Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chłopaki... "odpaliłem" dzisiaj pierwszy raz na wodzie Elementa -wszystko cacy.

Nie mogę się dogrzebać (chyba w ustawieniach) aby na ekranie wyświetlała się wartość prędkości... -co to trzeba naklikać?

Wybierz SOG w ustawieniach GPS danych wyświetlanych na ekranie. Będzie to prędkość łodzi podawana z wyliczeń GPS.

• 0

Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SD

Z tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.

Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?

Pozdrawiam

Odpowiem sam sobie i przy okazji wam. Temat ogarnąłem. Ver3.13.76 tworzy pliki o innym nazewnictwie niż np ver3.10.10, którą miałem do tej pory. Nowa wersja nie widzi zatem plików zapisanych przez poprzedni soft. Dziwne, ale prawdziwe. Żeby móc dalej działać z mapami RealBathy zapisanymi przed aktualizacją, należy zmienić nazwę pliku w katalogu głównym na karcie microSD z realbathydb na realbathydb_mapbox.

• Like 2

• 0

Prędzej nowy model wypuszczą, bo teraz duże promo na te ekrany jest, a to może oznaczać, że coś się szykuje. 

Za tym się nie nadąży , 7 nie sprzedam bo za dużo stracę a potem sporo trzeba dołożyć , a WI FI przydało by się  :D  .

• 0

Witam. Kupiłem parę dni temu ELEMENT 7 i jest to moja pierwsza nazwijmy to poważna echosonda. Zacząłem się nią bawić i sprawdzać co w niej ciekawego jest. Wszedłem w opcje map no i wyświetliła się lista paru tj. Navionics, C Map no i LightHaus. Po zobaczeniu co w niej jest postanowiłem ją aktualizować i po tej aktualizowano znikły mi z listy obie Navionics i C Map. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się stało ?

• 0

Witam. Kupiłem parę dni temu ELEMENT 7 i jest to moja pierwsza nazwijmy to poważna echosonda. Zacząłem się nią bawić i sprawdzać co w niej ciekawego jest. Wszedłem w opcje map no i wyświetliła się lista paru tj. Navionics, C Map no i LightHaus. Po zobaczeniu co w niej jest postanowiłem ją aktualizować i po tej aktualizowano znikły mi z listy obie Navionics i C Map. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się stało ?

Kilka postów powyżej szukaj.....

• 0

Jest mapa na Polskę  tańsza , ale przy aktualizacji możesz opłacić za połowę ceny dużej mapy i tam sobie zaznaczasz jaki rejon Cię interesuje . Aktualizacja teraz kosztuje 590 zł wczoraj opłacałem , ale to jest aktualizacja mapy Navionics a , czy  można wybrać inną mapę tego nie sprawdzałem 

• Like 1

• 0

Kupując kartę do aktualizacji możesz wgrać na nią dowolny inny obszar. W momencie aktywacji karty aktualizacyjnej używasz starej karty (karta się uaktywnia) w kolejnym kroku wskazujesz obszar który chcesz wgrać. Stara karta będzie nadal działać.

Edytowane przez Paprykarz
  • Like 1

• 0

Zaktualizowałem elementa do wersji ze stycznia 2021 v3.13.76 Można robić swoje karty/ikony według własnych upodobań, z tego co czytałem to wcześniej nie można było. Łączy się również z WiFi i paruje z telefonem, nie wiem tylko jak zrobić żebym mógł widzieć obraz na telefonie lub tablecie.

post-48797-0-48247400-1620668695_thumb.jpeg

post-48797-0-70549000-1620668703_thumb.jpeg

Edytowane przez mepps

• 0

Zaktualizowałem elementa do wersji ze stycznia 2021 v3.13.76 Można robić swoje karty/ikony według własnych upodobań, z tego co czytałem to wcześniej nie można było. Łączy się również z WiFi i paruje z telefonem, nie wiem tylko jak zrobić żebym mógł widzieć obraz na telefonie lub tablecie.

I jak tam prace , udało się połączyć z tabletem przez Wifi ??? 

• 0

Odpowiem sam sobie  ;)  . Dowiedziałem się że na razie wifi na tablet nie działa   :(  , są plany podłączenia wifi  , ale kiedy to nastąpi nie wiadomo  . Chyba  że jak zaczną ludzie omijać RAYMARINE ELEMENT   i kupowć  inną  to może wtedy ruszą tyłki i coś pomyślą   :D  :D  :D

• 0

I jak tam prace , udało się połączyć z tabletem przez Wifi ???

Na rybach byłem, nie przeglądałem forum.Z tabletem i telefonem łączy się przez WiFi ale nie wiem jak odtworzyć obraz na telefonie. Jakoś specjalnie nie jest mi to potrzebne, ale chciałem sprawdzić czy w nowym sofcie już można. Omijać Elementa i kupować inną ? Może to i sposób, ja za 1000€ w rozmiarze 9 cali nie znalazłem dla mnie nic lepszego, być może źle szukałem. Edytowane przez mepps

• 0

Sam mam Elementa 7 od roku i uważam że jest to fajna echosonda , hasło serwisowe jak by udostępnili ilu byłoby zadowolonych klientów , dałabym koledze tablet na dziub i nie łaziłby po łydce , a kto ma kasę to kupi i 12" . W czasach dłużej konkurencji blokować bardzo przydatną funkcję to duży błąd

• Like 1