Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jestem po ponad tygodniu pływania na Elemencie 12''.

Jak mam być szczery to szału nie ma.

Echo bardzo się zawiesza , często gubi głębokość , rysowanie map co 1 metr to tragedia..

Na plus Boczny sonar obrazowanie jest bardzo dobre.

Ogólnie na chwilę obecną z czystym sumieniem nie polecił bym tej echosondy.

Z tego co widzę na zrzutach i filmikach to boczny sonar ma slabiutki zasięg. Widzę podziałkę 12m na głębokości rzędu 4m. Edytowane przez rower26

• 0

Posiadam Elementa 7 i....... nic absolutnie się nie wiesza, nie wiem może 12 kolegi wyżej jest wadliwa. Obraz bocznego jest bardzo wyraźny na 1,2 Mhz..

Echo przy większych prędkościach nie ma zakłóceń jak np w Lowrencie, GPS dokładny. Nie miałem okazji rysować map więc tu się nie wypowiem.

Zauważyłem że W Raymarine nie ma standbya więc jak chodzi na małym aku należy wyłączać całe echo a odpalanie jest dosyć długie. Ustawienia podziału ekranu są niestety nieporozumieniem bo nie można ich w 100 % dostosować do swoich potrzeb i tak np jak chciałbym mieć ekran podzielony na 3 i na górze mieć sonar a na dole side z down to nie ma jak :( ponieważ przy podziale na 3 zawsze jest mapa i ni cholery nie ma jak tego ustawić.

ZH

• 0

Posiadam Elementa 7 i....... nic absolutnie się nie wiesza, nie wiem może 12 kolegi wyżej jest wadliwa. Obraz bocznego jest bardzo wyraźny na 1,2 Mhz..

Echo przy większych prędkościach nie ma zakłóceń jak np w Lowrencie, GPS dokładny. Nie miałem okazji rysować map więc tu się nie wypowiem.

Zauważyłem że W Raymarine nie ma standbya więc jak chodzi na małym aku należy wyłączać całe echo a odpalanie jest dosyć długie. Ustawienia podziału ekranu są niestety nieporozumieniem bo nie można ich w 100 % dostosować do swoich potrzeb i tak np jak chciałbym mieć ekran podzielony na 3 i na górze mieć sonar a na dole side z down to nie ma jak :( ponieważ przy podziale na 3 zawsze jest mapa i ni cholery nie ma jak tego ustawić.

ZH

Poważnie, nie da się skonfigurować podziału ekranu? Chciałem kupić elementa jako drugie echo a stare używać tylko do mapy a resztę na elemencie. Ale jak nie da się wyłączyć mapy to trochę lipa

• 0

Poważnie, nie da się skonfigurować podziału ekranu? Chciałem kupić elementa jako drugie echo a stare używać tylko do mapy a resztę na elemencie. Ale jak nie da się wyłączyć mapy to trochę lipa

Mape można wyłączyć ale wtedy uzyskasz np podział ekranu na dwa  sonar i down lub side lub na cztery bez mapy ale już na 3 nie da rady, dla mnie to duży minus że nie można sobie ekranu ułożyć jak się chce tylko wedlug kilku gotowych schematów.

• 0

Da się masz kilka opcji podziału do wyboru ale nie skonfigurujesz po "swojemu" w pełni tego.

Opiszę wszystkie moje spostrzeżenia na spokojnie jak znajdę czas.

Nagram jakieś filmy jak i kiedy echo się gubi .

Najczesciej gubi głębokość i to tak na 3 jak i na 30 metrach.

Czy to wolno czy szybko się płynie nie ma znaczenia.

Po takich warjacjach mapa blatów wygląda jak dno z dziesiątkami wysepek.

Ogólnie echo za 12k nie powinno mieć takich bolączek.

• 0

Nie nie przesadziłem.

Kidy ja je kupowałem kosztowało 12 k.

Widać skoro cena spadła do 8,5k to moje spostrzeżenia są trafne co do tego sprzętu.

Nie sądzę żeby twój przypadek spowodował obniżenie ceny. Czytałem wiele opinii, widziałem wiele filmów gdzie użytkownicy opisują swój sprzęt i nikt tak nie narzekał. Szukałbym raczej błędów w ustawieniach lub uszkodzeń sprzętu. A jak dzielone są ekrany można sprawdzić przed zakupem. No i te za 8,5k chyba się dzisiaj skończą 

• 0

Nie sądzę żeby twój przypadek spowodował obniżenie ceny. Czytałem wiele opinii, widziałem wiele filmów gdzie użytkownicy opisują swój sprzęt i nikt tak nie narzekał. Szukałbym raczej błędów w ustawieniach lub uszkodzeń sprzętu. A jak dzielone są ekrany można sprawdzić przed zakupem. No i te za 8,5k chyba się dzisiaj skończą 

Po pierwsze czytamy ze zrozumieniem.

Gdzie napisałem że mój przypadek spowodował obniżenie ceny ???

Napisałem iż rozumiem skąd obniżenie tak drastycznie ceny przy tak nowym urządzeniu.

Mówisz że czytałeś i oglądałeś ja mam to echo w realu a to znacząca różnica.

Internet pokaże zawsze to co chcesz zobaczyć.

Oczywiście że będę szukał przyczyny dlaczego tak się dzieje wszak nowe to urządzenie i ma działać poprawnie.

O dzieleniu ekranu odpisałem tylko koledze który takowe pytanie zadał.

• 0

No właśnie ze zrozumieniem, z Elementem się nie zapoznawałem bo akurat tak się składa że mam Axioma i tylko dla zapoznania się z nim(Elementem) w realu nie odczuwałem żadnej potrzeby jego posiadania. Jednak opinie znanych mi użytkowników nie potwierdzają wieszania się urządzenia. Rozumiem twoje rozgoryczenie ale postaraj się poszukać przyczyny a nie pisać że spostrzeżenia są trafne bo cena spadła.

• 0

Jestem właśnie po spotkaniu z przedstawicielem firmy RAYMARINE , została wgrana aktualizacja najnowsza i mimo iż ja nie miałem problemu z gubieniem głębokości ,ów problem został rozwiązany. Do tego jest kilka nowych ikon do ustaiwnia ekranu, jednak nie ma jeszcze możliwości dopasowania po swojemu w 100 procentach. 

ZH

• 0

Sebo ,

właśnie miałem o tym napisać , wgraj nowy soft i problemy z gubieniem głębokości i inne bolączki powinny ustąpić . Podobnie było przy pierwszej serii Axioma , pierwszy soft pozostawiał wiele do życzenia a każda następna aktualizajca usuwała usterki i niedociągnięcia . Prawdopodobnie ten soft też jeszcze nie będzie ,, mistrzostwem świata '' ale powinno być zdecydowanie lepiej . Co do niemożliwości ustawiania podzielonego ekranu wg własnych potrzeb i upodobań ... rzeczywiście jest to minus ale stąd też cena dużo ciekawsza . Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem , mogę pomóc , proszę o korespondencję na priva .

• Like 2

• 0

Sebo ,

właśnie miałem o tym napisać , wgraj nowy soft i problemy z gubieniem głębokości i inne bolączki powinny ustąpić . Podobnie było przy pierwszej serii Axioma , pierwszy soft pozostawiał wiele do życzenia a każda następna aktualizajca usuwała usterki i niedociągnięcia . Prawdopodobnie ten soft też jeszcze nie będzie ,, mistrzostwem świata '' ale powinno być zdecydowanie lepiej . Co do niemożliwości ustawiania podzielonego ekranu wg własnych potrzeb i upodobań ... rzeczywiście jest to minus ale stąd też cena dużo ciekawsza . Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem , mogę pomóc , proszę o korespondencję na priva .

Z dwa tygodnie temu wgrywałem nowe . Sprawdzę z ciekawości dziś czy jest nowsze.

• 0

Czy ktoś ma wiedzę na temat stożka w Elemencie? Ile stopni ?  Jestem ciekaw ile realnie widać na dnie i jaki to ma wpływ np. do łowienia w pionie. Z filmików wnioskuję że jest dość wąski. Danych w opisach brak. Konkurencja podaje konkretnie 24 - 45 - 60stopni itd...

• 0

Czy ktoś ma wiedzę na temat stożka w Elemencie? Ile stopni ?  Jestem ciekaw ile realnie widać na dnie i jaki to ma wpływ np. do łowienia w pionie. Z filmików wnioskuję że jest dość wąski. Danych w opisach brak. Konkurencja podaje konkretnie 24 - 45 - 60stopni itd...

Łukasz , sprawdziłem na stronach Eljachtu gdzie mają najbardziej szczegółowe dane poszczególnych sprzętów Raymarina i nie widzę tego stożka natomiast jak rozmawialiśmy na targach z szefostwem firmy to mówione było o 25 stopniach , sprawdzę to jeszcze i potwierdzę . W praktyce wygląda to tak że przy verticalu dużo płynniej działa i Element i Axiom od np HDSa Lowranca ale jednym drobnym szczegółem HDS był lepszy - dużo wcześniej widać było że coś grubego się pojawi w toni ponieważ zaczynał rysować cieniutką kreskę idącą od dna do góry by po chwili ukazać gruby ślad , w naszych było widać po prostu w pewnym momencie ukazujące się grube echo . Wrócę do tej płynności pokazywania - jak już namierzyłeś rybę , w Elemencie spuszczając przynętę , cały czas ją obserwujesz i widzisz w którym momencie gdzie ona jest , w HDsie musiałem puszczając ją do dna widzisz ją co jakiś czas  i musisz ją zatrzymać dużo wcześniej, wtedy pojawiała się na ekranie i w drugie tempo opuszczałem na optymalną głębokość ( na poczatku nie wiedząc o tym bardzo często ,, waliliśmy rybę w łeb '' lub spuszczaliśmy ją poniżej ryby ) , czyli było to takie działanie na dwa tempa . Jak było bez wiatru , nie ma sprawy , masz czas i nie jest to jakaś duża upierdliwość , gorzej gdy mocno wieje i musisz szybko i precyzyjnie to zrobić , to już jest trudniej . Próbowaliśmy ustawiać tego HDSa , tak żeby działał sprawniej , szybciej ale nie udało się i nie usunęliśmy tej moim zdaniem niedogodności .

Edytowane przez mjarecki
  • Like 1

• 0

Łukasz , sprawdziłem na stronach Eljachtu gdzie mają najbardziej szczegółowe dane poszczególnych sprzętów Raymarina i nie widzę tego stożka natomiast jak rozmawialiśmy na targach z szefostwem firmy to mówione było o 25 stopniach , sprawdzę to jeszcze i potwierdzę . W praktyce wygląda to tak że przy verticalu dużo płynniej działa i Element i Axiom od np HDSa Lowranca ale jednym drobnym szczegółem HDS był lepszy - dużo wcześniej widać było że coś grubego się pojawi w toni ponieważ zaczynał rysować cieniutką kreskę idącą od dna do góry by po chwili ukazać gruby ślad , w naszych było widać po prostu w pewnym momencie ukazujące się grube echo . Wrócę do tej płynności pokazywania - jak już namierzyłeś rybę , w Elemencie spuszczając przynętę , cały czas ją obserwujesz i widzisz w którym momencie gdzie ona jest , w HDsie musiałem puszczając ją do dna widzisz ją co jakiś czas  i musisz ją zatrzymać dużo wcześniej, wtedy pojawiała się na ekranie i w drugie tempo opuszczałem na optymalną głębokość ( na poczatku nie wiedząc o tym bardzo często ,, waliliśmy rybę w łeb '' lub spuszczaliśmy ją poniżej ryby ) , czyli było to takie działanie na dwa tempa . Jak było bez wiatru , nie ma sprawy , masz czas i nie jest to jakaś duża upierdliwość , gorzej gdy mocno wieje i musisz szybko i precyzyjnie to zrobić , to już jest trudniej . Próbowaliśmy ustawiać tego HDSa , tak żeby działał sprawniej , szybciej ale nie udało się i nie usunęliśmy tej moim zdaniem niedogodności .

Jakiego hds-a? bo są 4 generacje tegoż.