Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Taka możliwość w Raymarine już była, wcześniejsze Drogonfly Pro miały możliwość strumieniowania sygnału na urządzenia zewnętrzne. Było nawet takie które nie miało własnego ekranu. Dlaczego zablokowali tą użyteczną funkcję ? Pojęcia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 U konkurencji są mapy udostępniane przez innych , masz cieniowanie głębokości fajnie się pływa po rantach spadów czemu Raymarin nie może u siebie wprowadzić a wifi blokować , za to ceny za mapy to umieją podnieść w tym tempie to za aktualizację zapłacę tyle co kiedyś nowa mapa kosztowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Za jakie mapy podnoszą ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Taka możliwość w Raymarine już była, wcześniejsze Drogonfly Pro miały możliwość strumieniowania sygnału na urządzenia zewnętrzne. Było nawet takie które nie miało własnego ekranu. Dlaczego zablokowali tą użyteczną funkcję ? Pojęcia nie mam.Krzysiek- by ekrany sprzedawać kolejne a nie strumieniować obraz. Ja innego wyjścia nie widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 W zeszłym roku aktualizacja mapy na Polskę była niecałe 500 zł , a teraz za to samo zapłaciłem 590 zł to mało podrożało ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 W zeszłym roku aktualizacja mapy na Polskę była niecałe 500 zł , a teraz za to samo zapłaciłem 590 zł to mało podrożało ???Ja raczej czekałbym na te Realbathy z zagęszczonymi izobatami, niż na te wifi, po to by właśnie nie płacić takiej kasy za możliwość rysowania własnych mapek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 I tu jest bul , bo nie ma ani tego ani tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 W zeszłym roku aktualizacja mapy na Polskę była niecałe 500 zł , a teraz za to samo zapłaciłem 590 zł to mało podrożało ???Tylko, że to nie Raymarine podniosło ceny a Navionics .... A to jakby nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Jak Byś nie patrzył , to bez tego nie działa , a koszty drożej o 100 zł Jak by było 300 to bym się nie odzywał ale 600 to przegieli . Edytowane 15 Maja 2021 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Jak byś nie patrzył to nie Raymarine podniósł ceny. Oni mają swoje własne mapy, niestety nie dla Polski. A za 300 mógłbyś mieć aktualizację Sonar Chart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Tylko nie ma takiej możliwości samego Sonar Chart aktualizować , a to byłoby dobre . Zmuszają do kupna obszar na którym nigdy nie będę pływać i zbierają nie złą za to kasę . Jak by była nowa mapa na Polskę za 600 złotych a aktualizacja 300 zł to jest ok , wiele osób da się na to złapać na te Ich 50 % wartości za mapę cwaniactwo do kwadratu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Masz 3 wyjścia:1.płać i placz 2.zmien brand3. Niekorzystac z tego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Jest też czwarte ale regulamin forum tego zabrania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Mam problem. Po aktualizacji element przestał pracować normalnie. Odpalam widok echa jest ok , po odpaleniu mapy sonar staje po chwili rusza i ponownie sie zatrzymuje. Po pewnym momencie sonda się restartuje . Totalna masakra. Czy jest opcja wrócić do starszej wersji jak tak to jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Mam problem. Po aktualizacji element przestał pracować normalnie. Odpalam widok echa jest ok , po odpaleniu mapy sonar staje po chwili rusza i ponownie sie zatrzymuje. Po pewnym momencie sonda się restartuje . Totalna masakra. Czy jest opcja wrócić do starszej wersji jak tak to jak.Jak tam ogarnołeś aktualizację ??? , miałem swoją aktualizować ale cały czas coś mnie powstrzymuje że mogą wystąpić problemy . Stara puki co działa , Napisz jak naprawiłeś , chyba że nie to lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Mam problem. Po aktualizacji element przestał pracować normalnie. Odpalam widok echa jest ok , po odpaleniu mapy sonar staje po chwili rusza i ponownie sie zatrzymuje. Po pewnym momencie sonda się restartuje . Totalna masakra. Czy jest opcja wrócić do starszej wersji jak tak to jak.Pisać do eljachtu, niech dają linka do poprzedniego update i zrobić downgrade softu. Na axiomach też cyrki się dzieją. Jak widać, nie tylko Navico gnioty wypuszcza softowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 U mnie po aktualizacji wszystko śmiga elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 U mnie po aktualizacji wszystko śmiga eleganckoTo dobra wiadomość , napisz czy podłączyli wifi aby można było na tablecie oglądać a nie latać po łódce , jeszcze jak jest stabilna to ok gorzej jak kolegi łódka strach się ze środka łódki ruszyć taka k...a wywrotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 O tym WiFi było stronę wcześniej pisane, łączy się z tabletem i telefonem ale nie działa, tzn nie wiem jak odtworzyć obraz na tablecie lub po prostu się nie da. Mnie to nie boli bo w 95% pływam sam, ale rymarine mogło by to w końcu ogarnąć wraz z aktualizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Jak tam ogarnołeś aktualizację ??? , miałem swoją aktualizować ale cały czas coś mnie powstrzymuje że mogą wystąpić problemy . Stara puki co działa , Napisz jak naprawiłeś , chyba że nie to lipaNiestety nie naprawiłem. Pobrałem starszy soft ale nie da sie go zainstalować . Wywala błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 To duży problem , jak jest na gwarancji to powinni naprawić ale znając realia to żeby na jesień wróciła do Ciebie . Ja bym zadzwonił i jak by się dało podwieść do serwisu i żeby na miejscu ogarnęli , mają programy do naprawy . Jedni piszą że wszystko działa po nowej aktualizacji , mam swoją już rok i mam piętra żeby coś nie spitolić bo zostanę bez echa na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jaro1569 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Witam Czytam ostatnią waszą wypowiedź i zastanawiam się co poszło nie tak z tą aktualizacją ???? Też niedawno zakupiłem nowego element i odrazu zaktualizowałem do najnowszej wersji i jest okej, może jakieś tam niuansy są ale ja nie widzę, sonda działa, odczyty prawidłowe, obawy są bo zawsze coś udoskonalą albo spierd... ????????. Generalnie moim zdaniem sprzęt chodzi jak należy ale... no właśnie najlepiej zaktualizować ale nie przez jakieś wifi, smartfony itp. Ja zrobiłem to tak jak bozia kazała, pobrałem softa na kartę przez laptopa z ich strony a następnie wsadziłem kartę do echa i się samo zainstalowało i jest okej, więc w czym Panowie macie problem ???????? jedynie co to zeczywiscie bym się obawiał tych ich ulepszeń jak się do czegoś człowiek przyzwyczai to jak coś pozmieniają to puzniej są problemy do tego dojść i czy coś nam się nie skasuje czasami ale poza tym myślę że niema problemu z aktualizacjami też na początku miałem obawy. Jeśli takie normalne aktualizowanie jakie ja zrobiłem nie pomoże to zeczywiscie chyba coś nie tak ze sprzętem jest i wymaga reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Witam Czytam ostatnią waszą wypowiedź i zastanawiam się co poszło nie tak z tą aktualizacją [emoji848] Też niedawno zakupiłem nowego element i odrazu zaktualizowałem do najnowszej wersji i jest okej, może jakieś tam niuansy są ale ja nie widzę, sonda działa, odczyty prawidłowe, obawy są bo zawsze coś udoskonalą albo spierd... [emoji23][emoji23]. Generalnie moim zdaniem sprzęt chodzi jak należy ale... no właśnie najlepiej zaktualizować ale nie przez jakieś wifi, smartfony itp. Ja zrobiłem to tak jak bozia kazała, pobrałem softa na kartę przez laptopa z ich strony a następnie wsadziłem kartę do echa i się samo zainstalowało i jest okej, więc w czym Panowie macie problem [emoji848][emoji848] jedynie co to zeczywiscie bym się obawiał tych ich ulepszeń jak się do czegoś człowiek przyzwyczai to jak coś pozmieniają to puzniej są problemy do tego dojść i czy coś nam się nie skasuje czasami ale poza tym myślę że niema problemu z aktualizacjami też na początku miałem obawy. Jeśli takie normalne aktualizowanie jakie ja zrobiłem nie pomoże to zeczywiscie chyba coś nie tak ze sprzętem jest i wymaga reklamacji.Ja także jestem zwolennikiem upgrade poprzez kartę , za dużo cudów widziałem w tej materii po upie przez sieć . Brand nie ma znaczenia Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zawsze aktyalizuje przez kartę sd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dlugi190 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Chłopaki... "odpaliłem" dzisiaj pierwszy raz na wodzie Elementa -wszystko cacy.Nie mogę się dogrzebać (chyba w ustawieniach) aby na ekranie wyświetlała się wartość prędkości... -co to trzeba naklikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi