Koza11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...https://youtu.be/CLUg1b3gMo4 Przedstawienie modelu i dane:http://www.raymarine.com/element/#transducers Istotne informacje:- 4 rdzenie procesora-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.-programowane przyciski-przetwornik all in1lub inne do wyboru-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz-3D- jasność obrazu 1500 nitów- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorylla Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Cześć , wybieram echo wahając się pomiędzy elite 9 ti2 a raymarine element 9.Na happyangler 9 ti2 z 3w1 jest w świetnej cenie - 1000 euro. Z tego co pisaliscie nie ma jednak polskiego języka. Zapytałem ich w mailu o t , ale mi nie odpowiedzieli.Jeśli chodzi yo elementa to jest w dobrej cenie w holenderskim czy jak tam zwać obecnie niderlandzkim sklepie https://shop.hengelsport4you.nlNie pamiętam skąd mam ten link, ale na jakimś forum czy grupie ktoś to wrzucił bo tam kupował i było wszystko ok. Czy macie doświadczenie z tym sklepem? Czy raymarine kupiony u nich czy chociażby w happyangler będzie miał polski język ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Raymarine ma Polski język bez problemu. Nawet jak nie będzie miał to wgrywasz nową aktualizację i masz. Aktualizacja darmowa ze strony Raymarine. Ja mam Elementa 9 i nie zamienię na nic innego w tej klasie cenowej. Też miałem dylemat. Czy Elitka czy Element. Element dużo gorzej rysuje niestety. Wyświetlacz w Elemencie jest mmega jasny. A boczne widzenie pozwala z nóg. Chcesz to pisz do mnie na priv i pytaj. Ja użytkuje od roku i jestem mega zadowolony. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Cześć , wybieram echo wahając się pomiędzy elite 9 ti2 a raymarine element 9.Na happyangler 9 ti2 z 3w1 jest w świetnej cenie - 1000 euro. Z tego co pisaliscie nie ma jednak polskiego języka. Zapytałem ich w mailu o t , ale mi nie odpowiedzieli.Jeśli chodzi yo elementa to jest w dobrej cenie w holenderskim czy jak tam zwać obecnie niderlandzkim sklepie https://shop.hengelsport4you.nlNie pamiętam skąd mam ten link, ale na jakimś forum czy grupie ktoś to wrzucił bo tam kupował i było wszystko ok. Czy macie doświadczenie z tym sklepem? Czy raymarine kupiony u nich czy chociażby w happyangler będzie miał polski język ? To świetne pieniądze za TI2, menu jest intuicyjne- sam mam u siebie pakiet podstawowy bez pl- różnica w cenie aż nadto mi rekompensuje niedogodności językowe....Nie mówię co masz wybrać- to twoje pieniądze. Sprawdź screeny w internecie z obu urządzeń, skonfrontuj je ze swymi potrzebami na wodzie i będziesz wiedział co robić, może jeszcze poszukaj na yt filmów o konfiguracji ustawień w tych sprzętach-co może ci pomóc podjąć decyzję z perspektywy łatwości obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorylla Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Obejrzałem już dużo filmów o tych modelach. Oba mi się podobają. Nie uważam że side jest jakiś wyraźnie gorszy w elemencie, a na bezpośrednim konfroncie z axiomem jest nawet bardzo dobrze a to jednak inne półki. Najbardziej zależy mi chyba na robieniu własnych map i nie mam ciśnienia na mapy producenckie. Pływam głównie po trzech, czterech akwenach, które i tak znam dość dobrze, mam sporo waypointow z lodu i z lata z ręczniaka garmina, mnóstwo górek i z tym głównie pomykam odwiedzając miejscowki. ale np Na sniardwach czy Orzyszu ciężko pływać bez dobrej mapy dna, bo jezioro duże i mocno pofałdowane dlatego chciałbym porysować swoje mapki. Z tego co wiem element ładnie rysuje w realbathy, nie wiem jak ti2. Wiesz , teraz mam starą piranhe z z hm więc co bym nie kupił będzie to przeskok łomatko. Ale jak mam wydać koło 4k to chce wydać najlepiej. Raffi, jestem bliżej wyboru elementa, choćby dlatego że jest tańszy, ale mam pytanie - jak oceniasz rysowanie własnych mapy z elementa i elitki bo piszesz że element odstaje. Dużo gorzej na elemencie? I czy warto kupić mapy skoro głównie zależy mi na kilku akwenach i mogę w rok maks zrobić swoje? Co mi da navionics względem zwykłego realbathy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Sory źle napisałem. Element rysuje dużo lepiej!!! Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Mam filmik na Youtube z porównania wlasniAXUOMA I ELEMENTA. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 To mój filmik. https://youtu.be/4CGFt8fnViE Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Mapy są w porządku. Tu się niema do czego przyczepić. Ale ja głównie używam boczniaka. Naprawdę to co pokazuje jest super wyraźne. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Zobacz na ryby. To z mojego elementa Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Chcesz to dzwoń . To pogadamy. 798 278 779 Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 ....... Pływam głównie po trzech, czterech akwenach, które i tak znam dość dobrze, mam sporo waypointow z lodu i z lata z ręczniaka garmina, mnóstwo górek i z tym głównie pomykam odwiedzając miejscowki. ale np Na sniardwach czy Orzyszu ciężko pływać bez dobrej mapy dna, bo jezioro duże i mocno pofałdowane dlatego chciałbym porysować swoje mapki. ..........Co mi da navionics względem zwykłego realbathy? Cokolwiek kupisz.....kup także Navionicsa, tego Plus Small 404. Nawet jeśli będziesz robił własne mapy, nadgrywane na podkładzie navionicsa, to ilość informacji i szczegółów na takim bajorku jak ...Śniardwy, czy Orzysz.... jest warta tych 600zł Czas w jakim pokryłbyś taką mapą "wstępną" tak duży akwen ma się nijak w porównaniu do ww. kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Cokolwiek kupisz.....kup także Navionicsa, tego Plus Small 404. Nawet jeśli będziesz robił własne mapy, nadgrywane na podkładzie navionicsa, to ilość informacji i szczegółów na takim bajorku jak ...Śniardwy, czy Orzysz.... jest warta tych 600zł Czas w jakim pokryłbyś taką mapą "wstępną" tak duży akwen ma się nijak w porównaniu do ww. kosztów.Tym bardziej, że poza realbathy i w/wym nie porobisz map- brak danych wyjściowych z Raymarine, maximapa działa na sprzętach Lowrance/Simrad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorylla Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Czyli jak element fajnie rysuje mapy, to pewnie na nim jednak zostanę. Rozumiem, że sam Navionics small wystarczy? Jeśli tak to fajnie. Mapy można też kupić oddzielnie to wyjdzie gdzieś koło 4300 za zestaw z 9' co jestem w stanie dać. Poczekam troszkę może gdzies przed świętami będzie promo. Jakiś czas temu 9 była za bodajże 850 ojro a to by była bajka, bo bym wyrobił się w okolo 4 kaflach. Dzięki panowie. Raffi dzięki za namiarym. Jak będę miał pytania to będę dzwonił. A Twój film analizowałem dokładnie, dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Uważaj tylko na strony ze szwecji bo często sprzedają same echo bez przetwornika. Musisz dobrze doczytać. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorylla Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Wiem to. Szukam wersji "combo device" albo w opisie szukam czy w zestawie jest wskazany przetwornik hv100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Realbathy ma największą rozdzielczość mapowania 1m pomiędzy izobatami- gradacja co 1m, czyli bez SonarCharta płatnego nie ma szans na dokładność- zwłaszcza na płytszych, mniejszych wodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Wczoraj z nudów sprawdziłem dokładność GPS w echosondzie Element 7 jaki nie dawno zakupiłem . przetwornik powędrował do oczka wodnego , namiastka jeziora i wyszło że , wspórzędne jakie pokazała echosonda , a potem sprawdziłem to samo położenie na komputerze i różnica pokazana wynosiła + - 5 m , wydaje mi się że nie jest tak zile dopłynąć do punktu na otwartej wodzie i stanąć 5 m w tą czy w tą stronę . Może ktoś ma większe doświadczenie jak to wygląda w realu na otwartej wodzie , przecież w końcu epidemia się skończy i wreszcie wypłyniemy na wodę czego Wszystkim życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Dajta spokój polityce, tu o elementach ma być.....Moim zdaniem wynik jest w normie. Dokładność systemu GPS+dokładność i jakość anteny GPS w echu, w teście statycznym może dać taki odczyt. Gps potrzebuje ruchu, by sygnał nie pływał- odświeżanie załatwia temat dokładności. Nawiasem mówiąc- duża odległość od przetwornika do ekranu powiększa ten błąd na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Bo gps jest w ekranie A nie w xdcr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Dajta spokój polityce, tu o elementach ma być.....Moim zdaniem wynik jest w normie. Dokładność systemu GPS+dokładność i jakość anteny GPS w echu, w teście statycznym może dać taki odczyt. Gps potrzebuje ruchu, by sygnał nie pływał- odświeżanie załatwia temat dokładności. Nawiasem mówiąc- duża odległość od przetwornika do ekranu powiększa ten błąd na wodzie. Musimy brać na to poprawkę , inaczej będziemy mieli duuużo metrów zanęcone w kilku dniowej zasiadce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raffi Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Witam. Może komuś się przyda taka informacja. Pisałem już o tym w tamtym roku zaraz po zakupię Echosondy Raymarine Element. Przetwornik musi być ustawiony wyżej lub na równo z silnikiem mniej-więcej żeby boczne widzenie nie łapało silnika a przez to nie było zakłóceń na ekranie. Do tej pory sporo osób robi ten błąd. Poniżej link do filmiku. Pozdrawiam. https://youtu.be/b_nvAiG6gqQ Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Fascynujące wyjmowanie zawartości opakowania przez 3 minuty 15 sekund . Naprawdę sporo wnosi do problemu właściwego montażu przetwornika. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Fascynujące wyjmowanie zawartości opakowania przez 3 minuty 15 sekund . Naprawdę sporo wnosi do problemu właściwego montażu przetwornika.Poza tym jest osobny temat o sonarach Element, ten powstał chyba po to, jako prezentacja artystyczna unboxingu tytułowego urządzenia. Btw, jak ktoś chce na przyssawce umieszczać tak głęboko w wodzie przetwornik, do tego pływając na spalinie- jego sprawa. Duży opór, możliwość odcinki przez śrubę po ewentualnym oderwaniu się takiego mocowania. A co do merytoryki- wszelkie dostępne materiały na ten temat pokazują jasno, że ducer powinien być tylko zanurzony, uwzględniając zanurzenie obciążonej łodzi. Wystarczy naprawdę niewiele wysunąć go poniżej poziomu dna łodzi. Przecież jest zdjęcie od teamu Raymarine z linijką przy przetworniku.... Nie wiem, czy Element ma możliwość softowego odwrócenia stron sonaru bocznego, jeżeli tak, to równie dobrym rozwiązaniem może być montaż odwrotny przetwornika, schowanego pod łódkę, bliżej kila- co pozwoli zniwelować zaciemnianie obrazu przez stopę silnika. Edytowane 12 Czerwca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Dokładnie jak Maciek mowi, ducer aż prosi się sam na odcinke w przypadku oderwania się przyssawki chyba że ktoś na ektryku plywa. Ameryki na tym filmie nie odkryles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ale na FB robi furorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...
https://youtu.be/CLUg1b3gMo4
Przedstawienie modelu i dane:
http://www.raymarine.com/element/#transducers
Istotne informacje:
- 4 rdzenie procesora
-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.
-programowane przyciski
-przetwornik all in1lub inne do wyboru
-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz
-3D
- jasność obrazu 1500 nitów
- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.
-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix
-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.
Top użytkownicy dla tego pytania
60
54
36
35
Popularne dni
1 Gru
27
6 Lip
23
4 Mar
16
3 Lip
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 60 odpowiedzi
pawlo29 54 odpowiedzi
Paprykarz 36 odpowiedzi
raffi 35 odpowiedzi
Popularne dni
1 Gru 2019
27 odpowiedzi
6 Lip 2019
23 odpowiedzi
4 Mar 2020
16 odpowiedzi
3 Lip 2019
15 odpowiedzi
Popularne posty
IntruZ9
"Pisałem to ze dwa razy, powtórzę raz jeszcze- dystrybutorzy elektroniki "wiodących marek" u nas powinni płacić właścicielowi tego forum za rozwiązywanie ich problemów/marketing urządzeń i wszystkie t
Koza11
Kuba, abstrahując od Elementa, jego możliwości/ceny, etc. to powiem tak - ostatnio u nas żadna inna marka nie stara się przedstawić swych produktów. Owszem, Spigot próbował jakiś czas temu, ale osta
Zander Hunter
Zastanawiam się ilu z Was pływało na Elemencie i np na SImradzie czy HB aby można było faktycznie porównać. Ja mam Elementa od 3 miesięcy i przesiadłem się z Lowrenca z przetwornikiem totalscan i mogę
Opublikowane grafiki
430 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi