Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Jestem po ponad tygodniu pływania na Elemencie 12''.Jak mam być szczery to szału nie ma. Echo bardzo się zawiesza , często gubi głębokość , rysowanie map co 1 metr to tragedia.. Na plus Boczny sonar obrazowanie jest bardzo dobre. Ogólnie na chwilę obecną z czystym sumieniem nie polecił bym tej echosondy.Z tego co widzę na zrzutach i filmikach to boczny sonar ma slabiutki zasięg. Widzę podziałkę 12m na głębokości rzędu 4m. Edytowane 25 Czerwca 2019 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zander Hunter Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Posiadam Elementa 7 i....... nic absolutnie się nie wiesza, nie wiem może 12 kolegi wyżej jest wadliwa. Obraz bocznego jest bardzo wyraźny na 1,2 Mhz..Echo przy większych prędkościach nie ma zakłóceń jak np w Lowrencie, GPS dokładny. Nie miałem okazji rysować map więc tu się nie wypowiem.Zauważyłem że W Raymarine nie ma standbya więc jak chodzi na małym aku należy wyłączać całe echo a odpalanie jest dosyć długie. Ustawienia podziału ekranu są niestety nieporozumieniem bo nie można ich w 100 % dostosować do swoich potrzeb i tak np jak chciałbym mieć ekran podzielony na 3 i na górze mieć sonar a na dole side z down to nie ma jak ponieważ przy podziale na 3 zawsze jest mapa i ni cholery nie ma jak tego ustawić.ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zakłócenia to się biorą z : -Zle ustawienie przetwornika-pole elektro-magnetyczne wytwarzane przez silniki/wciągarki itp. Urzadzenia-wspólne zasilanie echa i innych urządzeń z 1 akuMarka to tu ma najmniejsze znaczenie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Posiadam Elementa 7 i....... nic absolutnie się nie wiesza, nie wiem może 12 kolegi wyżej jest wadliwa. Obraz bocznego jest bardzo wyraźny na 1,2 Mhz..Echo przy większych prędkościach nie ma zakłóceń jak np w Lowrencie, GPS dokładny. Nie miałem okazji rysować map więc tu się nie wypowiem.Zauważyłem że W Raymarine nie ma standbya więc jak chodzi na małym aku należy wyłączać całe echo a odpalanie jest dosyć długie. Ustawienia podziału ekranu są niestety nieporozumieniem bo nie można ich w 100 % dostosować do swoich potrzeb i tak np jak chciałbym mieć ekran podzielony na 3 i na górze mieć sonar a na dole side z down to nie ma jak ponieważ przy podziale na 3 zawsze jest mapa i ni cholery nie ma jak tego ustawić.ZHPoważnie, nie da się skonfigurować podziału ekranu? Chciałem kupić elementa jako drugie echo a stare używać tylko do mapy a resztę na elemencie. Ale jak nie da się wyłączyć mapy to trochę lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zander Hunter Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Poważnie, nie da się skonfigurować podziału ekranu? Chciałem kupić elementa jako drugie echo a stare używać tylko do mapy a resztę na elemencie. Ale jak nie da się wyłączyć mapy to trochę lipa Mape można wyłączyć ale wtedy uzyskasz np podział ekranu na dwa sonar i down lub side lub na cztery bez mapy ale już na 3 nie da rady, dla mnie to duży minus że nie można sobie ekranu ułożyć jak się chce tylko wedlug kilku gotowych schematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Poważnie, nie da się skonfigurować podziału ekranu? Chciałem kupić elementa jako drugie echo a stare używać tylko do mapy a resztę na elemencie. Ale jak nie da się wyłączyć mapy to trochę lipaDa się masz kilka opcji podziału do wyboru ale nie skonfigurujesz po "swojemu" w pełni tego.Opiszę wszystkie moje spostrzeżenia na spokojnie jak znajdę czas. Nagram jakieś filmy jak i kiedy echo się gubi . Najczesciej gubi głębokość i to tak na 3 jak i na 30 metrach. Czy to wolno czy szybko się płynie nie ma znaczenia. Po takich warjacjach mapa blatów wygląda jak dno z dziesiątkami wysepek. Ogólnie echo za 12k nie powinno mieć takich bolączek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 12k, trochę chyba przesadziłeś. Dzisiaj zamawiałem za 8,5k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 12k, trochę chyba przesadziłeś. Dzisiaj zamawiałem za 8,5kWcześniej kosztowała 12 , obniżka chyba niedawno była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 12k, trochę chyba przesadziłeś. Dzisiaj zamawiałem za 8,5k Nie nie przesadziłem.Kidy ja je kupowałem kosztowało 12 k.Widać skoro cena spadła do 8,5k to moje spostrzeżenia są trafne co do tego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 W Humminbord helix 12 też nie mogę definiować swoich ekranów, a tylko wybierać z dostępnych. Nie ma tam idealnego podziału dla mnie - strasznie ubolewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Nie nie przesadziłem.Kidy ja je kupowałem kosztowało 12 k.Widać skoro cena spadła do 8,5k to moje spostrzeżenia są trafne co do tego sprzętu.Nie sądzę żeby twój przypadek spowodował obniżenie ceny. Czytałem wiele opinii, widziałem wiele filmów gdzie użytkownicy opisują swój sprzęt i nikt tak nie narzekał. Szukałbym raczej błędów w ustawieniach lub uszkodzeń sprzętu. A jak dzielone są ekrany można sprawdzić przed zakupem. No i te za 8,5k chyba się dzisiaj skończą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Nie sądzę żeby twój przypadek spowodował obniżenie ceny. Czytałem wiele opinii, widziałem wiele filmów gdzie użytkownicy opisują swój sprzęt i nikt tak nie narzekał. Szukałbym raczej błędów w ustawieniach lub uszkodzeń sprzętu. A jak dzielone są ekrany można sprawdzić przed zakupem. No i te za 8,5k chyba się dzisiaj skończą Po pierwsze czytamy ze zrozumieniem.Gdzie napisałem że mój przypadek spowodował obniżenie ceny ???Napisałem iż rozumiem skąd obniżenie tak drastycznie ceny przy tak nowym urządzeniu. Mówisz że czytałeś i oglądałeś ja mam to echo w realu a to znacząca różnica.Internet pokaże zawsze to co chcesz zobaczyć. Oczywiście że będę szukał przyczyny dlaczego tak się dzieje wszak nowe to urządzenie i ma działać poprawnie. O dzieleniu ekranu odpisałem tylko koledze który takowe pytanie zadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 No właśnie ze zrozumieniem, z Elementem się nie zapoznawałem bo akurat tak się składa że mam Axioma i tylko dla zapoznania się z nim(Elementem) w realu nie odczuwałem żadnej potrzeby jego posiadania. Jednak opinie znanych mi użytkowników nie potwierdzają wieszania się urządzenia. Rozumiem twoje rozgoryczenie ale postaraj się poszukać przyczyny a nie pisać że spostrzeżenia są trafne bo cena spadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zander Hunter Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Jestem właśnie po spotkaniu z przedstawicielem firmy RAYMARINE , została wgrana aktualizacja najnowsza i mimo iż ja nie miałem problemu z gubieniem głębokości ,ów problem został rozwiązany. Do tego jest kilka nowych ikon do ustaiwnia ekranu, jednak nie ma jeszcze możliwości dopasowania po swojemu w 100 procentach. ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mjarecki Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Sebo ,właśnie miałem o tym napisać , wgraj nowy soft i problemy z gubieniem głębokości i inne bolączki powinny ustąpić . Podobnie było przy pierwszej serii Axioma , pierwszy soft pozostawiał wiele do życzenia a każda następna aktualizajca usuwała usterki i niedociągnięcia . Prawdopodobnie ten soft też jeszcze nie będzie ,, mistrzostwem świata '' ale powinno być zdecydowanie lepiej . Co do niemożliwości ustawiania podzielonego ekranu wg własnych potrzeb i upodobań ... rzeczywiście jest to minus ale stąd też cena dużo ciekawsza . Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem , mogę pomóc , proszę o korespondencję na priva . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Problem odczytów głębokości to nie tylko sprawa u Raymarine- HB walczy z przekłamaniami głębokości od lat kilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Sebo ,właśnie miałem o tym napisać , wgraj nowy soft i problemy z gubieniem głębokości i inne bolączki powinny ustąpić . Podobnie było przy pierwszej serii Axioma , pierwszy soft pozostawiał wiele do życzenia a każda następna aktualizajca usuwała usterki i niedociągnięcia . Prawdopodobnie ten soft też jeszcze nie będzie ,, mistrzostwem świata '' ale powinno być zdecydowanie lepiej . Co do niemożliwości ustawiania podzielonego ekranu wg własnych potrzeb i upodobań ... rzeczywiście jest to minus ale stąd też cena dużo ciekawsza . Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem , mogę pomóc , proszę o korespondencję na priva . Z dwa tygodnie temu wgrywałem nowe . Sprawdzę z ciekawości dziś czy jest nowsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Dzisiaj kupiłem Elementa 9 i w niedzielę będę testy. Mam też Axioma 9 i będę mógł porównać. Napiszę co i jak jak popływam cały dzień. Postaram się też nagrać filmik i wrzucę na YT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lukas_arts777 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Czy ktoś ma wiedzę na temat stożka w Elemencie? Ile stopni ? Jestem ciekaw ile realnie widać na dnie i jaki to ma wpływ np. do łowienia w pionie. Z filmików wnioskuję że jest dość wąski. Danych w opisach brak. Konkurencja podaje konkretnie 24 - 45 - 60stopni itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 http://www.raymarine.com/transducers/realvision/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mjarecki Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 (edytowane) Czy ktoś ma wiedzę na temat stożka w Elemencie? Ile stopni ? Jestem ciekaw ile realnie widać na dnie i jaki to ma wpływ np. do łowienia w pionie. Z filmików wnioskuję że jest dość wąski. Danych w opisach brak. Konkurencja podaje konkretnie 24 - 45 - 60stopni itd...Łukasz , sprawdziłem na stronach Eljachtu gdzie mają najbardziej szczegółowe dane poszczególnych sprzętów Raymarina i nie widzę tego stożka natomiast jak rozmawialiśmy na targach z szefostwem firmy to mówione było o 25 stopniach , sprawdzę to jeszcze i potwierdzę . W praktyce wygląda to tak że przy verticalu dużo płynniej działa i Element i Axiom od np HDSa Lowranca ale jednym drobnym szczegółem HDS był lepszy - dużo wcześniej widać było że coś grubego się pojawi w toni ponieważ zaczynał rysować cieniutką kreskę idącą od dna do góry by po chwili ukazać gruby ślad , w naszych było widać po prostu w pewnym momencie ukazujące się grube echo . Wrócę do tej płynności pokazywania - jak już namierzyłeś rybę , w Elemencie spuszczając przynętę , cały czas ją obserwujesz i widzisz w którym momencie gdzie ona jest , w HDsie musiałem puszczając ją do dna widzisz ją co jakiś czas i musisz ją zatrzymać dużo wcześniej, wtedy pojawiała się na ekranie i w drugie tempo opuszczałem na optymalną głębokość ( na poczatku nie wiedząc o tym bardzo często ,, waliliśmy rybę w łeb '' lub spuszczaliśmy ją poniżej ryby ) , czyli było to takie działanie na dwa tempa . Jak było bez wiatru , nie ma sprawy , masz czas i nie jest to jakaś duża upierdliwość , gorzej gdy mocno wieje i musisz szybko i precyzyjnie to zrobić , to już jest trudniej . Próbowaliśmy ustawiać tego HDSa , tak żeby działał sprawniej , szybciej ale nie udało się i nie usunęliśmy tej moim zdaniem niedogodności . Edytowane 1 Lipca 2019 przez mjarecki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Łukasz , sprawdziłem na stronach Eljachtu gdzie mają najbardziej szczegółowe dane poszczególnych sprzętów Raymarina i nie widzę tego stożka natomiast jak rozmawialiśmy na targach z szefostwem firmy to mówione było o 25 stopniach , sprawdzę to jeszcze i potwierdzę . W praktyce wygląda to tak że przy verticalu dużo płynniej działa i Element i Axiom od np HDSa Lowranca ale jednym drobnym szczegółem HDS był lepszy - dużo wcześniej widać było że coś grubego się pojawi w toni ponieważ zaczynał rysować cieniutką kreskę idącą od dna do góry by po chwili ukazać gruby ślad , w naszych było widać po prostu w pewnym momencie ukazujące się grube echo . Wrócę do tej płynności pokazywania - jak już namierzyłeś rybę , w Elemencie spuszczając przynętę , cały czas ją obserwujesz i widzisz w którym momencie gdzie ona jest , w HDsie musiałem puszczając ją do dna widzisz ją co jakiś czas i musisz ją zatrzymać dużo wcześniej, wtedy pojawiała się na ekranie i w drugie tempo opuszczałem na optymalną głębokość ( na poczatku nie wiedząc o tym bardzo często ,, waliliśmy rybę w łeb '' lub spuszczaliśmy ją poniżej ryby ) , czyli było to takie działanie na dwa tempa . Jak było bez wiatru , nie ma sprawy , masz czas i nie jest to jakaś duża upierdliwość , gorzej gdy mocno wieje i musisz szybko i precyzyjnie to zrobić , to już jest trudniej . Próbowaliśmy ustawiać tego HDSa , tak żeby działał sprawniej , szybciej ale nie udało się i nie usunęliśmy tej moim zdaniem niedogodności .Jakiego hds-a? bo są 4 generacje tegoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 element.JPGTo są dane przetwornika RV100, Element ma przetwornik HV100. Być może jest tak samo, brak jednak potwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Ok moje niedopatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi