Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mogę pokazać ale jak będę na wodzie. Chyba niemam zdjęć przy 30m. Mam zdjęcia 18m na prawo i lewo bo tak pływam najczęściej na moich płytkich łowiskach. Mówię tu o głębokości 2.5m do max 3m.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• 0

szalu niema , ani dramatu. fotka pierwsza - strasznie ciemna , 2-3 procz swiecacych "ryb" detalizacja na poziomie 455khz. obrazuje to troche ladniej od garmina , ale do 3w1 -800khz  / navico / jeszcze im brakuje.

Adam wrzuć proszę kontrargument na to że szału nie ma , też słyszałem że Raymarine lepszy od Active Imaging tylko pewnie foty lepszej nie da się zrobić...

Pierwsze zdjęcie pewnie ekran miało ściemniony na maxa a na pozostałych zdjęciach pewnie fotki ruszone.

Edytowane przez cabage

• 0

Wszyscy gadu gadu element vs simrad ? A jak wypada do tego lowrance 9ti?

Ti  z Totalscanem czy Ti2 z 3in1?

Jak dla mnie to na chwilę obecną to Ti9 z 3in1 jest teraz numerem 1 w relacji cena/jakość/możliwości. Do tej pory był to Helix 9. 

Od Simrada ona różni się panelem dotykowym zamiast full dotyku ale mapę 2D rysuje za free. Jeżeli wyjdzie update z Genesis Live, to wtedy Simrad. 

• 0

Genesis live to tylko substynut mapy, potrzebny do szybkiego ogarnięcia nowego obszaru. Nie zastąpi normalnej mapy.

Tak, wielokrotnie o tym pisałem- faktem jest, że Simrady tego nie maja, a czasem przydaje się to na nieznanej wodzie, bez dostępu do płatnych map online. 

Poza tym ostatnie działania rosyjskich pasjonatów informatyki pozwalają edytować dane z GL, istnieją konwertery do.CSV, więc można to obrabiać np. w Reefmasterze.  

• Like 1

• 0

Mam Elementa 7 i pytanie , mam mapę Navionics + Small  aktywną   i teraz  ,  jak zrobię jezioro na tej mapie to przy aktualizacji mapy   każdy będzie mógł ją  pobrać i to jest ok . Podczas aktualizacji ponoć stare rzeczy są czyszczone i na nowo się nagrywa  , i w tym momęcie stracę moje zaznaczone punkty ,  jak zrobię na drugiej karcie jezioro  ,  to nie będę mógł tego wysłać do Navionics  , jak to wygląda   :rolleyes:

• 0

Mam rozumieć,  że pływam z włożoną kartą Navionics  i wszystkie trasy , punkty sobie zaznaczam . Natomiast podczas aktualizacji muszę to wszystko przegrać na drugą kartę by ich nie stracić . Pytam bo poprzednie echo Raymarine nie miało tej funkcji  i jest to dla mnie nowość  , zima to dobry czas na naukę obsługi  i wybierania sprzętu 

• Like 1

• 0

@pawlo29, po naciśnięciu przycisku Home (taki domek na klawiszu) w prawym dolnym rogu ekranu są ustawienia, po najechaniu kursorem zatwierdzamy OK a następnie na samej górze ekranu kursorem wybieramy Importuj/Eksportuj (na końcu u góry po prawej). Będziesz miał do wyboru; Importuj z karty / Zapisz dane na karcie / wysuń kartę pamięci. Po wybraniu: Zapisz dane na karcie, naciśnij OK i wybierz które dane chcesz zapisać. 

To wszystko, dane są bezpiecznie zachowane na kacie, w każdej chwili można je przywrócić do urządzenia poprzez wybranie zakładki: Importuj z karty

• 0

Dziękuję za pomoc , przypadkiem odkryłem więcej okien dialogowych jest 9 od nowości , wchodzimy w pole z samą ramką i przytrzymać OK , wyświetli się 12 okienek i można sobie wybrać co pasuje . To jest po nowej aktualizacji . Paprykarz jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• 0

No tak , ja dopiero teraz w grudniu kupiłem Elementa 7 , jak widać ma wgraną najnowszą aktualizację , ja teraz zaczynam go poznawać , nie mogę się doczekać kiedy ją wypróbuję na wodzie , puki co czytam i oglądam co o tym echu Element piszą koledzy