Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 a wstaw tu kolego zdiecie z tym zasiegiem na boki po 30m przy 1,2MHz , pokaz jako to obrazuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Mogę pokazać ale jak będę na wodzie. Chyba niemam zdjęć przy 30m. Mam zdjęcia 18m na prawo i lewo bo tak pływam najczęściej na moich płytkich łowiskach. Mówię tu o głębokości 2.5m do max 3m. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zdjęcia. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 szalu niema , ani dramatu. fotka pierwsza - strasznie ciemna , 2-3 procz swiecacych "ryb" detalizacja na poziomie 455khz. obrazuje to troche ladniej od garmina , ale do 3w1 -800khz / navico / jeszcze im brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Niestety zdjęcia kiepskiej jakości. Zrobię na rybach to wstawię. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 jesli jest taka mozliwosc , to lepiej rob zrzuty ekranowe echem. telefon nigdy nie zrobi zdiec takich jak zrzut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Napisałem Ci post wyżej że kolega posiada i szału nie ma jeśli chodzi o zasięg side viev, do tego nie tylko on tak uważa, wyluzuj kolego trochę ???? to są indywidualne spostrzeżenia dla Ciebie w Twoim RM jest naj i masz prawo tak uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 @Tupas to bylo do mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Proszę Pana do Pana Raffiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 :-))) Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) szalu niema , ani dramatu. fotka pierwsza - strasznie ciemna , 2-3 procz swiecacych "ryb" detalizacja na poziomie 455khz. obrazuje to troche ladniej od garmina , ale do 3w1 -800khz / navico / jeszcze im brakuje.Adam wrzuć proszę kontrargument na to że szału nie ma , też słyszałem że Raymarine lepszy od Active Imaging tylko pewnie foty lepszej nie da się zrobić... Pierwsze zdjęcie pewnie ekran miało ściemniony na maxa a na pozostałych zdjęciach pewnie fotki ruszone. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fafka90 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Wszyscy gadu gadu element vs simrad ? A jak wypada do tego lowrance 9ti? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Na moim filmiku lepiej widać boczne widzenie i jego rozdzielczość. Kto nie widział zapraszam do obejrzenia. :-)https://youtu.be/4CGFt8fnViE Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Wszyscy gadu gadu element vs simrad ? A jak wypada do tego lowrance 9ti? Ti z Totalscanem czy Ti2 z 3in1?Jak dla mnie to na chwilę obecną to Ti9 z 3in1 jest teraz numerem 1 w relacji cena/jakość/możliwości. Do tej pory był to Helix 9. Od Simrada ona różni się panelem dotykowym zamiast full dotyku ale mapę 2D rysuje za free. Jeżeli wyjdzie update z Genesis Live, to wtedy Simrad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Genesis live to tylko substynut mapy, potrzebny do szybkiego ogarnięcia nowego obszaru. Nie zastąpi normalnej mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Genesis live to tylko substynut mapy, potrzebny do szybkiego ogarnięcia nowego obszaru. Nie zastąpi normalnej mapy. Tak, wielokrotnie o tym pisałem- faktem jest, że Simrady tego nie maja, a czasem przydaje się to na nieznanej wodzie, bez dostępu do płatnych map online. Poza tym ostatnie działania rosyjskich pasjonatów informatyki pozwalają edytować dane z GL, istnieją konwertery do.CSV, więc można to obrabiać np. w Reefmasterze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Mam Elementa 7 i pytanie , mam mapę Navionics + Small aktywną i teraz , jak zrobię jezioro na tej mapie to przy aktualizacji mapy każdy będzie mógł ją pobrać i to jest ok . Podczas aktualizacji ponoć stare rzeczy są czyszczone i na nowo się nagrywa , i w tym momęcie stracę moje zaznaczone punkty , jak zrobię na drugiej karcie jezioro , to nie będę mógł tego wysłać do Navionics , jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Waypointy nie są nagrywane na karcie mapy tylko w pamięci urządzenia (zwykle). Nie powinieneś ich stracić podczas aktualizacji. Zawsze jednak można zrobić kopię zapasową danych nawigacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Mam rozumieć, że pływam z włożoną kartą Navionics i wszystkie trasy , punkty sobie zaznaczam . Natomiast podczas aktualizacji muszę to wszystko przegrać na drugą kartę by ich nie stracić . Pytam bo poprzednie echo Raymarine nie miało tej funkcji i jest to dla mnie nowość , zima to dobry czas na naukę obsługi i wybierania sprzętu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Z ciekawości w wolnej chwili zajrzę do Elementa i zobaczę jak to tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 @pawlo29, po naciśnięciu przycisku Home (taki domek na klawiszu) w prawym dolnym rogu ekranu są ustawienia, po najechaniu kursorem zatwierdzamy OK a następnie na samej górze ekranu kursorem wybieramy Importuj/Eksportuj (na końcu u góry po prawej). Będziesz miał do wyboru; Importuj z karty / Zapisz dane na karcie / wysuń kartę pamięci. Po wybraniu: Zapisz dane na karcie, naciśnij OK i wybierz które dane chcesz zapisać. To wszystko, dane są bezpiecznie zachowane na kacie, w każdej chwili można je przywrócić do urządzenia poprzez wybranie zakładki: Importuj z karty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Dziękuję za pomoc , przypadkiem odkryłem więcej okien dialogowych jest 9 od nowości , wchodzimy w pole z samą ramką i przytrzymać OK , wyświetli się 12 okienek i można sobie wybrać co pasuje . To jest po nowej aktualizacji . Paprykarz jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Te okna są już po porządniej aktualizacji i ja je wstawiłem w filmiku już z wakacji. Można tam robić wszystkie możliwe ekrany. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 No tak , ja dopiero teraz w grudniu kupiłem Elementa 7 , jak widać ma wgraną najnowszą aktualizację , ja teraz zaczynam go poznawać , nie mogę się doczekać kiedy ją wypróbuję na wodzie , puki co czytam i oglądam co o tym echu Element piszą koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 czy u nas w polsce rejestracja na stronie przedłuża gwarancje do 3 lat ?ktos sprawdzał te opcje ? i jesli ta opcja obowiązuje to gdzie w tym 3cim roku wysyłamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi