Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na pewno super hiper,mega,quatro się sprzedaje i dlatego zrobili promocję na 8k...nikt tak teraz się nie reklamuje jak raymarine,a jak widzę na Youtube tych dwóch zakłamańcow jak Kotowski i Marczyński którzy ledwo co zdania składają to błogi śmiech mnie ogarnia,fachowcy od axiomow nagle wniebowzieci elementami,jak długo będą tak mydlic oczy

Edytowane przez IntruZ9
  • Like 3

• 0

Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka  nie stara się przedstawić swych produktów.  Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale ostatnio dawno nic nie wrzucał, na fb bieda z wpisami i tyle. Ryb w realu też ci nie pokażą. Jak dla mnie Raymarine team łowi lepiej, niż reklamuje sprzęt -bo pewnie z  czasem się wyrobią.

Czego mi brakuje -to doprecyzowania, gdzie tym vertem łowią, bo u nas to jest póki co nielegal.

Na temat ech nie rozmawiam z nimi, skończyłem gdy MK usiłował mnie przekonać ,że nasze echa są do kitu a Raymarine ma 72 satelity i mapa jest super hiper dokładna ,rysowana w ślizgu również. Dla równowagi- widywałem kwiaty polskie u innych lokujących swe produkty- rozciągnięte łuki ryb w 2D stojąc na kotwicy- jako wielkie sandacze, mapowanie na wiosłach z ręką trzymającą przetwornik za rufą.... także nie jest źle u chłopaków z RFT :)

Niemniej doceniam próby, bo i ryba się zdarzy i obiektywnie patrząc wiedzę starają się przekazywać. Zobacz, inne filmy MKF nie są takie sztywne. To jest człowiek, który robi w branży wędkarskiej ze 20 lat i jego pierwsze artykuły w "Wędkarzu Polskim" o okoniach - to było coś, a było to naprawdę dawno temu i miało wysoki poziom merytoryczny.

Także spokojnie. Element to jedna sprawa, filmy RFT i MKF-  zupełnie inna. Jak dla mnie plus dla chłopaków, że chcą coś zaprezentować.

Na temat samego Elementa mam swoje zdanie, ale nie poparte użytkowaniem osobistym, więc zostawię je dla siebie.

Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie te małe sprawy, które pomagają w użytkowaniu coraz to bardziej skomplikowanych urządzeń na wodzie potencjalnym ich nabywcom.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 5

• 0

Elementy to nie są złe urządzenia. Nie są z tej półki co Axiom , nie maja takich możliwości jak Axiom i nie kosztują tyle co Axiom, HDS Live czy Solix G2.
Element 9HV w cenie 5000 - 5500 pln jest przyzwoitą  propozycją za tej klasy urządzenie. 

Tak na marginesie, skanowanie boczne w Raymarine Element jest naprawdę dobre (są lepsze ale w innej klasie urządzeń). Nie każdy szuka dużego zasięgu lub innych możliwości w skanowaniu bocznym, czasami szczegóły obrazowania są istotniejsze dla pewnej grupy użytkowników. 

Na szczęście rynek echosond jest na tyle pełny, że w tej wielkości ekranu znajdą się urządzenia za 5k jak i za 10k. To tylko kwestia priorytetów, preferencji i potrzeb (czasami ilości kasy jakiej chcemy wydać na echosondę).

• Like 4

• 0

Element 9HV w cenie 5000 - 5500 pln jest przyzwoitą  propozycją za tej klasy urządzenie. 

Przyzwoita cena za 9HV to jest w Norwegii / około 4.5kzł .

Przy zarobkach w Norwegii ta cena to śmiech na sali a i tak jest taniej niż u pazernej dystrybucji w PL. I to tyczy się niemal każdego sprzętu wędkarskiego.

• 0

"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie te małe sprawy, które pomagają w użytkowaniu coraz to bardziej skomplikowanych urządzeń na wodzie potencjalnym ich nabywcom...." Maciej mądre zdanie,pod którym oczywiście się podpisuje:) generalnie nie neguje możliwości elementa, pisałem o tym już wyżej,ale mnie irytuje ten sposób w jaki ludzie o tym piszą,ta stronniczość,to zaslepienie,ten cały hype,zaczynając od Mk LM...Marcin i ja mieszkamy od siebie jakies 20km,bo ja tez z okoloc Pily,nie podważam jego wiedzy,doświadczenia wędkarskiego,z tego co widziałem otarł się o kadrę Polski...kiedys kiedyś dawno zapytałem go prywatnie o dwie rzeczy,odpisał mi że takie informacje kosztują 350zl..bo na tyle on wycenia swoją wiedzę,no mysle ok MATERIALNIE,było to zanim trafiłem na to forum gdzie jednak nikt nie robi straganu ze swojej wiedzy:)uważam to za zasadę "wędkarz wędkarzowi zawsze pomoże"...jakiś czas była cisza bo ja już na to nic nie odpisałem,MK gdzieś droga pantoflowa zobaczył jak ładne o okazałe sandacze systematycznie łowie(niekiedy coś wrzucam na Social media,choć staram się zbytnio nie chwalić,bo klusownik i miesiarz nigdy nie spi) po czym sam do mnie napisał "gdzie lowisz takie sztuki?,po tym co widziałem jestem zainteresowany wspólnym wędkowaniem,mam lodz,echosonde" chciałem mu odpsiac że dniowka ze mną kosztuje 700zl czyli jego 350x2...Ale zachowałem się kulturalnie i nic nie odpisałem

• Like 8

• 0

Przyzwoita cena za 9HV to jest w Norwegii / około 4.5kzł .

Przy zarobkach w Norwegii ta cena to śmiech na sali a i tak jest taniej niż u pazernej dystrybucji w PL. I to tyczy się niemal każdego sprzętu wędkarskiego.

Jakiś namiar, chętnie bym skorzystał, paru innych użytkowników forum pewnie też.

• 0

Jakiś namiar, chętnie bym skorzystał, paru innych użytkowników forum pewnie też.

Proszę bardzo cena z przetwornikiem

https://seatronic.no/elektronikk/kartplotter/kartplottere/raymarine-element-9hv-kartplotter-med-ekkolodd-inkl-giver?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

https://seatronic.no/elektronikk/kartplotter/kartplottere/raymarine

Edytowane przez d.daz76

• 0

No już chciałem kupować, ale okazuje się, że chcą ode mnie VAT i cło. Pozostaje poprosić kogoś kto będzie jechał. Przy przejazdach promem w zasadzie nie ma kontroli.

https://www.prawo.pl/podatki/sc-towary-przywozone-z-norwegii-musza-byc-zglaszane-do-odprawy-celnej,11236.html

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Nagrałem na szybko krótki filmik. Możecie zobaczyć w realu kilka funkcji i jasność ekranu. Nagram nowy filmik obszerniejszy i z opisem. Napiszę MOJE zdanie. Mi echosonda bardzo się podoba i jestem zadowolony z zakupu. Myślę że produkt warty tych pieniędzy. To tyle.

Pozdrawiam.

• Like 2

• 0

Rosyjski świat echosond nadaje- Lowrance protiw  Raymarine- TI2 vs. Element. Część testowa od 8.20, wcześniej tabelki.

Materiał w miarę obiektywny- porównywano te funkcje, które występują w obu urządzeniach posiadających taką samą  rozdzielczość,  na zbliżonych nastawach dystansowych, w trybie auto. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

A moze ktos napisac jak sprawuje sie w vercie, jaki najmniej-hercowy stozek poziada?

Edit: Sam sobie odpowiem, w koncu znalazlem: 

RealVision™ 3D (Hyper 1.2 MHz)

RealVision™ 3D (Standard 350 kHz)

SideVision™ (Hyper 1.2 MHz)

SideVision™ (Standard 350 kHz)

DownVision™ (Hyper 1.2 MHz)

DownVision™ (Standard 350 kHz)

Conical high CHIRP (200 kHz)

wiec srednio z vertem, no chyba ze sie myle, znalazlem tutaj: https://www.manualslib.com/manual/1541279/Raymarine-Hypervision-Hv-100.html

Edytowane przez krzyw

• 0

Teraz w raymarine jest guru informatyki wedkarskiej miszcz @spigot , myślę że to wypromuje marke na sam szczyt . Sprzedaż wzrośnie,.luski wkoncu zostaną policzone na tych sandaczach 2 metrowych. Jeszcze w zeszłym roku na stoisku rm gawedzilem z gościem.od nich ,na rozne tematy echosond, marketingu etc. Mieli niezbyt "przychlna" opinie o teraźniejszym konsultancie pro staff...A tu proszę, wejście smoka

Sorry za ofa, nie mogłem się powstrzymać:)

• Like 3

• 0

Do samego sprzętu Nie mam nic, każdy chce kawałek tortu z rynku przytulić-normalne. Jednak.mnie bawi fakt , że jeszcze rok temu sam @spigot zbanował mnie na koncie fb lowrance za szykanowanie marki i odsylal do rm. Mistrzowie z rm naprawdę bez ogródek o nim mowili A tu , szach mat pro Staff ... I odczyty idealne przy predkosci 40KMH ...:) niech im się wiedzie jak najlepiej. Ale kariery z tym sprzętem na srodladziu nie widzę jakos