Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taka możliwość w Raymarine już była, wcześniejsze Drogonfly Pro miały możliwość strumieniowania sygnału na urządzenia zewnętrzne. Było nawet takie które nie miało własnego ekranu. Dlaczego zablokowali tą użyteczną funkcję ? Pojęcia nie mam.

• 0

U konkurencji są mapy udostępniane przez innych , masz cieniowanie głębokości fajnie się pływa po rantach spadów czemu Raymarin nie może u siebie wprowadzić a wifi blokować , za to ceny za mapy to umieją podnieść w tym tempie to za aktualizację zapłacę tyle co kiedyś nowa mapa kosztowała

• 0

Taka możliwość w Raymarine już była, wcześniejsze Drogonfly Pro miały możliwość strumieniowania sygnału na urządzenia zewnętrzne. Było nawet takie które nie miało własnego ekranu. Dlaczego zablokowali tą użyteczną funkcję ? Pojęcia nie mam.

Krzysiek- by ekrany sprzedawać kolejne a nie strumieniować obraz. Ja innego wyjścia nie widzę. 

• Like 1

• 0

W zeszłym roku aktualizacja mapy na Polskę była niecałe 500 zł , a teraz za to samo zapłaciłem 590 zł to mało podrożało ???

Ja raczej czekałbym na te Realbathy z zagęszczonymi izobatami, niż na te wifi, po to by właśnie nie płacić takiej kasy za możliwość rysowania własnych mapek. 

• Like 1

• 0

Tylko nie ma takiej możliwości samego Sonar Chart aktualizować , a to byłoby dobre . Zmuszają do kupna obszar na którym nigdy nie będę pływać i zbierają nie złą za to kasę . Jak by była nowa mapa na Polskę za 600 złotych a aktualizacja 300 zł to jest ok , wiele osób da się na to złapać na te Ich 50 % wartości za mapę cwaniactwo do kwadratu

• 0

Mam problem. Po aktualizacji element przestał pracować normalnie. Odpalam widok echa jest ok , po odpaleniu mapy sonar staje po chwili rusza i ponownie sie zatrzymuje. Po pewnym momencie sonda się restartuje . Totalna masakra. Czy jest opcja wrócić do starszej wersji jak tak to jak.

• 0

Mam problem. Po aktualizacji element przestał pracować normalnie. Odpalam widok echa jest ok , po odpaleniu mapy sonar staje po chwili rusza i ponownie sie zatrzymuje. Po pewnym momencie sonda się restartuje . Totalna masakra. Czy jest opcja wrócić do starszej wersji jak tak to jak.

Jak tam ogarnołeś aktualizację ???  , miałem swoją aktualizować ale cały czas   coś  mnie  powstrzymuje  że  mogą wystąpić problemy . Stara puki co działa  , Napisz jak naprawiłeś  , chyba że nie  to lipa 

• 0

Pisać do eljachtu, niech dają linka do poprzedniego update i zrobić downgrade softu. Na axiomach też cyrki się dzieją. Jak widać, nie tylko Navico gnioty wypuszcza softowe ;)

• 0

U mnie po aktualizacji wszystko śmiga elegancko

To dobra wiadomość  :)  , napisz czy podłączyli wifi aby można było na tablecie oglądać a nie latać po łódce  ,  jeszcze jak jest stabilna to ok  gorzej  jak kolegi łódka strach się ze środka łódki ruszyć  taka k...a wywrotna   :(  

• 0

Jak tam ogarnołeś aktualizację ??? , miałem swoją aktualizować ale cały czas coś mnie powstrzymuje że mogą wystąpić problemy . Stara puki co działa , Napisz jak naprawiłeś , chyba że nie to lipa

Niestety nie naprawiłem.

Pobrałem starszy soft ale nie da sie go zainstalować . Wywala błąd.

• 0

To duży problem , jak jest na gwarancji to powinni naprawić ale znając realia to żeby na jesień wróciła do Ciebie . Ja bym zadzwonił i jak by się dało podwieść do serwisu i żeby na miejscu ogarnęli , mają programy do naprawy . Jedni piszą że wszystko działa po nowej aktualizacji , mam swoją już rok i mam piętra żeby coś nie spitolić bo zostanę bez echa na sezon

• 0

Witam Czytam ostatnią waszą wypowiedź i zastanawiam się co poszło nie tak z tą aktualizacją ???? Też niedawno zakupiłem nowego element i odrazu zaktualizowałem do najnowszej wersji i jest okej, może jakieś tam niuansy są ale ja nie widzę, sonda działa, odczyty prawidłowe, obawy są bo zawsze coś udoskonalą albo spierd... ????????. Generalnie moim zdaniem sprzęt chodzi jak należy ale... no właśnie najlepiej zaktualizować ale nie przez jakieś wifi, smartfony itp. Ja zrobiłem to tak jak bozia kazała, pobrałem softa na kartę przez laptopa z ich strony a następnie wsadziłem kartę do echa i

się samo zainstalowało i jest okej, więc w czym Panowie macie problem ???????? jedynie co to zeczywiscie bym się obawiał tych ich ulepszeń jak się do czegoś człowiek przyzwyczai to jak coś pozmieniają to puzniej są problemy do tego dojść i czy coś nam się nie skasuje czasami ale poza tym myślę że niema problemu z aktualizacjami też na początku miałem obawy. Jeśli takie normalne aktualizowanie jakie ja zrobiłem nie pomoże to zeczywiscie chyba coś nie tak ze sprzętem jest i wymaga reklamacji.

• 0

Witam Czytam ostatnią waszą wypowiedź i zastanawiam się co poszło nie tak z tą aktualizacją [emoji848] Też niedawno zakupiłem nowego element i odrazu zaktualizowałem do najnowszej wersji i jest okej, może jakieś tam niuansy są ale ja nie widzę, sonda działa, odczyty prawidłowe, obawy są bo zawsze coś udoskonalą albo spierd... [emoji23][emoji23]. Generalnie moim zdaniem sprzęt chodzi jak należy ale... no właśnie najlepiej zaktualizować ale nie przez jakieś wifi, smartfony itp. Ja zrobiłem to tak jak bozia kazała, pobrałem softa na kartę przez laptopa z ich strony a następnie wsadziłem kartę do echa i

się samo zainstalowało i jest okej, więc w czym Panowie macie problem [emoji848][emoji848] jedynie co to zeczywiscie bym się obawiał tych ich ulepszeń jak się do czegoś człowiek przyzwyczai to jak coś pozmieniają to puzniej są problemy do tego dojść i czy coś nam się nie skasuje czasami ale poza tym myślę że niema problemu z aktualizacjami też na początku miałem obawy. Jeśli takie normalne aktualizowanie jakie ja zrobiłem nie pomoże to zeczywiscie chyba coś nie tak ze sprzętem jest i wymaga reklamacji.

Ja także jestem zwolennikiem upgrade poprzez kartę , za dużo cudów widziałem w tej materii po upie przez sieć . Brand nie ma znaczenia

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka