Skocz do zawartości

Boczny trok.

Gadda

Rekomendowane odpowiedzi

Hej i jeszcze jedno Gadda. Biorąc pod uwagę wielkość rybek oraz to że jest to rzeka to można nawet spróbować 0,20 ale do tego już paproszka nie założysz - ale 4-5cm gumka i haczyk 6-4 powinien być w sam raz. Poza tym to dobrej klasy osiemnastka spisywać się będzie bez zarzutu. Czekam relacji z połowów.

Połamania kijka

Może w bocznym troku nie idę za bardzo z postępem(wklejanki itp)ale całkiem przyjemnie mi sie łowi Shimano Perfection 7-15gr z matchową szpulą na starym AeroGTM.A z żyłek wybieram właśnie matchówki ze względu na ciutkę mniejszą rozciągliwość,w przedziale 0.14-0.18.Mile wspominam nieosiągalną już Cormoran Cortest Match-jeśli tylko była świeża.Teraz wybór jest naprawdę duży i trudno polecić coś konkretnego.Ostatnio próbuję plecionkę 0.08 ale ze względu na słabe brania i małe rozmiary rybek ciężko wyciągać sensowne wnioski.Myślę sobie ,że na rzekę z większymi okoniami i obecnością zaczepów? zmuszającą do twardszego holu założyłbym 0.18.Tak poza tym ,to cholernie ci Gadda zazdroszczę-uwielbiam łowić okonie :mellow: :angry: :lol:

Mariusz!

To trza było się zdeklarować na wyjazd z nami - od 3 tygodni szukamy chętnego!

A ja od paru tygodni denerwuję Friko podsyłając mu co ładniejsze okonie zamieszczone w galerii http://fiskesnack.dyndns.org/fiskesnack/

Ostatnio już o litość prosił ! :lol:

Gadda

• 6 lat później...

Jeśli trok, to po co jakikolwiek węzeł? Robisz na żyłce dużą pętlę, przecinasz ją tak, żeby został odcinek o długości 1/4 i 3/4 całości. Do krótkiego wiążesz ciężarek, do długiego hak. Oczywiście to uproszczenie, długościami obu kawałków trzeba kuglować.

Swoją drogą, odgrzebałeś prawdziwego trupa z szafy. :mellow:

Jeśli trok, to po co jakikolwiek węzeł? Robisz na żyłce dużą pętlę, przecinasz ją tak, żeby został odcinek o długości 1/4 i 3/4 całości. Do krótkiego wiążesz ciężarek, do długiego hak. Oczywiście to uproszczenie, długościami obu kawałków trzeba kuglować.

:mellow:

Przy żyłce ten sposób jest dobry, ale jeśli Maciek chce dowiązać przypon do plecionki, to trzeba coś innego.

Co, to nie wiem, bo nie używam.

Powiedzmy, że żyłka z przynętą będzie cieńsza od głównej. Chcę taki węzełek, żeby dało się też regulować odległość przyponu z przynętą od ciężarka :D Teraz dopiero sprecyzowałem chyba o co mi chodzi :D Jest coś takiego ?

Jeżeli będą to żyłki to węzeł zderzakowy, przy którym można wypuścić dodatkowo jeden wąs z grubszej żyłki na ciężarek, lub ciężarek dowiązujesz powyżej zderzaka podobnie jak skoczka przy nimfie.

To zdecydowanie najmocniejszy węzeł. Nie zajarzyłem o co chodzi z tym węzłem do przyponu, ale szczerze powiedziawszy, zawsze łowię żyłką, bez przyponów. Ciężarek nie jest aż tak drogi, żeby osłabiać zestaw przyponem. Jeżeli chcesz łowić mocniej, to całość musi być mocniejsza, nie bardzo rozumiem sens stosowania przyponu w tej metodzie.

Jeżeli będą to żyłki to węzeł zderzakowy, przy którym można wypuścić dodatkowo jeden wąs z grubszej żyłki na ciężarek, lub ciężarek dowiązujesz powyżej zderzaka podobnie jak skoczka przy nimfie.

To zdecydowanie najmocniejszy węzeł. Nie zajarzyłem o co chodzi z tym węzłem do przyponu, ale szczerze powiedziawszy, zawsze łowię żyłką, bez przyponów. Ciężarek nie jest aż tak drogi, żeby osłabiać zestaw przyponem. Jeżeli chcesz łowić mocniej, to całość musi być mocniejsza, nie bardzo rozumiem sens stosowania przyponu w tej metodzie.

Niestety duże okonie mają wymagania - szczególnie w bardzo czystej wodzie Pozdrawiam

Oooo zderzak może być dobry. Przetestuję - dziękuję Thylamusie

Ty lamusie, ale obelga :lol:

Próbowałem swego czasu takich rozwiązań i jak Kolega radził, pętla przecięta w żądanym stosunku długości się sprawdzała, do czasu zapięcia obrotówki lub woblerka, który zaczepił kotwiczką o żyłkę i koziołkował podczas ściągania. Z regulowaną długością to się nie bawiłem, trójniki nawet dawały radę, ale przyznam, że szybko porzuciłem takie łowienie i podobne kombinacje, zwłaszcza za okoniem na wodzie stojącej. Nie ma też problemu, żeby sobie na miejscu wiązać różne konfiguracje lub przygotować w domu różne długości przyponów, czy to do haka, czy ciężarka i je sobie podmieniać. Jak się łowi w kryształowej wodzie to rozumiem każde zaklęcia, ale u mnie to abstrakcja i ryby nie biorą z innych względów, kiedy akurat nie biorą B)

Pozdrawiam

Grzesiek

Nie będę na temat lekkich zestawów tutaj dyskutował, wielokrotnie nad wodą ciągnąłem okonie z żyłeczką 0,10-0,12 a kolega na 0,18 nie mógł nic złowić. Dodatkowo 12m głębokości i paproch na zwykłej główce... Zabójstwo :mellow: Ja swoje wiem Pozdrawiam

Każdy swoje wie :lol: Widać kolega był mniej biegłym okoniołowcą a na tych 12 metrach to cieniutka jak włos plecionka nie daje rady? Poza tym ja i tak Cię nie próbuję przekonać, bo nie mam takich doświadczeń jak trzeba. Okonie z 12 metrów głębokości na paprocha to dla mnie abstrakcja większa niż sądziłem :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

Każdy swoje wie :lol: Widać kolega był mniej biegłym okoniołowcą a na tych 12 metrach to cieniutka jak włos plecionka nie daje rady? Poza tym ja i tak Cię nie próbuję przekonać, bo nie mam takich doświadczeń jak trzeba. Okonie z 12 metrów głębokości na paprocha to dla mnie abstrakcja większa niż sądziłem :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

Dlatego będę próbował bocznym, bo na takiej głębokości ciężko normalnie paproszkami się dostać - jest to uciążliwe :mellow: O plecionce już nie wspomnę... Zawsze tak łowiłem 4lb + przypon 2m z żyłki 0,10-0,12. Po założeniu przyponu woda się otwiera :D Oczywiście jak żrą - cmokają po wierzchu itp. - to jest to bez różnicy. Ale tak się dzieje niezmiernie rzadko...