Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lukas_arts777 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Dzięki za info ! ! ! , ale i tak dalej nie wiem czy Element 9' , Elitka Titanium2 7' czy jakiś Garmin….trudna bardzo decyzja, budżet max 5000. Na dotyku mi nie zależy, na obrazowaniu i bocznym bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mjarecki Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Jakiego hds-a? bo są 4 generacje tegoż.Maćku , HDS Carbon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Prędkość pingowania oraz tryb ascope czy jakoś- nie udało się faktycznie tego ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 To są dane przetwornika RV100, Element ma przetwornik HV100. Być może jest tak samo, brak jednak potwierdzenia. czy nie mozna napisac do raynmarine Polska o dodanie do zestawienia /porównani tego nowego przetwornika albo info na temat róznic ? rv do hv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Pewnie można. Jak masz ochotę to napisz. A tak na całkiem poważnie to chyba lepiej napisać bezpośrednio do Raymarine. Edytowane 3 Lipca 2019 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mjarecki Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 czy nie mozna napisac do raynmarine Polska o dodanie do zestawienia /porównani tego nowego przetwornika albo info na temat róznic ? rv do hv ?Przekazane do Eljachtu , pewnie za jakiś czas się pokaże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mjarecki Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Dzięki za info ! ! ! , ale i tak dalej nie wiem czy Element 9' , Elitka Titanium2 7' czy jakiś Garmin….trudna bardzo decyzja, budżet max 5000. Na dotyku mi nie zależy, na obrazowaniu i bocznym bardzo. Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9 w cenie 5 k . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Czemu nic nie ma podejścia do elementa?Taka częstotliwość w HB jest od dwóch lat?Oglądając filmy nie widziałem nic oszałamiającego w porównaniu do mojego helixa g2n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9 w cenie 5 k .Jarku, ale czy twój osąd nie jest zbyt kategoryczny? Nie miałem w rękach Elementa, ale to co widziałem z materiałów o sonarze bocznym - nie ma szału z zasięgiem sonaru bocznego- a to jest kluczowe dla poznania zbiornika. Te 15m na stronę, które jest czytelne wystarczy do podziwiania ryb na 100%, ale czy one będą tam, gdzie je pokazał je sonar(hałas itp) przy następnym napłynięciu?. Tutaj przydaje się większy zasięg SI.Co do cen- w zbliżonych $ osiągalne są Helix 8 MSI oraz Elite ti2 9. Oba mają nowoczesne przetworniki dające naprawdę duży zasięg obrazowania i detalizację , rozdzielczość ekranu taka sama. Żeby była jasność- nie mam na myśli cen katalogowych, ale można znaleźć taniej- jeżeli się zapyta gdzie trzeba. Jesteś testerem, być może masz kontakt z teamem Raymarine- zróbcie test zasięgu sonaru bocznego, bo sorry- ale same opinie o jego super-hiper obrazowaniu nie są miarodajne bez pokazania na żywo ocb.Obrazki na prospekcie reklamowym też nie są czymś takim.W sieci jest mnóstwo materiałów o sonarze bocznym w HB i Lowrance, brakuje czegoś podobnego dla Raymarine. Nie wiem z czego to wynika, w każdym razie macie szansę pokazać sprzęt z jak najlepszej strony i wtedy osądzać co i jak. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9 w cenie 5 k .W plecione 5100 z kodem rabatowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 "Nic w tej chwili nie ma podejścia do elementa" dalej przestałem czytać tą wypowiedź!(wypociny)....najlepsze jest to ze takie bzdury piszą ludzie którym wydaje się że mają jakiekolwiek pojęcie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Hehe , oni kupili i to wiedzą zapewne pierwsze echo w karierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Panowie bez przesady, przecież było tam jeszcze słowo "chyba" A Koledze @mjarecki polecam spojrzeć co pokazuje na bocznym np. HB Solix drugiej generacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 https://www.youtube.com/watch?v=TW6UgAUZR2w wlansie Marcin wrzucił film z bocznego na elemencie,pływamy praktycznie na tych samych wodach,na mnie boczny w elemencie nie robi wrażenia,brakuje tam rozdzielczości to chyba najbardziej rzuca się w oczy,podziałkę na bocznym ma ustawiona 6m (następna kreska chyba będzie 12m)...pracowałem na wielu urządzeniach,swoich jak i znajomych,elementa co prawda w rekach nie mialem.ale nie trzeba byc alfa i omega zeby chociaż (bazując na tym co w sieci) stwierdzić ze szalu nie ma,balonik dmuchany,pompowany super hiper,mega częstotliwościami...rzeczywistość brutalnie sprowadza na ziemie,ja bym nigdy tego nie kupił widząc co sobą reprezentują lowrance,HB.czy garmin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 ok to to pytanie do kolegów zachwalajacych hellixy i garminy HB i inne echasprzedałem swoje echo stare mam 4000 zł na nowe - co mam kupic (marka /model) zeby miec dobre side , down i 3d w tej cenie 4k PLN i nie piszcie mi : mozesz miec za X KASY ale bez tego , albo że 3d w sumie niepotrzebne - ja wiem co chce miec i to wymieniłem napiszcie jaki sprzet kupić posiadajacy takie funkcje jak wymieniłem za 4k zł nawet za 4,5k zł ja wiem że jest sprzet lepszy ale czy posiadajac kase na nowego fiata punto kupie nowego mercedesa E klase za te kase ?a nawet rocznego nadal na gwarancji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Jeżeli 3d jest warunkiem, to nie ma szans na nic innego niż mały element, znaczy 7 cali.Garmin w wariancie podstawowym nie oferuje 3d, Lowrance również, HB tego nie ma w ogóle. Także odpowiedź znasz już.A tak btw, to widok 3D na obecny stan techniki popularnych ech wędkarskich to raczej gadget niż realne narzędzie.W Elemencie, który nie jest tytanem sonaru bocznego w wysokich khz nie zeskanujesz szerokiego pasa dna- który pozwoli ci rozpoznać strukturę dna. Poza tym w opisanym budżecie masz 7 cali a to niezbyt wiele na dzielenie ekranu. Plusem może być sklonowanie obrazu w tablecie,ale to zawsze większy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 @selk... myślę że w tej cenie powinien Ci jeszcze producent dorzucić obrazowanie w trybie rzeczywistym cos jak livescope/livesight + voucher na 5 bran mega sandaczy ... ogarnij się i kup to co Ci się podoba. Ty będziesz to użytkować A nie ktoś inny. Słusznie zauważyłeś że w cenie punto mercedesa.nie będzie. A każdy z producentów ma różne półki cenowe co jest adekwatne do jakosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) @selk... myślę że w tej cenie powinien Ci jeszcze producent dorzucić obrazowanie w trybie rzeczywistym cos jak livescope/livesight + voucher na 5 bran mega sandaczy ... ogarnij się i kup to co Ci się podoba. Ty będziesz to użytkować A nie ktoś inny. Słusznie zauważyłeś że w cenie punto mercedesa.nie będzie. A każdy z producentów ma różne półki cenowe co jest adekwatne do jakosci spoko loko w nowym ds7 jest juz night vision widziałem jak to działa swietna sprawa do jazdy w nocy - to czemu w echo za chwilę nie miał byc obraz rzeczywisty przetworzony jak night vision w ds7 ?to nie jest rocket science : odpowiednie czujniki i procesor a teraz w troche lepszym smartfonie już jest mocniejszy nich w naszych echo i przetwarzanie da radedla Chinczyka produkcja 10$ wiecejdla programisty 2 wieczory wieceji bedzie to jest kwestia konkurencji i popytu i firmy zaczną się prześcigac w gadzetach i nowych patentach w echotylko czy co 2 lata bedzie nas stac na zakup nowego echo i co zrobimy ze starymi ? ja jestem leniwy wedkarz - na rybach wypoczywam - nei mam ochoty rozmyslac co i gdzie przestawic w echoprzyciskami kręcic nie chce mi sie , wole podziwiac przyrode najlepiej jak by sie wszystko samo ustawiało i skanowało i pikało jak wykryje rybe oczywiście w odpowiednim gatunku i rozmiarze Edytowane 3 Lipca 2019 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Ale tu nikt nie przekonuje do swoich, tylko dementujemy twierdzenie, że "jeśli chodzi o obrazowanie boczne to nic nie ma podejścia do elementa". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Obiecuje że jak tylko nadarzy się okazja porównam boczne z nowym HDS 12 / Simradem z przetwornikiem 3w1 oraz Elementa 12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Jestem po pierwszych testach Elementa 9.1. Ekrany można dowolnie konfigurować.2. Jasność ekranu mnie powala.3. Boczne widzenie najlepsze jakie używałem. Najlepsze w tej klasie cenowej. Myślę że urządzenia powyżej 10 tysięcy mają takie.4. Przy verticalu jest wszystko ok. Rysuje bardzo dobrze.5. Możliwośći ustawień jest naprawdę bardzo bardzo dużo. Jak dla mnie najlepsze echo na rynku w tej klasie cenowej. Napewno Carbon będzie lepszy ale i kasa inna.Dwie rzeczy które by się przydały to rysowanie na mapach twardości dna i roślinności plus nakładanie ryb na dolnym widzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lukas_arts777 Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Jestem po pierwszych testach Elementa 9.1. Ekrany można dowolnie konfigurować.2. Jasność ekranu mnie powala.3. Boczne widzenie najlepsze jakie używałem. Najlepsze w tej klasie cenowej. Myślę że urządzenia powyżej 10 tysięcy mają takie.4. Przy verticalu jest wszystko ok. Rysuje bardzo dobrze.5. Możliwośći ustawień jest naprawdę bardzo bardzo dużo.Jak dla mnie najlepsze echo na rynku w tej klasie cenowej. Napewno Carbon będzie lepszy ale i kasa inna.Dwie rzeczy które by się przydały to rysowanie na mapach twardości dna i roślinności plus nakładanie ryb na dolnym widzeniu. To już jakiś konkret. A jak DownVision ?? wg ciebie . Czy 7cali da się jakoś przeżyć zamiast 9 ? Różnica cenowa jest znaczna między 7 a 9' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darekniestroj Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 A czy ktoś ma porównanie Elementa 7 z Huminnbirdem SI G3 7 ? Chciałbym dowiedzieć się plusy i minusy obu. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) Helixa 7 si G3 to raczej jeszcze mało w obiegu będzie. Elementy też tak sobie, choć też chętnie zobaczę porównanie na wodzie. Edytowane 5 Lipca 2019 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zander Hunter Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Jestem po pierwszych testach Elementa 9.1. Ekrany można dowolnie konfigurować.2. Jasność ekranu mnie powala.3. Boczne widzenie najlepsze jakie używałem. Najlepsze w tej klasie cenowej. Myślę że urządzenia powyżej 10 tysięcy mają takie.4. Przy verticalu jest wszystko ok. Rysuje bardzo dobrze.5. Możliwośći ustawień jest naprawdę bardzo bardzo dużo.Jak dla mnie najlepsze echo na rynku w tej klasie cenowej. Napewno Carbon będzie lepszy ale i kasa inna.Dwie rzeczy które by się przydały to rysowanie na mapach twardości dna i roślinności plus nakładanie ryb na dolnym widzeniu. Rozumiem że w 9 możesz np na górę wrzucić sonar a na dół down i side?chodzi mi o podział ekranu na 3 , góra cała i dół na pól? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi