Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

"Nic w tej chwili nie ma podejścia do elementa" dalej przestałem czytać tą wypowiedź!(wypociny)....najlepsze jest to ze takie bzdury piszą ludzie którym wydaje się że mają jakiekolwiek pojęcie...

no cóż , jak ktoś wyrwie z kontekstu jedno zdanie a nawet jego część to można każdego obśmiać . Padło pytanie o konkretny poziom cenowy i opinię . Nie będę się tutaj kopał z niektórymi którym się wydaje że wszelkie rozumy pozjadali , była to moja subiektywna opinia którą nadal podtrzymuję że na tym poziomie cenowym inne echa nie mają podejścia do Elementa jeśli chodzi o skanowanie boczne i mam tu na myśli ilość detali które można zobaczyć . Owszem , ściągając sprzęt ,, ze świata '' pewnie tak, da się w podobnej cenie coś znaleźć ale na polskim rynku raczej nie . A tak swoją drogą uwielbiam ten rodzaj złośliwej uszczypliwości w komentarzach która charakteryzuje niespełnionych frustratów . 

Zresztą widzę że nie tylko ja mam taką opinię o Elemencie no ale ktoś nie widział , nie pływał ale wie .... niektórzy tak mają .

Edytowane przez mjarecki
  • Like 1

• 0

Pytanie było o budżet do 5k. W tej cenie w Polsce spokojnie można dostać trzecią generację Helixa z Mega SI, która według mojej oceny daje lepsze obrazowanie niż to co widać na filmach z Elementem. Nie testowałem Elementa więc głowy nie dam, że jest tak jak myślę, ale z tego też powodu nie napiszę, że nic w tej chwili nie ma podejścia do Helixa.

• 0

Kolega wysnuwający wnioski że Raymarine  do 5k to najlepszy sprzęt po prostu nie wszystko widział , albo lubi widoki na Raymarine. Ma do tego prawo :) :)
Do 5 k można również kupić echo z przetwornikiem 3 w 1 które już fajnie maluje i ma dobry zasięg przy 800kHz : Lowrance Elite Ti 2 czy Simrada z serii Go. Jest też Garmin echomap z gt-50 , gt-52 czy gt-40...
Jeden jedyny a zarazem największy problem to spotkać się z podobną półką sprzętową na wodzie i porównać zabawki. :)

Edytowane przez cabage

• 0

Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać.

Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę śmiało napisać że 

Raymarine rysuje znacznie więcej szczegołów w down i side. Pływałem również z kolegą na HB helix 12 i tam była różnica ale nie taka która skusiłaby mnie na jej zakup.

NA YT przed zakupem widziałem filmik gdzie na 1 łodzi mieli HB LOW RAY i SIMR odpalonego w jednym czasie, najlepiej wypadł w side HB

ale Raymarine według opini testującego był na drugim miejscu.

ZH

• Like 4

• 0

Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać.

Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę śmiało napisać że 

Raymarine rysuje znacznie więcej szczegołów w down i side. Pływałem również z kolegą na HB helix 12 i tam była różnica ale nie taka która skusiłaby mnie na jej zakup.

NA YT przed zakupem widziałem filmik gdzie na 1 łodzi mieli HB LOW RAY i SIMR odpalonego w jednym czasie, najlepiej wypadł w side HB

ale Raymarine według opini testującego był na drugim miejscu.

ZH

A jakiego Lowrance miałeś ? Może wystarczyło zacząć od zmiany  przetwornika Totalscana na Activ Imaging 3w1 ?

Różnice między nimi są bardzo duże....

• Like 1

• 0

A jakiego Lowrance miałeś ? Może wystarczyło zacząć od zmiany  przetwornika Totalscana na Activ Imaging 3w1 ?

Różnice między nimi są bardzo duże....

i dalek miescisz się w 5 k za 9cali ?

bo o tym przedziale cenowym rozmawiamy  porównując do Elementa

• 0

twoja wypowiedz obok subiektywnej nie stała zbyt blisko.ja tutaj dostrzegam stronniczość,nic poza tym;) niestety żyjemy w kraju gdzie każdy chwali wszem i wobec tylko to co swoje...dziś masz raymarine i mówisz ze najlepszy za rok będzie HB i powiesz ze HB(wcale mnie to nie dziwi,jak już wspomniałem-takie czasy) w pierwszych zdaniach piszesz ze nic nie ma podjescia do elementa  a za chwile dodajesz sobie własne alibi pisząc ...''owszem ale jak ściągniesz zza wielkiej wody to już znajda się echa które maja podejście" a raymarine skąd się wywodzi? zza malej wody? dostępność jest jednakowa dla każdych topowych marek,w Polsce można kupić równie dobrze HB g3 jak i raymarine czy lowrance,garmin...ja nie trzymam żadnej ze stron bo sam uzywam hds live,a takie twierdzenie jednostronne i bezpodstawne  w twoim przypadku mija się z celem....Może nie miałeś na myśli nic złego,ale trzeba było inaczej "ubrać" zdania

• Like 1

• 0

Witam, piszę, bo może ktoś spotkał się już z takim problemem mianowicie mam echosondę raymarine element 7 HV od tygodnia i zacięła mi się dwa razy na rybach a wczoraj chcąc ją włączyć pokazało mi się tylko logo element i nie chce się dalej ładować system wyłączałem ją z zasilania ale bez efektów. Pomocy panowie, bo jutro na ryby!

• 0

Witam, piszę, bo może ktoś spotkał się już z takim problemem mianowicie mam echosondę raymarine element 7 HV od tygodnia i zacięła mi się dwa razy na rybach a wczoraj chcąc ją włączyć pokazało mi się tylko logo element i nie chce się dalej ładować system wyłączałem ją z zasilania ale bez efektów. Pomocy panowie, bo jutro na ryby!

Wrzuć jakieś foty. Coś poradzimy

• 0
  • 0

Po ciężkiej walce udało mi się przywrócić echosondę do ustawień fabrycznych i teraz wszystko działa tak jak powinno :D

No stary, jak przywracanie ustawień fabrycznych dla ciebie to ciężka walka..... Weź odpal te urządzonko w trybie symulacji i polataj po menu z dwie trzy godzinki to zapamiętasz co gdzie jest. Potem będzie znacznie łatwiej cokolwiek ustawić. Oczywiście na początek zapisz sobie jak przywraca się ustawienia fabryczne. W ostateczności pozostaje jeszcze hard reset - ale to jak już opanujesz przywracanie ustawień fabrycznych.