Skocz do zawartości

spec od zabezpieczeń kompa. szukam

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Znacie może speca od zabezpieczeń w kompie i komórce.

Mam dosyć pojawiających się komunikatów, że na moim telefonicznym Messengerze loguje się ktoś z innego miasta, i to pod róznymi IP/

Potrzebuję interwencji, i to stanowczej.

Najchętniej z Warszawy.

Pozdrawiam

Alek

Witam

Zmień hasło dostępu, nowe  składające się z małych,dużych liter i cyfr oraz znaków występujących na klawiaturze, najmniej 8 znaków.

Czym więcej znaków tym silniejsze(trudniejsze do złamania i  zapamiętania).

Co chcesz zabezpieczyć w kompie? system czy sieć int.(połączenia).

pzdr

Edytowane przez Pablo54

Kuba, kilka różnych programów czyszczących, uruchamiaj jeden za drugim, reset po każdym zakończonym odśmieceniu.

Jeśli nie pomoże, reinstalacja systemu i nowe hasła bezpośrednio po. Ktoś odnajduje Twoje hasła w systemie lub w przeglądarkach. 

Nie używać zapamiętywania haseł w żadnym programie, szczególnie w przeglądarkach i pocztach. 

W przeglądarkach ustawić reset historii przeglądania i haseł po każdym wyłączeniu programu.

• Like 2

Kuba, kilka różnych programów czyszczących, uruchamiaj jeden za drugim, reset po każdym zakończonym odśmieceniu.

Jeśli nie pomoże, reinstalacja systemu i nowe hasła bezpośrednio po. Ktoś odnajduje Twoje hasła w systemie lub w przeglądarkach. 

Nie używać zapamiętywania haseł w żadnym programie, szczególnie w przeglądarkach i pocztach. 

W przeglądarkach ustawić reset historii przeglądania i haseł po każdym wyłączeniu programu.

To nie pomoże ,trzeba znaleźć punkt dostępu.

Koledzy opisują to pobieżnie trudno dowiedzieć się o co chodzi.Czy zawalenie skrzynki spamem,czy logowanie się kogoś obcego.

Wszystko jest do zrobienia.

Mam to samo. Zmiana haseł nie pomogła. Ktoś mi wchodzi na konto i rozsyła spamy. Logują się to że stanów, to gdzieś z Rosji. Nie mam pojęcia co teraz robić.

Na jakie konto Ci wchodzi,co to jest ,poczta,komunikator,jak się łączysz z siecią.(jaki masz internet GSM czy kablowy,z jakiej firmy.

• Like 1

Ok Panowie

Usiądę jutro i ogarnę Wasze pytania.

Co to jest punkt dostępu?

Na tą chwilę mogę powiedzieć tylko tyle, że komp mam podłączony do routera, kablem, UPC.

Sprawdzając na domowym kompie, na FB- ustawienia, -bezpieczeństwo logowania, okazało się, że na tel komórkowym jestem zalogowany z jednostek o różnych IP. I nie był to mój IP. Skasowałem na tel i FB i messengera.

Dzisiaj z kolei, robiąc takie samo sprawdzanie logowania, wyświetliła mi się informacja, ze jestem zalogowany na domowym kompie, z mojego własnego IP, w Warszawie po dwakroć. 2 identyczne informacje. Równocześnie.

W związku z tym,  mam jeszcze jedno pytanie.. Może bezpośrednio nie związane ze mną. A mianowicie.

Znajomy poskarżył się, że założono mu tzw nakładkę. Czyli wszystkie jego ruchy, jakie wykonywał z kompa, czyli poczta, FB, i inne portale społecznościowe itd były odczytywane przez drugą osobę, podglądacza. I miał z tego powodu furę nieprzyjemności. I służbowych i prywatnych. Jeśli jest to możliwe, takie " nakładanie", to jak to sprawdzić?

Witam

Zmień hasło dostępu, nowe  składające się z małych,dużych liter i cyfr oraz znaków występujących na klawiaturze, najmniej 8 znaków.

Czym więcej znaków tym silniejsze(trudniejsze do złamania i  zapamiętania).

Co chcesz zabezpieczyć w kompie? system czy sieć int.(połączenia).

pzdr

Kolega pyta, co chcę zabezpieczyć?

Chcę by się nieproszeni gości odpi....od mojego kompa i tego co na nim robię.

Z Waszych zapytań, kierujeę sę w stronę logowania kogoś obcego. 

Reszta jutro.

Pozdrawiam

Alek

Sory Alek, że podłączyłem się do tematu, ale spadł mi jak z nieba.

Ja łączę się przez modem LTE z plusa i sprawa dotyczy mojego konta pocztowego na onecie. Co ciekawe, a mamy jeden komputer to na konta żony nikt nie wchodzi (też onet), tylko na moje. Nie mam FB (o zgrozo - podobno bez tego nie istnieje?!) ani Instagrama czy podobnych wynalazków. Z komputera loguje się tylko do poczty i na fora wędkarskie. Jakie programy ściągnąć do czyszczenia?

Kolega pyta, co chcę zabezpieczyć?

Chcę by się nieproszeni gości odpi....od mojego kompa i tego co na nim robię.

Z Waszych zapytań, kierujeę sę w stronę logowania kogoś obcego. 

Reszta jutro.

Jak łączysz się z internetem (czy to GSM,kablowy,radiowy)czy masz w domu ruter/modem,jaki-podaj nazwę i model.

Konfiguracja modemu\rutera polega  na,: otwieramy  przeglądarkę (np. IE) logujemy się do interfejsu graficznego  poprzez wpisanie http://192.168.1.1  przykład   FunBox bo taki mam. Z innymi ruterami loginy do config. szukaj w necie.

Fabrycznie ustawione jest – login Admin, hasło Admin. 2/3 ludzi  tego nie zmienia.

Dużym błędem jest po konfiguracji urządzenia nie zmienić hasła do rutera.Monterzy którzy instalują te urządzenia znają większość danych abonenta,klucz MAC,klucz WPA i fabryczne hasło.Posiadając te dane obca osoba może to wykorzystać łącząc się zdalnie przez WiFi  z ruterem.

Klucz MAC,klucz WPA znajduje się z tyłu urządzenia na etykiecie.

Większośc urządzeń wysyła swoją wizytówkę tzw. SID –nazwa urządzenia np. Tp-Link ,FunBox itd.To też warto zmienić .

Opcje w ruterach są podobne.

post-64945-0-20163000-1546535831_thumb.jpg

post-64945-0-01363300-1546535847_thumb.jpg

post-64945-0-16071800-1546535861_thumb.jpg

• Like 2

platynowłosy

,, Znajomy poskarżył się, że założono mu tzw nakładkę. Czyli wszystkie jego ruchy, jakie wykonywał z kompa, czyli poczta, FB, i inne portale społecznościowe itd były odczytywane przez drugą osobę, podglądacza. I miał z tego powodu furę nieprzyjemności. I służbowych i prywatnych. Jeśli jest to możliwe, takie " nakładanie", to jak to sprawdzić? "

Ctrl+Alt +Delete -uruchom menadżera zadań - (procesy),sprawdź wszystkie pliki exe,niepokojące to pliki server exe.

Nazwę każdego pliku z rozszerzeniem exe. sprawdź -google

Administratorzy sieci kablowych często używają programów do konfiguracji połączeń jak ,Dameware NT ,PcAnywhere ,Remote Administrator Control , itp. być może to ta sytuacja.Szukałbym rozszerzenia exe. z takimi programami.

post-64945-0-09414500-1546538303_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Konfiguracja modemu\rutera polega na,: otwieramy przeglądarkę (np. IE) logujemy się do interfejsu graficznego poprzez wpisanie http://192.168.1.1 przykład FunBox bo taki mam. Z innymi ruterami loginy do config. szukaj w necie.

Fabrycznie ustawione jest – login Admin, hasło Admin. 2/3 ludzi tego nie zmienia.

Dużym błędem jest po konfiguracji urządzenia nie zmienić hasła do rutera.Monterzy którzy instalują te urządzenia znają większość danych abonenta,klucz MAC,klucz WPA i fabryczne hasło.Posiadając te dane obca osoba może to wykorzystać łącząc się zdalnie przez WiFi z ruterem.

Klucz MAC,klucz WPA znajduje się z tyłu urządzenia na etykiecie.

Większośc urządzeń wysyła swoją wizytówkę tzw. SID –nazwa urządzenia np. Tp-Link ,FunBox itd.To też warto zmienić .

Opcje w ruterach są podobne.

Też myślę o założeniu światłowodu i Funboxa. Te rady są bardzo cenne.

Jakie realne prędkości download/upload osiągasz u siebie ?

Witam.

Mam Neostrade VDSL do 100mb/s.     down.ok55%  upl.ok30%,wszystko zależy od odległości przyłącza (stacji).

Światłowód obsługuje technologie FTTH (XDSL ) ,czyli powyżej 100mb/s w zależności na jaką szybkość się zdecydujesz 300/mb/s czy 600mb/s.

Funbox to urządzenie francuskiej  f-my Sagem (szału niema)są lepsze , to tak jak w wędkarstwie f-ma Mikado.

W necie można poczytać recenzje  na temat ruterów światłowodowych.

Edytowane przez Pablo54

Takie czyszczenie OS to strata czasu i pieniędzy, zrobić kopię ważnych plików i nowy czysty OS zainstalować na dysku, w przypadku telefonów podobnie, kopia i reset do fabrycznych ustawień. (Z chlewa domu nie zrobisz, smród zawsze zostanie.)

Następnie jakieś AV, potem zmiana haseł do kont z którymi był problem. 

A zabezpieczenia urządzeń sieciowych w mieszkaniu/domu to odrębna bajka. Wszelkie hasła mają być zmienione na własne z fabrycznych czy tych które dał nasz ISP.

Dzieciaki z nudów siedzą i skanują sieci bo może ktoś jedzie na fabrycznych ustawieniach routera  :doh: ....

Takie czyszczenie OS to strata czasu i pieniędzy, zrobić kopię ważnych plików i nowy czysty OS zainstalować na dysku, w przypadku telefonów podobnie, kopia i reset do fabrycznych ustawień. (Z chlewa domu nie zrobisz, smród zawsze zostanie.)

Następnie jakieś AV, potem zmiana haseł do kont z którymi był problem. 

A zabezpieczenia urządzeń sieciowych w mieszkaniu/domu to odrębna bajka. Wszelkie hasła mają być zmienione na własne z fabrycznych czy tych które dał nasz ISP.

Dzieciaki z nudów siedzą i skanują sieci bo może ktoś jedzie na fabrycznych ustawieniach routera  :doh: ....

A jak te pliki są zainfekowane, i sytuacja się powtarza.

Ja znalazłem inny sposób.

1.Instaluje świeży OS,sterowniki,programy które są mi potrzebne itd.Bez połączenia z netem.

2.Robię obraz partycji systemowej - C do wyboru -  ( AOMEI Backupper ,Norton Ghost_15,Acronis True Image, EaseUS Todo Backup Advanced)-pełne wersje.

Programy te (pliki Iso) wgrane mam na bootowalnego pendrajwa programem freeware Xboot.Obraz jest skompresowany,czas robienia od 5 - 10min,przywrócenia też.

Obraz partycji C robię w  folderze bacup  na  D,E i czynie ten folder ukryty ( właściwości folderu), żeby przypadkiem nie usunąć.

W razie awarii przywracam system w 7 min.Osobiste foldery  z dokumentami można zaszyfrować Winrarem , założyć hasło i przenieść do folderu na inną partycję.

post-64945-0-89366700-1547928664_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54