak mam być szczery to szału nie ma.

Echo bardzo się zawiesza , często gubi głębokość , rysowanie map co 1 metr to tragedia..

Na plus Boczny sonar obrazowanie jest bardzo dobre.

Ogólnie na chwilę obecną z czystym sumieniem nie polecił bym tej echosondy.

• Like 3