Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Film fajnie pokazuje to echo ,ale tak szybko przeskakujesz między oknami , że nie mogę na dążyć jak to robisz mój przetwornik na razie się moczy w wiaderku , trzeba się na czymś uczyć . Napisz z jaką dokładnością można do płynąc do punktu zaznaczonego na wodzie , Raffi sprawdzałeś to może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jak tam Panowie pływanko z Elementem ? Problemy z wieszaniem zniknęły ? Jak wrażenia bo chcę się w końcu pozbyć Garmina 5DV :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Film fajnie pokazuje to echo ,ale tak szybko przeskakujesz między oknami , że nie mogę na dążyć jak to robisz mój przetwornik na razie się moczy w wiaderku , trzeba się na czymś uczyć . Napisz z jaką dokładnością można do płynąc do punktu zaznaczonego na wodzie , Raffi sprawdzałeś to możeNie sprawdzałem dokładności gps ponieważ zawsze mnie doprowadziło do celu bez problemu . Więc myślę że gps jest bardzo dokładny. Pokaże Wam kilka ryb uchwyconych przeze mnie. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Moim zdaniem wygląda na duże Leszczysko , na razie nie mam doświadczenia ze swoim Elementem 7 , ale fajnie zobaczyć co ono potrafi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jak tam Panowie pływanko z Elementem ? Problemy z wieszaniem zniknęły ? Jak wrażenia bo chcę się w końcu pozbyć Garmina 5DV :/U mnie z 3-4 razy dziennie się tak dzieje , tylko restart pomaga. Soft aktualny, nie chciałem w sezonie wysyłać na gwarancję i liczyłem że ktoraś aktualizacja to naprawi ale chyba bez wysylki do serwisu się nie obejdzie Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 a ja pływałem cały tydzień we wrześniu w Szwecji dzień w dzień od rana do wieczora i ani jednej zwiechy mój Element nie zaliczyłpoza tym pobił na głowę wszystkie echa kolegów pod względem dokładnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) dokladnosci czego ? koledzy jakie echa mieli ? Edytowane 30 Listopada 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 pokazywania na echu obiektów czy wykrywania ryb mieliśmy tez kamere podwodna ze swiatłem wiec jak coś wiekszego i stabilnego namierzyliśmy to weryfikowaliśmy kamerą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgodzę się że element jest lepszy od wszystkich echosond w swoim przedziale cenowym i taka jest prawda. Jasność ekranu i obrazowanie boczne i dolne jest poprostu mega. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Tylko napisz jeszcze jakie echa mieli koledzy, bo to dość istotne. Tutaj spoko ceny na Elementa, jeśli ktoś szuka: https://www.happyangler.com/en/hot-deals/black-friday-2019/raymarine-element-7-hv-combo-device/p/3583603/ https://www.happyangler.com/en/boating/sonar-chartplotter-combos/raymarine-element-9-hv-combo-device/p/3583601/ https://www.happyangler.com/en/hot-deals/black-friday-2019/raymarine-element-12-hv-combo-device/p/3583602/ Sklep sprawdzony - sam w nim kupowałem. Edytowane 30 Listopada 2019 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Chociażby nowa Elite ti2 Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Napisałem że w tej klasie cenowej. Ale oczywiście to jest moje zdanie. :-) Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Koledzy mieli pewnie hds live,solix ms+...A element jak to element niszczy konkurencję ???????? panowie jesteście jeszcze na etapie swoich (prawdopodbnie pierwszych) echsonod z "bocznym",stąd ta onanizacja na słowo "element"... Więcej obiektywizmu. Może inaczej,jak już padają takie mocne stwierdzenia to fajnie boby to uargumentować jakimś sensownym przykładem,bo na ten moment to wygląda na "to co moje to najlepsze" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fafka90 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Sam mam dylemat co do kupna, między lowrance Ti 9 A właśnie elementem 9 ,podobna cena, może ktoś podpowie? Wady i zalety , jednej I drugiej ,pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Koledzy mieli pewnie hds live,solix ms+...A element jak to element niszczy konkurencję panowie jesteście jeszcze na etapie swoich (prawdopodbnie pierwszych) echsonod z "bocznym",stąd ta onanizacja na słowo "element"... Więcej obiektywizmu.Może inaczej,jak już padają takie mocne stwierdzenia to fajnie boby to uargumentować jakimś sensownym przykładem,bo na ten moment to wygląda na "to co moje to najlepsze" element to to moje 3-cie echopierwsze to było lowrance drugie dragonfly 5 a 3ci element po dragonfly rozpatrywałem juz tylko Axioma a Elementa kupiłem bo był tanszy i nie potrzebowałem całego sterowania wszystkim jakie daje axiom powiem szczerze prostota obsługi i mała koniecznosc kręcenia wszystkim spowodowały że po dragonfly rozglądałem sie juz tylko za czyms z Raymarine a co do moich kolegów to przepraszam ale nie bardzo mnie to interesowało czym oni dokładnie przesiewają wodę ale że pływaliśmy stadnie na 3 łodzie w 6 osób z czego 5 miało swoje echa to porównanie jakieś byłosprzet był i starszy i nowszy - rózny , firmy rózne napewno zadn echo nie było kupiona w tym roku poza moim elementem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Mapa papierowa jez na którym pływałem zupełnie odbiega od rzeczywistości , nie wiem kto to robił i czym to mierzył W dużym skrócie - ludzie, którzy byli wyposażeni w łódkę oraz sznurek z supełkiem co pół metra, na którego końcu wisiał ciężarek (czytaj - kamień).I absolutnie wcale nie żartuję teraz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 W dużym skrócie - ludzie, którzy byli wyposażeni w łódkę oraz sznurek z supełkiem co pół metra, na którego końcu wisiał ciężarek (czytaj - kamień).I absolutnie wcale nie żartuję teraz. I to w latach 60 tych, przynajmniej dla części moich wód , do których mapy pozyskałem z IRŚ Olsztyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie raz celowo pomijali górki , tu gdzie łowiłem z 20 m górka wychodzi na 1 m , a tam szczupaki koło metra , mój 96 cm , okoń 53 cm takie ryby miałem w 2018 , w 2019 nie byłem ,mam kontakt z miejscowym który pisał , że dalej takie sztuki padają . A są tam 3 górki nie zaznaczone , moim zdaniem celowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 W dużym skrócie - ludzie, którzy byli wyposażeni w łódkę oraz sznurek z supełkiem co pół metra, na którego końcu wisiał ciężarek (czytaj - kamień).I absolutnie wcale nie żartuję teraz.sam tak łowiłem na mietkowie 20 lat temu ciężarek na przód pontonu i wachlowanie wiosełkami aż się zatrzymam, po czym ciężarek metr do góry i dalej wachlowanie wiosełkami...i tak w koło macieja. Po 30 min znalazłem konkretną górkę i wtedy na brak brań nie narzekałem. Wtedy jeden gość na wszystkich pływających na łodkach miał echo pirania max ze stanów od rodziny. To były piękne czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie raz celowo pomijali górki , tu gdzie łowiłem z 20 m górka wychodzi na 1 m , a tam szczupaki koło metra , mój 96 cm , okoń 53 cm takie ryby miałem w 2018 , w 2019 nie byłem ,mam kontakt z miejscowym który pisał , że dalej takie sztuki padają . A są tam 3 górki nie zaznaczone , moim zdaniem celowo Może nie wstrzelili się z rozdzielczością ?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja bym nie porównywał Elememta do Solixa bo to chyba żart. Ale Elememt jest bardzo dobrym echem. Np 9 cali w swojej klasie cenowej czyli do 5000 tysięcy złotych niema sobie równych. Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Za 5200 można już nabyć Simrad Go9 xse z przetwornikiem active imaging 3w1 więc nie wiem czy to taki do konca dobry wybór, dużo osób narzeka na zasięg w side viev chyba że coś zmienili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Za 5200 można już nabyć Simrad Go9 xse z przetwornikiem active imaging 3w1 więc nie wiem czy to taki do konca dobry wybór, dużo osób narzeka na zasięg w side viev chyba że coś zmienili.Ale masz elementa i porownales czy tak sobie piszesz ? Jak wydasz kolejne 1000 to kupisz cos jeszcze lepszego i tak w kolko. No i ja akurat uzywam 7 cali. Hmmm moze to blad i na 9 calowej widac wieksze ryby niz na 7 cali !!! Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Kolega ma Elementa ja mam Echomap 7 z gt40 oraz gt52. Zamierzam zmienić na coś innego ???? i prawdopodobnie będzie to wyżej wymieniony simrad 9 z którym nie miałem możliwości pływać, sugeruje się opinią użytkowników tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Za 5200 można już nabyć Simrad Go9 xse z przetwornikiem active imaging 3w1 więc nie wiem czy to taki do konca dobry wybór, dużo osób narzeka na zasięg w side viev chyba że coś zmienili.Sory że Cię zacytuję ale kto narzeka na side viev. To tak jakby pisać że mam kolegę który ma kolegę który słyszał że kolega narzekał. Dla mnie 30m na obie strony w 1.2khz przy jasności ekranu jaki jest jest naprawdę super. Zresztą ja tylko piszę swoje doświadczenia bo używam na codzień Elementa i naprawdę jestem zdumiony echem i jego możliwościami za te pieniążki. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi