Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pojawił się nowy soft v3.14.92. Poprawiono w nim (poniekąd) znany problem z mapami RealBathy. Czy ktoś z was posadził już go i testuje? Ja chwilowo odpuszczam. Zbyt wiele nerwów kosztowało mnie pisanie z Technical Support wiosną tego roku, aż zrobiłem downgrade z 3.13.76 do 3.10.10

Edytowane przez mr-perch

• 0

Pojawił się nowy soft v3.14.92. Poprawiono w nim (poniekąd) znany problem z mapami RealBathy. Czy ktoś z was posadził już go i testuje? Ja chwilowo odpuszczam. Zbyt wiele nerwów kosztowało mnie pisanie z Technical Support wiosną tego roku, aż zrobiłem downgrade z 3.13.76 do 3.10.10

• 0

Mam mapę navionicsa  mapy które są naniesione to delikatnie mówiąc LIPA , dobrze że mam echo które tworzy swoją mapę i zupełnie jest co innego co pokazuje navionic   :P  . Tylko pytanie za co płacimy tyle kasy  , patrząc na mapę nigdy bym nie wiedział że przepływam nad pięknymi górkami okońowymi   ;)  , dla niedowiarków mogę wstawić fotkę gdzie są cztery górki   blisko siebie  i zupełnie inaczej ukształtowane dno jeziora  :(  

• 0

Mam mapę navionicsa  mapy które są naniesione to delikatnie mówiąc LIPA , dobrze że mam echo które tworzy swoją mapę i zupełnie jest co innego co pokazuje navionic   :P  . Tylko pytanie za co płacimy tyle kasy  , patrząc na mapę nigdy bym nie wiedział że przepływam nad pięknymi górkami okońowymi   ;)  , dla niedowiarków mogę wstawić fotkę gdzie są cztery górki   blisko siebie  i zupełnie inaczej ukształtowane dno jeziora  :(  

Ale nie ma zdziwienia, wszak Navionics zjada socjalki a tam ślizgi, offsety, różne stany wody , mało tras nabieganych. U mnie krzaki takie, że bałbym się pływać po niektórych wodach z tymi ich "mapami". Był tu taki umiejec, który twierdził, że w ślizgu mapa jest ok....

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Na rzekach Się zmienia , ale jeziora są głębokości stałe i nie wiem dlaczego nasze mapki nie biorą pod uwagę chodzi o Navionics . Na Zalewie Sulejowskim w zeszłym roku zarobiłem kawał zbiornika i co ??? Ano nic jak była stara mapa tak jest do dziś . Wygrani są Ci co mogą sami sobie zrobić mapę nie stety zabierze to czas na wędkowanie . Dwa tygodnie pływania po jeziorze , fajne górki mapę wysłałem ale czy jeszcze ktoś z tego zkorzysta nie mam na to wpływu .

• 0

Wiesz, to są cuda interpolacji w socjalkach, różne poziomy wody, głębokości zanurzenia przetwornika i.....chodzenie na skróty przez Navionics. Dobra mapa Sulejowskiego to skarb, wiem o jednej takiej, ale na urządzenia Lowrance. 

• 0

Maciek K o Sulejowie ok wąchania wody . Ale te mapki wstawiłem to jest jezioro za Bydgoszczą nie podam nazwy bo tam są zaznaczone miejsca rybne i miejscowi by mnie udusili . Chciałem pokazać jak mapa wygląda na jeziorze gdzie głębokości są od lat takie same i tak pozostanie .I nie jak ma się to do rzeczywistości Mapę Navionics służy tylko do zrobienia swojej mapy jak echo na to pozwoli inaczej te mapy za tyle kasy są mało dokładne to informacja dla przyszłych kupujących .

• 0

Maciek K o Sulejowie ok wąchania wody . Ale te mapki wstawiłem to jest jezioro za Bydgoszczą nie podam nazwy bo tam są zaznaczone miejsca rybne i miejscowi by mnie udusili . Chciałem pokazać jak mapa wygląda na jeziorze gdzie głębokości są od lat takie same i tak pozostanie .I nie jak ma się to do rzeczywistości Mapę Navionics służy tylko do zrobienia swojej mapy jak echo na to pozwoli inaczej te mapy za tyle kasy są mało dokładne to informacja dla przyszłych kupujących .

To moje strony- za Bydgoszczą ;) może nawet mam tę wodę porobioną po swojemu ;) 

• Like 1

• 0

Dzisiaj aktualizowałem mapę Navionics i tu miła niespodzianka , na jeziorku po którym pływałem dodali górki i sporo się zmieniło na plus ????. Może moje fotki które wstawiłem zmobilizowało firmę do pochylenia się nad naszymi wodami . Napiszcie czy na waszych wodach też widać zmiany

post-68034-0-85051300-1635360322_thumb.jpg