Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

pytam  w zasadzie własnie o zdjecia  Waszych mocowań

jak mocujecie przetworniki od elementa w uchwytach drązków sprzedawanych w sklepach

mocowanie do łodzi mnie nie interesuje bo to proste a ja jake tam gdzie do łodzi go nie dokręce bo właściciel łodzi moze miec pretesje- musze meić przymocowany do drązka na burcie lub na pawęży

• 0

no to mam chyba lepszy patent

przyssawka  do noszenia szyb z leroy merlin i 2 uchwyty do rur (obejmy z gumą w srodku  przykręcone do uchwytu  rekojeści tej przyssawki)  ) w nich sa przyspawane firmowo takie nakrętki do których przykręcam bez problemu blaszke z przetwornikiem (a blaszka od Inpostu z dawnych rpzesyłek ale mozana dowolną zaadaptowac

nie zdarzyło się zeby podczas tygodniowego pływania odpadło

demontaż banalnie prosty

jedyny minus to skały jak zaczepisz mocno to moze sie oderwac  , trzciny spokojnie wytrzymuje

zwykły aluminiowy uchwyt od echo na skałach przy niedużej prędkości sie wygnie a to neistety odpadnie wiec warto jakoś zamocowac kabel do burty czy uchwytu i nie szalec na wodzie jak są skały 

• 0

Z tych opisów dowiedziałem się ,  że nie ma Element wifi  , a w niektórych opisach przy echu Element  jest ,  że ma wifi , w końcu jak to wygląda . Ja potrzebuje połączyć się z tabletem , z większym ekranem , da się czy nie  , jestem przed zakupem i muszę wiedzieć co zrobić , kupić 7 " czy 9 " .

• 0

Z tych opisów dowiedziałem się ,  że nie ma Element wifi  , a w niektórych opisach przy echu Element  jest ,  że ma wifi , w końcu jak to wygląda . Ja potrzebuje połączyć się z tabletem , z większym ekranem , da się czy nie  , jestem przed zakupem i muszę wiedzieć co zrobić , kupić 7 " czy 9 " .

Krzysztof sprawdzał, jest to wyjaśnione w wątku. 

• 0

Krzysztof sprawdzał, jest to wyjaśnione w wątku. 

W wątku to zauważyłem , ale jak wystawia firma dzień wcześniej i jest napisane ,  że jest wifi  to z stąd  moje zapytanie , a nóż coś się zmieniło . Może tak jak napisał   Raffi  z nową aktualizacją ulitują się i załączą wifi ,  dwie osoby mogą korzystać na jednej łodzi  fajna sprawa 

• 0

Jestem po zakupie echosondy Element  7  , w domu za czołem się bawić w ustawienia  , oczywiście przetwornik w wodzie w plastykowym wiaderku i trochę  zaskoczenie  - Element 7 lubi zjadać trochę prądu . Wcześniej miałem  Raymarine Dragonfly 5 Pro  i na akumulatorze  Toyamy 12V 9Ah pływałem dwa dni , to na Elemencie 7  jest około 5 godzin . Wybierając się na 3 dni wędkowania do echa aku minimum https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-22ah-p-815.html  , oczywiście można inny , ale o takiej pojemności  . Jedno aku 9Ah na cały dzień pływania to za mało , należy o tym pamiętać . I tym sposobem jestem przed zakupem nowego aku   ;)

• 0

Ja do 9 cali mam 40 i bez problemu wytrzymuje dwa dni na pełnej jasności ekranu.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

9 to  już fajny ekran , ale cena wysoka    i  tak silnik  spalinowy który miałem kupić  teraz   musi poczekać . Akumulator dokupię 35 Ah  https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-35ah-p-893.html  taki to  wiem , że mi nie padnie jak  będę robił mapę jeziora dla tego to echo kupiłem .  Mapa papierowa jez na którym pływałem  zupełnie odbiega od rzeczywistości  , nie wiem kto to robił i czym to mierzył 

• 0

Ten filmik na yt to moja produkcja :-)

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Gratuluję. Dobrze pokazane mozliwosci, praktyczne te same warunki jak moje testowanie na wodzie, które opisywałem w wątku interpretacyjnym.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• Like 1