Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dlugi190 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 @mr-perch możesz trochę jaśniej -jestem analfabetą cyfryzacji -po jakich zakładkach się do tego doklikam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jaro1569 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Włącz jakiekolwiek okienko sondy później ustawienia, pózniej nakładanie danych i wybierz SOG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sebo0707 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Temat rozwiązany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Aquaman Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Witam Wszystkich.Mam pytanie czy ktoś z Was na elemencie używa map C-MAP 4D ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Niestety nie naprawiłem.Pobrałem starszy soft ale nie da sie go zainstalować . Wywala błąd.Parę tygodni temu wróciłem do 3.10.10 i jest OK. Link otrzymałem z Eljachtu (w tym wątku też jest) i downgrade przebiegł pomyślnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) Pojawił się nowy soft v3.14.92. Poprawiono w nim (poniekąd) znany problem z mapami RealBathy. Czy ktoś z was posadził już go i testuje? Ja chwilowo odpuszczam. Zbyt wiele nerwów kosztowało mnie pisanie z Technical Support wiosną tego roku, aż zrobiłem downgrade z 3.13.76 do 3.10.10 Edytowane 8 Lipca 2021 przez mr-perch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dlugi190 Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Pojawił się nowy soft v3.14.92. Poprawiono w nim (poniekąd) znany problem z mapami RealBathy. Czy ktoś z was posadził już go i testuje? Ja chwilowo odpuszczam. Zbyt wiele nerwów kosztowało mnie pisanie z Technical Support wiosną tego roku, aż zrobiłem downgrade z 3.13.76 do 3.10.10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dlugi190 Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Witam. Ja swoje echo aktualizowane przez wifi wszystko poszło bez problemu jestem zadowolony aczkolwiek na batymetrie nie zwracam uwagi choć rysuje się ,poruszam się po zaznaczonych własnych punktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kamilmazur674 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Witam. Planuję zmienić echosondę Lowrance elite-5 na Raymarine Element 7. Czy moja obecna mapa polski od navionicsa będzie działać na nowej echosondzie? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mr-perch Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 I kolejny nowy soft pojawił się dla Elementa ver. 3.15.50. Ktoś już zainstalował i trenuje na wodzie? Jak doświadczenia z pracy na ver 3.14.92 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Mam mapę navionicsa mapy które są naniesione to delikatnie mówiąc LIPA , dobrze że mam echo które tworzy swoją mapę i zupełnie jest co innego co pokazuje navionic . Tylko pytanie za co płacimy tyle kasy , patrząc na mapę nigdy bym nie wiedział że przepływam nad pięknymi górkami okońowymi , dla niedowiarków mogę wstawić fotkę gdzie są cztery górki blisko siebie i zupełnie inaczej ukształtowane dno jeziora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 28 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Mam mapę navionicsa mapy które są naniesione to delikatnie mówiąc LIPA , dobrze że mam echo które tworzy swoją mapę i zupełnie jest co innego co pokazuje navionic . Tylko pytanie za co płacimy tyle kasy , patrząc na mapę nigdy bym nie wiedział że przepływam nad pięknymi górkami okońowymi , dla niedowiarków mogę wstawić fotkę gdzie są cztery górki blisko siebie i zupełnie inaczej ukształtowane dno jeziora Ale nie ma zdziwienia, wszak Navionics zjada socjalki a tam ślizgi, offsety, różne stany wody , mało tras nabieganych. U mnie krzaki takie, że bałbym się pływać po niektórych wodach z tymi ich "mapami". Był tu taki umiejec, który twierdził, że w ślizgu mapa jest ok.... Edytowane 28 Września 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Na rzekach Się zmienia , ale jeziora są głębokości stałe i nie wiem dlaczego nasze mapki nie biorą pod uwagę chodzi o Navionics . Na Zalewie Sulejowskim w zeszłym roku zarobiłem kawał zbiornika i co ??? Ano nic jak była stara mapa tak jest do dziś . Wygrani są Ci co mogą sami sobie zrobić mapę nie stety zabierze to czas na wędkowanie . Dwa tygodnie pływania po jeziorze , fajne górki mapę wysłałem ale czy jeszcze ktoś z tego zkorzysta nie mam na to wpływu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Chcę pokazać że nie ma co patrzeć na mapę Navionics i wybierać łowisko bo nieźle wprowadza w błąd . Wstawiam fotki jak to wygląda w realu ???????????? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Trasa jaką pływałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Można zobaczyć różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Przepraszam że tak wstawiam fotki ale się nie mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Następne fotki Edytowane 7 Października 2021 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 I proszę mi napisać do czego te mapki są potrzebne , na pewno nie pomagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Wiesz, to są cuda interpolacji w socjalkach, różne poziomy wody, głębokości zanurzenia przetwornika i.....chodzenie na skróty przez Navionics. Dobra mapa Sulejowskiego to skarb, wiem o jednej takiej, ale na urządzenia Lowrance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Maciek K o Sulejowie ok wąchania wody . Ale te mapki wstawiłem to jest jezioro za Bydgoszczą nie podam nazwy bo tam są zaznaczone miejsca rybne i miejscowi by mnie udusili . Chciałem pokazać jak mapa wygląda na jeziorze gdzie głębokości są od lat takie same i tak pozostanie .I nie jak ma się to do rzeczywistości Mapę Navionics służy tylko do zrobienia swojej mapy jak echo na to pozwoli inaczej te mapy za tyle kasy są mało dokładne to informacja dla przyszłych kupujących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 W najnowszym sofcie rysuje linie RealBathy izobaty do 0,25 m, nie jak wcześniej co 1m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Maciek K o Sulejowie ok wąchania wody . Ale te mapki wstawiłem to jest jezioro za Bydgoszczą nie podam nazwy bo tam są zaznaczone miejsca rybne i miejscowi by mnie udusili . Chciałem pokazać jak mapa wygląda na jeziorze gdzie głębokości są od lat takie same i tak pozostanie .I nie jak ma się to do rzeczywistości Mapę Navionics służy tylko do zrobienia swojej mapy jak echo na to pozwoli inaczej te mapy za tyle kasy są mało dokładne to informacja dla przyszłych kupujących .To moje strony- za Bydgoszczą może nawet mam tę wodę porobioną po swojemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Dzisiaj aktualizowałem mapę Navionics i tu miła niespodzianka , na jeziorku po którym pływałem dodali górki i sporo się zmieniło na plus ????. Może moje fotki które wstawiłem zmobilizowało firmę do pochylenia się nad naszymi wodami . Napiszcie czy na waszych wodach też widać zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi