Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Raymarine Element

Koza11

Pytanie

Dość tajemnicza nowość, materiał promocyjny na YT=całe 11s. czasu...

https://youtu.be/CLUg1b3gMo4

Przedstawienie modelu i dane:

http://www.raymarine.com/element/#transducers

Istotne informacje:

- 4 rdzenie procesora

-ogranicznone możliwości komunikacji- jedno gniazdo NMEA2000 i jedno sonarowe.

-programowane przyciski

-przetwornik all in1lub inne do wyboru

-Sonar boczny w 2 zakresach: 1,2Mhz i 350khz- zasięg Mega po 30m na stronę, chirp w obu zakresach khz

-3D

- jasność obrazu 1500 nitów

- własny system tworzenia map Raymarine RealBathy -dokładność 1 stopa, podobny system do garminowskiego Contour Draw oraz tradycyjny Sonar Chart.

-3 podstawowe rozmiary ekranu 7,9,12cali ceny zbliżone do nowych HB Helix

-dostępność koniec pierwszego kwartału 2019, u nas pewnie później.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odpaliłem swojego Elementa i w lewym dolnym rogu pokazuje  0.0 km/h i tak pokazuje z kartą mapy jak i bez karty . A w ustawieniach znalazłem przestawienie na mile lub km/h , czyli coś powinno pokazać nawet bez pływania ,  moje echo  teraz stoi na stole  ;)  i pokazuje 

• 0

Odpaliłem swojego Elementa i w lewym dolnym rogu pokazuje  0.0 km/h i tak pokazuje z kartą mapy jak i bez karty . A w ustawieniach znalazłem przestawienie na mile lub km/h , czyli coś powinno pokazać nawet bez pływania ,  moje echo  teraz stoi na stole  ;)  i pokazuje 

tak ale w ustawieniach zaawansowanych możesz to pokazywanie wyłaczyc

w opcjach standardowych masz przestawianie tylko kilometry na mile czy węzły

w zaawansowanych ma pokazywac lub nie ma

tak samo jest z tempreraturą  i co tam jeszcze pokazuje na ekranie

można to wyłaczyc

• 0

To napisz koledze gdzie to włáczyć

czy koledze ciezko zajrzec do instrukcji ? tam jest cały rozdział o przywracaniu ustawień fabrycznych ,,..... ehhhh

Jestem w pracy nie mam przy sobie ani echo ani instrukcji i nie pamietam nazw zakładek - ale:

tak na szybko dla temperatury wody przepis który sobie zanotowałem ale to  samo menu  jest dla prędkości tylko inna zakładka w ŚRODOWISKO

w ekranie echosondy nacisnąć MENU>USTAWIENIA(na samym dole ekranu menu trzy kółka zębate)>NAKŁADANIE DANYCH>ZAKŁADKA od 1 do 4  zatwierdzić przez OK > EDYTUJ > ŚRODOWISKO > WATER TEMP.

w podobnym miejscu menu jest gdzies przywracanie ustawień fabrycznych

uwaga nalezy wyjąc karte pamięci przed  przywracaniem ustawień

Edytowane przez selk
  • Like 1

• 0

Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SD
Z tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.
Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?
Pozdrawiam

• 0

Wiele ustawień nie było, jednak ta wartość prędkości nie wyświetla się (tak mi się wydaje na 95%) od pierwszego włączenia. następnym razem spróbuję zrobić ustawienia fabryczne, jestem dobrej myśli.

Puki co -dzięki

Zeesetowales/ ustawiles wg mojej recepty ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam. Po aktualizacji Element 9 HV100 z ver3.10.10 do 3.13.76 nie mam możliwości obejrzenia map RealBathy, które pieczołowicie tworzyłem w ub roku. Nie posiadam map Navionics, C-Map, itp na karcie SD

Z tego co podaje instrukcja nowego LightHouse 3, potrzebne są LightHouse NC2 charts. Dla Polski "chwilowo" brak.

Co proponujecie zakupić (nawet najtańsza opcja), żeby można było Mapy RealBathy obejrzeć i tworzyć dalej?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Zapytam na grupie echosondowej fb czy faktycznie up wyciął te mapy. 

Rozwiązania 4: wykupienie boatapp Navionics, byś miał jakiekolwiek mapy, kupno subsrypcji w sonarchart, poczekanie na up softu lub po prostu zmiana na inny brand, który ma społecznościówki, rysuje normalnie sam z siebie. 

• Like 1

• 0

Od momentu aktualizacji (18.02.2021) staram się znaleźć najsensowniejsze rozwiązanie. Znaczy się najtańsze, bo zawartość map Navionics nie jest mi do niczego potrzebna na wodach, na których wędkuję. Szkoda tylko mojej pracy z ub. roku.
Może wiecie, gdzie najtaniej kupić chociaż mapę bazową Świata lub jakąkolwiek inną, by mieć "podkład"?

• 0

Od momentu aktualizacji (18.02.2021) staram się znaleźć najsensowniejsze rozwiązanie. Znaczy się najtańsze, bo zawartość map Navionics nie jest mi do niczego potrzebna na wodach, na których wędkuję. Szkoda tylko mojej pracy z ub. roku.

Może wiecie, gdzie najtaniej kupić chociaż mapę bazową Świata lub jakąkolwiek inną, by mieć "podkład"?

Dobra, to w ten deseń- jeśli active captain Garmina pozwoli się zarejestrować tobie - bez urządzenia i mapy socjalki interesujące będą dostępne- może warto zakłusować u nich?

• 0

Chyba nie tędy droga. Mapa musi być przypisana do urządzenia. Nie wyobrażam sobie, żeby można było tak bezkrytycznie mapy Garmina wykorzystać w Raymarine. Co innego samo "oglądanie" na ekranie fona, tabletu bądź laptopa. Tu i mapy społeczności Lowrance są przydatne.
Przejrzę ofertę Navionics dzisiaj wieczorem. Czekam też na odpowiedź z centrali Raymarine.

• 0

Chyba nie tędy droga. Mapa musi być przypisana do urządzenia. Nie wyobrażam sobie, żeby można było tak bezkrytycznie mapy Garmina wykorzystać w Raymarine. Co innego samo "oglądanie" na ekranie fona, tabletu bądź laptopa. Tu i mapy społeczności Lowrance są przydatne.

Przejrzę ofertę Navionics dzisiaj wieczorem. Czekam też na odpowiedź z centrali Raymarine.

Ja mam na myśli viewer przez androidowe apki. Nie znam sposobu na konwersję danych do Ray, niestety. 

• 0

Dobra, a jest opcja downgrade sofotwego?  W innych branach bywa, robiłem dla sprzętów Navico, Garmina. 

• 0

Zeesetowales/ ustawiles wg mojej recepty ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Jeszcze nie pływałem od tamtego czasu. Może w przyszłym tygodniu coś popływam, to spróbuję pierw od Twojej recepty "na piechotę" - może dam radę, a jak nie pomoże to zrobię jej "kuku". 

• 0

Dobra chłopaki...

Odpaliłem elementa z przetwornikiem w wiaderku wody.

Istotnie procedura @Selk'a chyba jest OK. Piszę chyba ponieważ łódka stoi w Garażu z grubymi ścianami i stropami i łączności z GPS chyba nie ma. Chodząc po tych zakładkach, wchodzę w zakładkę >prędkość i mam tam:

-VMG to waypoint

-VMG to windward

-średnia prędkość

-max prędkość

-prędkość po wodzie

Na razie zafajkowałem tą "prędkość na wodzie" -na razie nie wiem czy to jest prędkość według GPS czy prędkość względem wody (czyli stoję na kotwicy w prądzie wody) Na monitorze wyświetla mi się "prędkość na wodzie --:--

Czyli coś jest ale muszę zweryfikować to w terenie.

Dzięki @Selk  :)

• 0

Dobra chłopaki...

Odpaliłem elementa z przetwornikiem w wiaderku wody.

Istotnie procedura @Selk'a chyba jest OK. Piszę chyba ponieważ łódka stoi w Garażu z grubymi ścianami i stropami i łączności z GPS chyba nie ma. Chodząc po tych zakładkach, wchodzę w zakładkę >prędkość i mam tam:

-VMG to waypoint

-VMG to windward

-średnia prędkość

-max prędkość

-prędkość po wodzie

Na razie zafajkowałem tą "prędkość na wodzie" -na razie nie wiem czy to jest prędkość według GPS czy prędkość względem wody (czyli stoję na kotwicy w prądzie wody) Na monitorze wyświetla mi się "prędkość na wodzie --:--

Czyli coś jest ale muszę zweryfikować to w terenie.

Dzięki @Selk  :)

na zdrowie :)

ciesze się ze pomogło

ja tez podawałm na sucho z jakichs notatek własnych bo sprzet stoi w innej lokalizacji

co do spalenia przetwornika kiedyś pytałem jakiegos dystrybutora

i :

upgrade oprogramowania tez wymaga podłaczenia echo i  najlepiej przetwornika a czasami i u niektórych producentów jest to  koniecznie

wiec co za problem na krótko mozna bez

na dłuzej (powyzej 15 min)

przetwornik w wiadro wody i problem z głowy

z tym że z własnych obserwacji nie zauważyłem żeby woda sie jakos zagrzała w zauwazalny sposób po pół godzinie zabawy z upgradem softu 

Edytowane przez selk

• 0

na zdrowie :)

ciesze się ze pomogło

ja tez podawałm na sucho z jakichs notatek własnych bo sprzet stoi w innej lokalizacji

co do spalenia przetwornika kiedyś pytałem jakiegos dystrybutora

i :

upgrade oprogramowania tez wymaga podłaczenia echo i  najlepiej przetwornika a czasami i u niektórych producentów jest to  koniecznie

wiec co za problem na krótko mozna bez

na dłuzej (powyzej 15 min)

przetwornik w wiadro wody i problem z głowy

z tym że z własnych obserwacji nie zauważyłem żeby woda sie jakos zagrzała w zauwazalny sposób po pół godzinie zabawy z upgradem softu

Chyba tylko w raymarine upgrade ekranu wymaga podłączenia przetwornika..., badz dystrybutor powiedzial co wiedział. Aktualizuje się ekran , który, obsługuje badz nie xdcr. Niektóre funkcje badz widoczność xdcr mogą wymagać jego podpiecia, ale napewno nie jest wymagane podłączeni go do ekranu celem aktualizacji. W przypadku przetworników z black box, aby zaktualizować box, wymagane jest podłączenie do ekranu, nie mniej jednak sam xdcr nie jest wymagany, gdyż tam niema co aktualizowac

• Like 1

• 0

Chyba tylko w raymarine upgrade ekranu wymaga podłączenia przetwornika..., badz dystrybutor powiedzial co wiedział. Aktualizuje się ekran , który, obsługuje badz nie xdcr. Niektóre funkcje badz widoczność xdcr mogą wymagać jego podpiecia, ale napewno nie jest wymagane podłączeni go do ekranu celem aktualizacji. W przypadku przetworników z black box, aby zaktualizować box, wymagane jest podłączenie do ekranu, nie mniej jednak sam xdcr nie jest wymagany, gdyż tam niema co aktualizowac

ja nie mówie ze dystrybutor raymarine tak powiedział - to moze dwuznacznie opisałem sorry

pare lat temu  targach sprzetu rybackiego/wedkarskiego jak byłem to sie  w jakiejś dyskusji technicznej pytałem  o kwestie upgrade softu do  sprzetu

coś mi sie kojarzy że chodziło o jakieś echo gdzie rózne przetworniki szły do tego samego echo

i taką informacje uzyskałem ale który  to był dystrybutor - sorry nie pamietam

• 0

Witam wszystkim, mam pytanie, zakupiłem niedawno elementa 9 wgrany jest w nim soft 3.8.55 chce odrazu wgrać najnowszy 3.13.76 pytanie brzmi czy nie muszę wgrywać wcześniejszych aktualizacji??? Czy wystarczy ta najnowsza i będę miał już wszystkie poprawki z tych wcześniejszych??? Dzięki z góry.