Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Odpaliłem swojego Elementa i w lewym dolnym rogu pokazuje 0.0 km/h i tak pokazuje z kartą mapy jak i bez karty . A w ustawieniach znalazłem przestawienie na mile lub km/h , czyli coś powinno pokazać nawet bez pływania , moje echo teraz stoi na stole i pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Odpaliłem swojego Elementa i w lewym dolnym rogu pokazuje 0.0 km/h i tak pokazuje z kartą mapy jak i bez karty . A w ustawieniach znalazłem przestawienie na mile lub km/h , czyli coś powinno pokazać nawet bez pływania , moje echo teraz stoi na stole i pokazuje tak ale w ustawieniach zaawansowanych możesz to pokazywanie wyłaczycw opcjach standardowych masz przestawianie tylko kilometry na mile czy węzływ zaawansowanych ma pokazywac lub nie matak samo jest z tempreraturą i co tam jeszcze pokazuje na ekraniemożna to wyłaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 To napisz koledze gdzie to włáczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) To napisz koledze gdzie to włáczyć czy koledze ciezko zajrzec do instrukcji ? tam jest cały rozdział o przywracaniu ustawień fabrycznych ,,..... ehhhh Jestem w pracy nie mam przy sobie ani echo ani instrukcji i nie pamietam nazw zakładek - ale: tak na szybko dla temperatury wody przepis który sobie zanotowałem ale to samo menu jest dla prędkości tylko inna zakładka w ŚRODOWISKO w ekranie echosondy nacisnąć MENU>USTAWIENIA(na samym dole ekranu menu trzy kółka zębate)>NAKŁADANIE DANYCH>ZAKŁADKA od 1 do 4 zatwierdzić przez OK > EDYTUJ > ŚRODOWISKO > WATER TEMP. w podobnym miejscu menu jest gdzies przywracanie ustawień fabrycznych uwaga nalezy wyjąc karte pamięci przed przywracaniem ustawień Edytowane 30 Marca 2021 przez selk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SDZ tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Wiele ustawień nie było, jednak ta wartość prędkości nie wyświetla się (tak mi się wydaje na 95%) od pierwszego włączenia. następnym razem spróbuję zrobić ustawienia fabryczne, jestem dobrej myśli.Puki co -dziękiZeesetowales/ ustawiles wg mojej recepty ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SDZ tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?Pozdrawiam Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SDZ tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?PozdrawiamZapytam na grupie echosondowej fb czy faktycznie up wyciął te mapy. Rozwiązania 4: wykupienie boatapp Navionics, byś miał jakiekolwiek mapy, kupno subsrypcji w sonarchart, poczekanie na up softu lub po prostu zmiana na inny brand, który ma społecznościówki, rysuje normalnie sam z siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Od momentu aktualizacji (18.02.2021) staram się znaleźć najsensowniejsze rozwiązanie. Znaczy się najtańsze, bo zawartość map Navionics nie jest mi do niczego potrzebna na wodach, na których wędkuję. Szkoda tylko mojej pracy z ub. roku.Może wiecie, gdzie najtaniej kupić chociaż mapę bazową Świata lub jakąkolwiek inną, by mieć "podkład"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Od momentu aktualizacji (18.02.2021) staram się znaleźć najsensowniejsze rozwiązanie. Znaczy się najtańsze, bo zawartość map Navionics nie jest mi do niczego potrzebna na wodach, na których wędkuję. Szkoda tylko mojej pracy z ub. roku.Może wiecie, gdzie najtaniej kupić chociaż mapę bazową Świata lub jakąkolwiek inną, by mieć "podkład"?Dobra, to w ten deseń- jeśli active captain Garmina pozwoli się zarejestrować tobie - bez urządzenia i mapy socjalki interesujące będą dostępne- może warto zakłusować u nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Chyba nie tędy droga. Mapa musi być przypisana do urządzenia. Nie wyobrażam sobie, żeby można było tak bezkrytycznie mapy Garmina wykorzystać w Raymarine. Co innego samo "oglądanie" na ekranie fona, tabletu bądź laptopa. Tu i mapy społeczności Lowrance są przydatne.Przejrzę ofertę Navionics dzisiaj wieczorem. Czekam też na odpowiedź z centrali Raymarine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Chyba nie tędy droga. Mapa musi być przypisana do urządzenia. Nie wyobrażam sobie, żeby można było tak bezkrytycznie mapy Garmina wykorzystać w Raymarine. Co innego samo "oglądanie" na ekranie fona, tabletu bądź laptopa. Tu i mapy społeczności Lowrance są przydatne.Przejrzę ofertę Navionics dzisiaj wieczorem. Czekam też na odpowiedź z centrali Raymarine. Ja mam na myśli viewer przez androidowe apki. Nie znam sposobu na konwersję danych do Ray, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Właśnie chodzi o to, żeby widzieć mapy RealBathy na ekranie Elementa. Bez sensu to ograniczenie w nowym sofcie, które uniemożliwia uzupełnianie/tworzenie map, bez obecności karty LightHouse Charts, Navionics, C-Map. Strzał w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Chyba nie tędy droga. Mapa musi być przypisana do urządzenia. Nie wyobrażam sobie, żeby można było tak bezkrytycznie mapy Garmina wykorzystać w Raymarine. Co innego samo "oglądanie" na ekranie fona, tabletu bądź laptopa. Tu i mapy społeczności Lowrance są przydatne.Przejrzę ofertę Navionics dzisiaj wieczorem. Czekam też na odpowiedź z centrali Raymarine. Dobra, a jest opcja downgrade sofotwego? W innych branach bywa, robiłem dla sprzętów Navico, Garmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Godzinę temu Eljacht odpisał mi, że jak powieszą poprzedni soft na swoim serwerze, to powiadomią mnie i podadzą link.Nie ma (poniekąd) możliwości zmiany LH3 na LH2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zeesetowales/ ustawiles wg mojej recepty ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Jeszcze nie pływałem od tamtego czasu. Może w przyszłym tygodniu coś popływam, to spróbuję pierw od Twojej recepty "na piechotę" - może dam radę, a jak nie pomoże to zrobię jej "kuku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Możesz to sprawdzić w domu , jak nie będzie pokazywać 0.0 km w domu to na wodzie też nic Ci nie pokaże , patrz dolny lewy narożnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Instrukcja ostrzega przed uruchamianiem na sucho... -żebym nie zjarał przetwornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Nie podłączaj przetwornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Swoją drogą czy ktoś kiedyś zjarał przetwornik? Jest chociaz jeden potwierdzony przypadek?czy to wciąż powielany mit???? Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez IntruZ9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Dobra chłopaki...Odpaliłem elementa z przetwornikiem w wiaderku wody.Istotnie procedura @Selk'a chyba jest OK. Piszę chyba ponieważ łódka stoi w Garażu z grubymi ścianami i stropami i łączności z GPS chyba nie ma. Chodząc po tych zakładkach, wchodzę w zakładkę >prędkość i mam tam:-VMG to waypoint-VMG to windward-średnia prędkość-max prędkość-prędkość po wodzie Na razie zafajkowałem tą "prędkość na wodzie" -na razie nie wiem czy to jest prędkość według GPS czy prędkość względem wody (czyli stoję na kotwicy w prądzie wody) Na monitorze wyświetla mi się "prędkość na wodzie --:--Czyli coś jest ale muszę zweryfikować to w terenie.Dzięki @Selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dobra chłopaki...Odpaliłem elementa z przetwornikiem w wiaderku wody.Istotnie procedura @Selk'a chyba jest OK. Piszę chyba ponieważ łódka stoi w Garażu z grubymi ścianami i stropami i łączności z GPS chyba nie ma. Chodząc po tych zakładkach, wchodzę w zakładkę >prędkość i mam tam:-VMG to waypoint-VMG to windward-średnia prędkość-max prędkość-prędkość po wodzie Na razie zafajkowałem tą "prędkość na wodzie" -na razie nie wiem czy to jest prędkość według GPS czy prędkość względem wody (czyli stoję na kotwicy w prądzie wody) Na monitorze wyświetla mi się "prędkość na wodzie --:--Czyli coś jest ale muszę zweryfikować to w terenie.Dzięki @Selk na zdrowie ciesze się ze pomogłoja tez podawałm na sucho z jakichs notatek własnych bo sprzet stoi w innej lokalizacji co do spalenia przetwornika kiedyś pytałem jakiegos dystrybutorai :upgrade oprogramowania tez wymaga podłaczenia echo i najlepiej przetwornika a czasami i u niektórych producentów jest to konieczniewiec co za problem na krótko mozna bezna dłuzej (powyzej 15 min)przetwornik w wiadro wody i problem z głowy z tym że z własnych obserwacji nie zauważyłem żeby woda sie jakos zagrzała w zauwazalny sposób po pół godzinie zabawy z upgradem softu Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 na zdrowie ciesze się ze pomogłoja tez podawałm na sucho z jakichs notatek własnych bo sprzet stoi w innej lokalizacji co do spalenia przetwornika kiedyś pytałem jakiegos dystrybutorai :upgrade oprogramowania tez wymaga podłaczenia echo i najlepiej przetwornika a czasami i u niektórych producentów jest to konieczniewiec co za problem na krótko mozna bezna dłuzej (powyzej 15 min)przetwornik w wiadro wody i problem z głowy z tym że z własnych obserwacji nie zauważyłem żeby woda sie jakos zagrzała w zauwazalny sposób po pół godzinie zabawy z upgradem softu Chyba tylko w raymarine upgrade ekranu wymaga podłączenia przetwornika..., badz dystrybutor powiedzial co wiedział. Aktualizuje się ekran , który, obsługuje badz nie xdcr. Niektóre funkcje badz widoczność xdcr mogą wymagać jego podpiecia, ale napewno nie jest wymagane podłączeni go do ekranu celem aktualizacji. W przypadku przetworników z black box, aby zaktualizować box, wymagane jest podłączenie do ekranu, nie mniej jednak sam xdcr nie jest wymagany, gdyż tam niema co aktualizowac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Aktualizuję systematycznie różne Raymarine (element, axiom, itd,) i nigdy nie było potrzebne podłączenie przetwornika. To jakiś fake 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Chyba tylko w raymarine upgrade ekranu wymaga podłączenia przetwornika..., badz dystrybutor powiedzial co wiedział. Aktualizuje się ekran , który, obsługuje badz nie xdcr. Niektóre funkcje badz widoczność xdcr mogą wymagać jego podpiecia, ale napewno nie jest wymagane podłączeni go do ekranu celem aktualizacji. W przypadku przetworników z black box, aby zaktualizować box, wymagane jest podłączenie do ekranu, nie mniej jednak sam xdcr nie jest wymagany, gdyż tam niema co aktualizowacja nie mówie ze dystrybutor raymarine tak powiedział - to moze dwuznacznie opisałem sorry pare lat temu targach sprzetu rybackiego/wedkarskiego jak byłem to sie w jakiejś dyskusji technicznej pytałem o kwestie upgrade softu do sprzetucoś mi sie kojarzy że chodziło o jakieś echo gdzie rózne przetworniki szły do tego samego echo i taką informacje uzyskałem ale który to był dystrybutor - sorry nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jaro1569 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Witam wszystkim, mam pytanie, zakupiłem niedawno elementa 9 wgrany jest w nim soft 3.8.55 chce odrazu wgrać najnowszy 3.13.76 pytanie brzmi czy nie muszę wgrywać wcześniejszych aktualizacji??? Czy wystarczy ta najnowsza i będę miał już wszystkie poprawki z tych wcześniejszych??? Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi