Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To są dane przetwornika RV100, Element ma przetwornik HV100. Być może jest tak samo, brak jednak potwierdzenia.

czy nie mozna napisac do raynmarine Polska o dodanie do zestawienia /porównani tego nowego przetwornika albo info na temat róznic ? rv do hv ?

• 0

Dzięki za info ! ! ! , ale i tak dalej nie wiem czy Element 9' , Elitka Titanium2 7' czy jakiś Garmin….trudna bardzo decyzja, budżet max 5000.  Na dotyku mi nie zależy, na obrazowaniu i bocznym bardzo. 

Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9  w cenie 5 k .

• 0

Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9  w cenie 5 k .

Jarku, ale czy twój osąd nie jest zbyt kategoryczny? Nie miałem w rękach Elementa, ale to co widziałem z materiałów o sonarze bocznym - nie ma szału z zasięgiem sonaru bocznego- a to jest kluczowe dla poznania zbiornika. Te 15m na stronę, które jest czytelne wystarczy do podziwiania ryb na 100%, ale czy one będą tam, gdzie je pokazał je sonar(hałas itp) przy następnym napłynięciu?. Tutaj przydaje się większy zasięg SI.

Co do cen- w zbliżonych $ osiągalne są Helix 8 MSI oraz Elite ti2 9. Oba mają nowoczesne przetworniki dające naprawdę duży zasięg obrazowania i detalizację , rozdzielczość ekranu taka sama. Żeby była jasność- nie mam na myśli cen katalogowych, ale można znaleźć taniej- jeżeli się zapyta gdzie trzeba.

Jesteś testerem, być może masz kontakt z teamem Raymarine- zróbcie test zasięgu sonaru bocznego, bo sorry- ale same opinie o jego super-hiper obrazowaniu nie są miarodajne bez pokazania na żywo ocb.

Obrazki na prospekcie reklamowym też nie są czymś takim.

W sieci jest mnóstwo materiałów o sonarze bocznym w HB i Lowrance, brakuje czegoś podobnego dla Raymarine. Nie wiem z czego to wynika, w każdym razie macie szansę pokazać sprzęt z jak najlepszej strony i wtedy osądzać co i jak.

• Like 3

• 0

Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9 w cenie 5 k .

W plecione 5100 z kodem rabatowym

• 0

https://www.youtube.com/watch?v=TW6UgAUZR2w wlansie Marcin wrzucił film z bocznego na elemencie,pływamy praktycznie na tych samych wodach,na mnie boczny w elemencie nie robi wrażenia,brakuje tam rozdzielczości to chyba najbardziej rzuca się w oczy,podziałkę na bocznym ma ustawiona 6m (następna kreska chyba będzie 12m)...pracowałem na wielu urządzeniach,swoich jak i znajomych,elementa co prawda w rekach nie mialem.ale nie trzeba byc alfa i omega zeby chociaż (bazując na tym co w sieci) stwierdzić ze szalu nie ma,balonik dmuchany,pompowany super hiper,mega częstotliwościami...rzeczywistość brutalnie sprowadza na ziemie,ja bym nigdy tego nie kupił widząc co sobą reprezentują lowrance,HB.czy garmin 

• 0

ok  to to pytanie do kolegów zachwalajacych hellixy i garminy  HB i inne echa

sprzedałem swoje echo stare mam  4000 zł  na nowe

- co mam kupic (marka /model)  zeby miec dobre  side , down i 3d w tej cenie 4k PLN

i nie piszcie mi : mozesz miec za X KASY ale bez tego , albo że 3d w sumie niepotrzebne - ja wiem co chce miec i to wymieniłem

napiszcie  jaki sprzet kupić posiadajacy  takie funkcje jak wymieniłem  za 4k zł nawet za 4,5k zł

ja wiem że jest sprzet lepszy ale czy posiadajac kase na nowego fiata punto kupie nowego mercedesa E klase za te kase ?

a nawet rocznego nadal na gwarancji ?

• 0

Jeżeli 3d jest warunkiem, to nie ma szans na nic innego niż mały element, znaczy 7 cali.

Garmin w wariancie podstawowym nie oferuje 3d, Lowrance również, HB tego nie ma w ogóle. 

Także odpowiedź znasz już.

A tak btw, to widok 3D na obecny stan techniki popularnych ech wędkarskich to raczej gadget niż realne narzędzie.

W Elemencie, który nie jest tytanem sonaru bocznego w wysokich khz nie zeskanujesz szerokiego pasa dna- który pozwoli ci rozpoznać strukturę dna. Poza tym w opisanym budżecie masz 7 cali  a to niezbyt wiele na dzielenie ekranu. Plusem może być sklonowanie obrazu w tablecie,ale to zawsze większy koszt.

• 0

@selk... myślę że w tej cenie powinien Ci jeszcze producent dorzucić obrazowanie w trybie rzeczywistym cos jak livescope/livesight + voucher na 5 bran mega sandaczy ... ogarnij się i kup to co Ci się podoba. Ty będziesz to użytkować A nie ktoś inny. Słusznie zauważyłeś że w cenie punto mercedesa.nie będzie. A każdy z producentów ma różne półki cenowe co jest adekwatne do jakosci

• 0

@selk... myślę że w tej cenie powinien Ci jeszcze producent dorzucić obrazowanie w trybie rzeczywistym cos jak livescope/livesight + voucher na 5 bran mega sandaczy ... ogarnij się i kup to co Ci się podoba. Ty będziesz to użytkować A nie ktoś inny. Słusznie zauważyłeś że w cenie punto mercedesa.nie będzie. A każdy z producentów ma różne półki cenowe co jest adekwatne do jakosci

spoko loko w nowym ds7 jest juz night vision widziałem jak to działa swietna sprawa do jazdy w nocy - to czemu w echo za chwilę nie miał byc obraz rzeczywisty przetworzony jak night vision w ds7 ?

to nie jest rocket science : odpowiednie czujniki i procesor a teraz w troche lepszym smartfonie już jest mocniejszy nich w naszych  echo  i przetwarzanie da rade

dla Chinczyka produkcja 10$ wiecej

dla programisty   2 wieczory wiecej

i bedzie

to jest kwestia konkurencji i popytu i firmy zaczną się prześcigac w gadzetach i nowych patentach w echo

tylko czy co 2 lata bedzie nas stac na zakup nowego echo i co zrobimy ze starymi ?

ja  jestem leniwy wedkarz - na rybach wypoczywam  - nei mam ochoty rozmyslac co i gdzie przestawic w echo

przyciskami kręcic nie chce mi sie , wole podziwiac przyrode

najlepiej jak by sie wszystko samo ustawiało i skanowało i pikało jak wykryje rybe oczywiście w odpowiednim gatunku i rozmiarze :)

Edytowane przez selk

• 0

Jestem po pierwszych testach Elementa 9.

1. Ekrany można dowolnie konfigurować.

2. Jasność ekranu mnie powala.

3. Boczne widzenie najlepsze jakie używałem. Najlepsze w tej klasie cenowej. Myślę że urządzenia powyżej 10 tysięcy mają takie.

4. Przy verticalu jest wszystko ok. Rysuje bardzo dobrze.

5. Możliwośći ustawień jest naprawdę bardzo bardzo dużo.

Jak dla mnie najlepsze echo na rynku w tej klasie cenowej. Napewno Carbon będzie lepszy ale i kasa inna.

Dwie rzeczy które by się przydały to rysowanie na mapach twardości dna i roślinności plus nakładanie ryb na dolnym widzeniu.

• 0

3. Boczne widzenie najlepsze jakie używałem. Najlepsze w tej klasie cenowej. Myślę że urządzenia powyżej 10 tysięcy mają takie.

Jak dla mnie najlepsze echo na rynku w tej klasie cenowej. Napewno Carbon będzie lepszy ale i kasa inna.

Dwie rzeczy które by się przydały to rysowanie na mapach twardości dna i roślinności plus nakładanie ryb na dolnym widzeniu.

To już jakiś konkret. A jak DownVision ?? wg ciebie .

Czy 7cali da się jakoś przeżyć zamiast 9 ? Różnica cenowa jest znaczna między 7 a 9'

• Like 1

• 0

Rozumiem że w 9 możesz np na górę wrzucić sonar a na dół down i side?

chodzi mi o podział ekranu na 3 , góra cała i dół na pól?

• Like 1