Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Instalujesz 3.13.76 i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Chłopaki... "odpaliłem" dzisiaj pierwszy raz na wodzie Elementa -wszystko cacy.Nie mogę się dogrzebać (chyba w ustawieniach) aby na ekranie wyświetlała się wartość prędkości... -co to trzeba naklikać?Wybierz SOG w ustawieniach GPS danych wyświetlanych na ekranie. Będzie to prędkość łodzi podawana z wyliczeń GPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SDZ tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?PozdrawiamOdpowiem sam sobie i przy okazji wam. Temat ogarnąłem. Ver3.13.76 tworzy pliki o innym nazewnictwie niż np ver3.10.10, którą miałem do tej pory. Nowa wersja nie widzi zatem plików zapisanych przez poprzedni soft. Dziwne, ale prawdziwe. Żeby móc dalej działać z mapami RealBathy zapisanymi przed aktualizacją, należy zmienić nazwę pliku w katalogu głównym na karcie microSD z realbathydb na realbathydb_mapbox. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 @mr-perch możesz trochę jaśniej -jestem analfabetą cyfryzacji -po jakich zakładkach się do tego doklikam? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Może ktoś coś słyszał ??? czy do Elementa dopiszą WI FI aby można było we dwóch na łodzi oglądać , fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Prędzej nowy model wypuszczą, bo teraz duże promo na te ekrany jest, a to może oznaczać, że coś się szykuje. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 @mr-perch możesz trochę jaśniej -jestem analfabetą cyfryzacji -po jakich zakładkach się do tego doklikam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Prędzej nowy model wypuszczą, bo teraz duże promo na te ekrany jest, a to może oznaczać, że coś się szykuje. Za tym się nie nadąży , 7 nie sprzedam bo za dużo stracę a potem sporo trzeba dołożyć , a WI FI przydało by się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 z elektronika jest tak ,ze w momencie zakupu sie jest w plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trybek83 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Witam. Kupiłem parę dni temu ELEMENT 7 i jest to moja pierwsza nazwijmy to poważna echosonda. Zacząłem się nią bawić i sprawdzać co w niej ciekawego jest. Wszedłem w opcje map no i wyświetliła się lista paru tj. Navionics, C Map no i LightHaus. Po zobaczeniu co w niej jest postanowiłem ją aktualizować i po tej aktualizowano znikły mi z listy obie Navionics i C Map. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się stało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Witam. Kupiłem parę dni temu ELEMENT 7 i jest to moja pierwsza nazwijmy to poważna echosonda. Zacząłem się nią bawić i sprawdzać co w niej ciekawego jest. Wszedłem w opcje map no i wyświetliła się lista paru tj. Navionics, C Map no i LightHaus. Po zobaczeniu co w niej jest postanowiłem ją aktualizować i po tej aktualizowano znikły mi z listy obie Navionics i C Map. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się stało ?Kilka postów powyżej szukaj..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Koledzy przedłużał ktoś subskrypcję mapy Navionics + Small . Teraz widzę że to zdrożało , żeby można było jeszcze korzystać z map społecznościowych a tak słabo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Aktualizacja mapy Navionics + Small koszt 590 zł na dzień dzisiejszy , tyle musiałem zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 To są ukryte koszty Elementa, o których rzadko który sprzedający wspomina. By rysował normalnie i socjalki były- najdroższa opcja na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Liczę że się coś zmieni na lepsze i konkurencja zmusi firmę do ustępstw bo sprzedaż im spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Mam kartę Navionics na dany region która w sierpniu 2020r była aktualizowana. Potrzebuję teraz mapy na inny region, czy muszę kupić nową kartę czy może jest możliwość kupna aktualizacji i wyboru przy tym innej mapy. Sorry za głupie pytanie ale dopiero raczkuję w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Jest mapa na Polskę tańsza , ale przy aktualizacji możesz opłacić za połowę ceny dużej mapy i tam sobie zaznaczasz jaki rejon Cię interesuje . Aktualizacja teraz kosztuje 590 zł wczoraj opłacałem , ale to jest aktualizacja mapy Navionics a , czy można wybrać inną mapę tego nie sprawdzałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Kupując kartę do aktualizacji możesz wgrać na nią dowolny inny obszar. W momencie aktywacji karty aktualizacyjnej używasz starej karty (karta się uaktywnia) w kolejnym kroku wskazujesz obszar który chcesz wgrać. Stara karta będzie nadal działać. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Paprykarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Zaktualizowałem elementa do wersji ze stycznia 2021 v3.13.76 Można robić swoje karty/ikony według własnych upodobań, z tego co czytałem to wcześniej nie można było. Łączy się również z WiFi i paruje z telefonem, nie wiem tylko jak zrobić żebym mógł widzieć obraz na telefonie lub tablecie. Edytowane 10 Maja 2021 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Zaktualizowałem elementa do wersji ze stycznia 2021 v3.13.76 Można robić swoje karty/ikony według własnych upodobań, z tego co czytałem to wcześniej nie można było. Łączy się również z WiFi i paruje z telefonem, nie wiem tylko jak zrobić żebym mógł widzieć obraz na telefonie lub tablecie.I jak tam prace , udało się połączyć z tabletem przez Wifi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Odpowiem sam sobie . Dowiedziałem się że na razie wifi na tablet nie działa , są plany podłączenia wifi , ale kiedy to nastąpi nie wiadomo . Chyba że jak zaczną ludzie omijać RAYMARINE ELEMENT i kupowć inną to może wtedy ruszą tyłki i coś pomyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Tam nie ma co myśleć, opcja jest zablokowana tylko hasłem serwisowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) I jak tam prace , udało się połączyć z tabletem przez Wifi ??? Na rybach byłem, nie przeglądałem forum.Z tabletem i telefonem łączy się przez WiFi ale nie wiem jak odtworzyć obraz na telefonie. Jakoś specjalnie nie jest mi to potrzebne, ale chciałem sprawdzić czy w nowym sofcie już można. Omijać Elementa i kupować inną ? Może to i sposób, ja za 1000€ w rozmiarze 9 cali nie znalazłem dla mnie nic lepszego, być może źle szukałem. Edytowane 15 Maja 2021 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Sam mam Elementa 7 od roku i uważam że jest to fajna echosonda , hasło serwisowe jak by udostępnili ilu byłoby zadowolonych klientów , dałabym koledze tablet na dziub i nie łaziłby po łydce , a kto ma kasę to kupi i 12" . W czasach dłużej konkurencji blokować bardzo przydatną funkcję to duży błąd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 A u konkurencji w tej cenie jest taka możliwość? Jeśli tak to rzeczywiście jest to duży błąd rymarine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi